Son Yazılar

27 Ocak 2018 Cumartesi

Fotoğrafçılıkta Ana Konu Nasıl Ön Plana Çıkarılır


Çoğu durumda, bir fotoğraf, bir ana ilgi noktası içerdiğinde hayat bulur. Örneğin bir manzara, güzel bir şekilde aydınlatılmış, çevreden izole edilmiş tek bir ağaç içerebilir.



Fotoğraf: Christopher Michel; ISO 100, f/9.0, 1/160

Ana konunuza karar verdikten sonra, öne çıkarmak için kullanabileceğiniz bir dizi fotoğrafçılık hilesi vardır. 'Hileler' derken, Photoshop veya benzeri araçlarda değişiklik yapılmasını kastetmiyorum. Demek istediğim, bakış açınızı ve kompozisyonunuzu dikkatli bir şekilde ve düşünerek seçmenizin çekim sırasında fotoğrafınızın gücünü büyük ölçüde artıracağıdır. İstediğiniz konuyu vurgulamanıza yardımcı olacak üç fikir vardır:

1. ÇİZGİLER

Çizgiler, renkler ve tonlar arasında oluşan uzun çizgilerde veya belirgin herhangi bir yerde meydana gelebilir. Bu yalnızca bir unsur olmak zorunda değildir, aynı zamanda güçlü çizgisel unsurlar oluşturan yollar, ağaçlar, bulutlar veya gölgeler gibi bütün bir dizi olabilir. Bu çizgiler ana konunuzu sardığında veya ona ulaştığında belirgin bir ilgi etkisi meydana getirir. Ana konunuz uzaktaki bir kulübe ise ve ağaçlarla çevrili belirgin bir yol, izleyicinin gözlerini doğrudan kulübeye yönlendiriyorsa, bu fotoğraf, bu ögeleri içermeyen başka bir bakış açısından resmedilen aynı kulübenin bir diğer fotoğrafından daha çok beğenilecektir.

Fotoğraf: Thomas Hawk; ISO 400, f/6.3, 1/1000



2. KONUMLANDIRMA

Genellikle, dijital fotoğrafçılığa yeni başlayanlar ana konuyu fotoğrafın merkezine yerleştirme eğilimindedirler. Bu, portre çekimleri gibi bazı durumlarda iyi işleyebilir. Ancak, çoğu durumda, bu tür kompozisyon sıkıcı olabilir.

Fotoğraf, tarihi eskilere dayanan bir fotoğrafçılık tekniği olan Üçler Kuralı ile çekildiğinde çok daha etkili sonuçlar verecektir. Çerçevenizi dokuz eşit kutuya bölünmüş olarak düşünün. Konunuzu, bu çizgilerden ikisinin kesiştiği noktalardan birine yerleştirdiğinizde çok daha hoş kompozisyon oluşturmuş olacaksınız. Yukarıdaki kulübe örneğinde, kulübe kadrajın sağ tarafına yerleştirilebilir, yolun ve ağaçların resmin sol alt köşesinden başlayarak kulübeye çıkması sağlanabilir.

Fotoğraf: Chris Lofqvist; ISO 100, f/8.0, 1/170

3. KARŞITLIK

Ana konunuzu fotoğrafın en aydınlık veya en karanlık (veya hatta belirli bir rengi içeren tek öge) yapmak, onu güçlü bir şekilde öne çıkaracaktır. Bu aynı zamanda şekli vurgulamaya ve bir ruh hali belirlemeye yardımcı olur.

Fotoğraf: Bill Collison; ISO 100, f/4.0, 1/1000

Bu ipuçları, ana konunuzun ön plana çıkmasına yardımcı olabilecek dijital fotoğrafçılık hilelerinden sadece birkaçı ve izleyicinizin dikkatini sizin istediğiniz yere yönlendirmektedir. Bir fotoğrafı çekerken bu ipuçlarını akılda tutmak ve çekim sırasında kullanmak daha sonra Photoshop gibi programlar aracılığı ile düzenleme yapma zahmetinden sizi kurtaracaktır.

© Raymond Winters

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status