Son Yazılar

30 Ocak 2018 Salı

Fotografik Kompozisyonlarda Uygulanan Altın Oran


Fotoğraf kompozisyonlarında Üçler Kuralını kullandığınızda doğal bir eksikliği fark edebilirsiniz. Üçler Kuralı kompozisyonlar oluşturmak, bir konuyu önerilen kesişim noktalarından veya çizgilerden birine yerleştirmeyi içerir. Bu, bazen nesnenin çerçevenin kenarına çok yakın kalmasına neden olabilir.



“A quick visit…” Fotoğraf: Nathan O’Nions
Eşit aralıklı standart Üçler Kuralını kullanmaktansa, Altın Oran kullanılarak bu problem en aza indirilebilir.

“Thirds” Fotoğraf: Bronson Abbott



ALTIN ORAN NEDİR?

Altın Oranı uygulamaya başlamadan önce ne olduğuna bakalım. Kavram, matematiksel açıdan M.Ö. 300 yılından beri tartışılmaktadır; İlahi Oran olarak da ifade edilmektedir. Altın Oran, doğada sayısız canlının ve cansızın şeklinde ve yapısında bulunan özel bir orandır ve sayısal değeri 1,618'dir.

Bir doğru parçasının (AB) Altın Oran’a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB) oranına eşit olsun. Bunu sağlayan değer Altın Oran'dır; CB / AC = AB / CB = 1.618.

“Golden Mean” Fotoğraf: John Lemieux

Matematikte bu kavram Fibonacci tarafından Fibonacci Dizisi olarak bulundu. 0'dan başlamak şartı ile her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamı şeklinde yazılır. Dizi, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 şeklinde devam eder. İlginç olan, bu dizide sayısal olarak daha büyük değerlere ilerledikçe Altın Orana yaklaşılır. Örneğin, 55/34 = 1.617647…, ve  233/144 = 1.618055…

Bu dizi, Altın Spiral adı verilen başka bir kompozisyon varyasyonu oluşturmak için kullanılır. Bu oranın bir Nautilus kabuğunda, bir çam kozalakındaki tohumlarda ve hatta Samanyolu'nun kollarında görülebileceği düşünceleri vardır. Birçok kişinin, Altın Oran'a olan ilgisi, yaşamdaki her şeyin bir şekilde ilişkili olduğu evrensel sabit olarak kabul edilmesidir.

“Nautilus pompilius LS” Fotoğraf: Kibuyu

“Beneath the Golden Arch” Fotoğraf: Carl Jones

ALTIN ORANI FOTOĞRAFLARINIZA NASIL UYGULAYABİLİRSİNİZ?

Altın Oranı uygulamanın basit bir yolu, onu Üçler Kuralında kullanmaktır. Ancak, üç satır ve sütun eşit genişlik ve yüksekliğe sahip olmak yerine, orta satır ve sütun, diğer iki ölçümün 0.618'i kadardır. Böylece, bir satır / sütun kavşağına bir cisim yerleştirirseniz, bu nesne çerçevenin kenarlarından yeterli miktarda uzakta kalacağı için konu için daha fazla yer kalmış olacaktır.

Ayrıca ana sarmalın içine bir sarmal daha yerleştirmek istediğinizde Altın Spiral kullanabilirsiniz. Spiral, Fibonacci Dizisinin uygulanması sonucu elde edilir, ancak burada Altın Dikdörtgenler kullanılır (yukarıda örnekte uygulanışı görülebilir). Adobe Lightroom'da Altın Oran ve Altın Spiral kullanımını otomatik olarak uygulayabilirsiniz.

© Terence Starkey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status