Son Yazılar

27 Eylül 2017 Çarşamba

HDR Fotoğrafçılık İle İlgili 9 Efsane


HDR (yüksek dinamik aralık), fotoğraf dünyasında hem olumlu hem de olumsuz anlamda dikkat çeken bir konudur. Konu çok kutuplaştığı için, HDR fotoğrafçılığını çevreleyen birçok efsane veya yanlış anlama varmış gibi görünmektedir. Bu yazıda dokuz yaygın efsaneyi ve bunların neden doğru olmadığını inceleyeceğiz.



"Zion Canyon HDR",Ben Jackson

1. HDR KÖTÜ FOTOĞRAFLARI ALIR VE ONLARI İYİ BİRER FOTOĞRAF HALİNE GETİRİR

Flickr, 500px, 1X veya başka bir fotoğraf paylaşım topluluğu sitesinde fotoğraf incelemek amacıyla çok fazla zaman harcadıysanız, muhtemelen bazı HDR fotoğrafların sizi etkilediğini fark ettiniz demektir. Daha keskin bir görüntü elde etmek için HDR kullanılırsa, vasat veya vasat altı fotoğrafların bile büyüleyici bir hal alacağına yönelik bir inanış vardır. Gerçek şu ki, HDR kötü fotoğraflar için bir sihirli iksir değildir. Etkileyici sonuçlar elde etmek için, mümkün olan en iyi görüntüyü elde etmeye odaklanmanız gerekir. HDR, mevcut bir seçenek veya yaklaşımdır, ancak herhangi bir fotoğrafın kalitesini büyük ölçüde artırmanın yegane kolay yolu değildir.

2. HDR KÖTÜ POZLAMA İÇİN BİR ÇÖZÜMDÜR

HDR görüntüleri işlenirken, genellikle aynı sahnenin 3, 5, 7 veya daha fazla pozlamasıyla çalışırsınız. Bazen düşünülür ki, pozlama basamaklaması (bracketing) yaptığınızda, pozlamayı doğru yapmak konusunda endişelenmeniz gerekmez. Basamaklamanın, hatalı pozlama riskini azaltmaya yardımcı olabileceği doğruysa da, HDR ile en iyi sonucu elde etmek için düzgün bir şekilde pozlanmış bir çekime veya çok yakın olan diğer basamaklanmış çekimlere ihtiyaç duyarsınız. Üç basamaklı bir çekim yapmaya çalışıyorsanız ve ilk pozlamanız hatalı ise, diğer pozlamalar da hatalı çıkacaktır.

"Bond Chapel", Rick Seidel

3. HDR FOTOĞRAFLAR GERÇEKÇİ GÖRÜNMEZ

Bazı HDR fotoğraflarının aşırı ve gerçek dışı bir görünüme sahip olduğu doğrudur, ancak her zaman durum böyle değildir. HDR olduğu açıkça belli olmayan çok sayıda mükemmel HDR fotoğraf vardır ve bunlar daha gerçekçi bir görünüme sergileme eğilimindedir. Bazı durumlarda HDR işleme, bilerek aşırı, abartılı veya gerçekçi olmayan bir görüntü oluşturmak için kullanılır, ancak bu, HDR ile gerçekçi ve daha az abartılı sonuçların mümkün olmadığı anlamına gelmez. Muhtemelen en popüler HDR yazılımı olan Photomatix Pro, gerçekçi sonuçlar elde etme olanaklarını artırmak için Photomatix Pro 5.0'da iyileştirmeler yaptı.

4. HDR İÇİN ÖZEL YAZILIMLARA İHTİYACINIZ VARDIR

HDR görüntüleri işleme konusuna gelince, bu amaçla özel olarak üretilen bir takım yazılım seçenekleri vardır. Bazı önde gelen seçenekler arasında Photomatix Pro, Nik HDR Efex Pro ve HDR Darkroom bulunmaktadır. HDR'yi denemekten çekiniyorsanız, daha fazla yazılım satın almak istemiyorsanız, başka seçenekler olduğunu bilmeniz şaşırtıcı olabilir. Halihazırda Photoshop'u (CS5 ve sonrası) kullanıyorsanız, Photoshop'ta birden çok pozu birleştirmenizi sağlayan HDR Pro'ya erişebilirsiniz. Ayrı katmandaki birden fazla pozlamayı kullanarak ve otomatik yazılım kullanmak yerine maskeler kullanarak manuel pozlama harmanlama da yapabilirsiniz.

"PinkSunset", Jimmy McIntyre




5. HER BİR FOTOĞRAF İÇİN ÇOKLU POZLAMA YAPMANIZ GEREKİR

Belirli bir fotoğrafın birden çok basamaklanmış pozlamasını yapmadıysanız, HDR'nin bir olasılık olmadığını varsayabilirsiniz, ancak aslında birkaç seçeneğiniz vardır. Bir RAW dosyasıyla çalışıyorsanız, fotoğrafınızın pozlamasını artırıp azaltarak ve ayrı ayrı kaydederek, basamaklanmmış pozlamalar oluşturmak için Lightroom veya Camera Raw'ı kullanabilirsiniz. Sonra, bir HDR fotoğraf oluşturmak için pozlamalarınızı birleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda, fotoğraf makinesindeki dahili pozlama basamaklaması gibi oldukça iyi sonuçlar vermez, ancak bazı görüntüler için uygun bir seçenek olduğunu görebilirsiniz.

Başka bir seçenek de, fotoğrafınızdaki gölgeleri ve vurguları ayarlayarak dinamik aralığı artırmak için Lightroom veya Camera Raw'ı kullanmaktır. Özellikle RAW dosyaları ile çalışırken, Lightroom'daki bazı ayarları ayarlayarak sadece HDR benzeri bir görünüm elde etmek mümkündür. Bunu gerçekleştirmek için hazır HDR ayarlarını kullanabilirsiniz veya vurgular, gölgeler, beyazlar, siyahlar, netlik, karşıtlık, canlılık ve doygunluk gibi ayarları manuel olarak ayarlayabilirsiniz.

6. DAHİLİ HDR, NORMAL HDR İŞLEMENİN YERİNİ ALMAKTADIR

Bazı kameralar, özellikle yeni modeller, HDR görüntülerinizi kameranızda dahili bir şekilde işleyecek bir HDR modu sunar. HDR modu fotoğraf makinenize bağlı olarak farklı şekilde çalışır, ancak genellikle otomatik olarak birden çok pozu basamaklar, onları kamerada harmanlar ve sonucu ayrı bir görüntü olarak kaydeder. Kameranız bu modu destekliyorsa, HDR ile başlamak kolay bir yol olabilir, ancak her zaman en iyi seçenek değildir. Bazı kameralar yalnızca bitmiş HDR görüntüsünü RAW dosya yerine JPG olarak kaydederler ve bazı kameralar sadece birleştirilen / harmanlanmış HDR görüntüsünü kaydeder ve basamaklanmış pozları silerler. HDR modu başlamak için iyi bir yol olabilir, ancak kameranıza bağlı olarak görüntüyü işleme seçeneklerinizi kısıtlayabilir. Çoğu durumda, görüntüyü kendiniz işleyerek en rahat şekilde en iyi sonucu alabilirsiniz.

7. HDR İÇİN YENİ TEKNOLOJİ BİR KAMERAYA İHTİYACINIZ VARDIR

HDR'ye başlamak için fantastik veya pahalı bir kameraya ihtiyacınız yok. Çekimlerin manuel olarak ayarlanabildiği sürece kameranızla HDR görüntüler oluşturabilirsiniz. DSLR'de otomatik basamaklama özelliğini kullanmak çok iyi bir zaman tasarrufu olabilir, ancak fotoğraf makineniz otomatik poz basamaklama özelliğini sunmuyorsa da, her fotoğrafın pozlama ayarını gerektiği gibi elle ayarlayabilirsiniz. Bu sizi biraz yavaşlatabilir, bu nedenle çekim olanaklarınızı sınırlandırabilir, ancak kesinlikle mümkündür.

"Morning sun behind the clouds", Daniel Wehner

8. SAHNE İÇİNDE HAREKET VARKEN HDR İMKANSIZDIR

Çoğu HDR birleştirme yazılımı, çekimler arasında hareket eden nesnelerle uğraşmaya yardımcı olan hayalet kaldırma özelliğini içerir. Hayalet kaldırma özelliğini kullanarak, kullanılmadığı durumlarda sorunlara neden olabilecek küçük hareket etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz. Hayalet kaldırma ile giderilemeyen daha büyük veya daha hızlı hareketlerle uğraşıyorsanız, beşinci maddede bahsedilen tekniklerden birine dönebilirsiniz: 1) aynı çekimden birden fazla poz oluşturma ve daha sonra harmanlama, veya 2) Dinamik aralığı artırmak ve tek bir fotoğrafı işlemek için Lightroom veya Camera Raw'ı kullanmak.

9. HDR'Yİ YA SEVMELİ YA DA ONDAN NEFRET ETMELİSİNİZ

HDR böylesine kutuplaştırıcı bir konu gibi göründüğü için, kendinizi sık sık sevmek ya da nefret etmek arasında bir tercihte kalmış gibi düşünebilirsiniz. Bazı fotoğrafçılar sadece fotoğrafçılar olarak değil "HDR fotoğrafçılar" olarak görülmektedir. HDR için güçlü bir sevgi duymanıza ya da ondan nefret etmenize gerek yoktur. Uygun olduğunda HDR'yi kullanmaya açık olun, böylece daha tutucu bir kullanımı destekliyor olsanız bile fotoğraflarınızın kalitesini artırabileceğinizi göreceksiniz. Ve her fotoğrafın HDR olmak zorunda olduğunu düşünmeyin.

SİZİN HDR'YE DAİR GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR?

Yorumlarınız aracılığı ile görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status