Son Yazılar

3 Ocak 2018 Çarşamba

Kutup Işıklarının Fotoğrafını Çekmek İçin 5 İpucu


Pitoresk Aurora Borealis'den daha popüler pek az doğal fenomen vardır (kuzey ışıkları, kutup ışıkları ya da aurorası olarak da adlandırılır – benzer şekilde, Güney Yarımküre'de meydana gelen kutup ışıkları için Aurora Australis [güney kutup ışıkları] ifadesi kullanılır – e.n.). Norveç ve İzlanda gibi ülkelere son yıllarda, "yeşiller içindeki hanımefendiyi" görmeyi uman, yoğun bir turist akımı gerçekleşmektedir.



Bu yazıda, kutup ışıklarını bulup fotoğraflamak için kullanabileceğiniz beş ipucu vereceğim.

1. KONUMUNUZU AKILLICA SEÇİN

Kuzey ışıklarının fotoğrafını çekerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk maddeler konumunuz ve yılın zamanıdır. Kuzey ışıkları ne yazık ki, tüm dünyada ve tüm yıl boyunca görünür değildir.

Konumunuzu akıllıca seçin, © Christian Hoiberg

Kuzey Norveç, İzlanda, Finlandiya, Grönland ve Alaska, kuzey ışıklarına tanık olmak için en popüler yerlerdir, ancak Kuzey Yarımküre'deki diğer ülkelerde de görülür. Aurora'nın tam olarak nerede görünebileceğini öğrenebilmek için, bir aurora haritasına bakmanızı öneririm.

Kuzey Yarımküre'de ziyaret etmek ve fotoğraf çekmek istediğiniz yeri bulduğunuzda, ne zaman ziyaret etmeniz gerektiğini planlamanız gerekir. Aurora Borealis, sadece karanlıkta görünen bir fenomendir, bu nedenle yaz mevsimini aklınızdan çıkarmanız gerekecektir. Arktika'da, geceyarısı güneşinin yaz mevsiminde gerçekleştiğini unutmayın. Sadece Eylül ve Nisan ayları arasındaki geceler kuzey ışıklarını izlemek için yeterince karanlık olacaktır.

2. IŞIK KİRLİLİĞİNDEN KAÇININ

Kuzey ışıklarını görme olasılığını artırmak için, şehir ışıklarından uzaklaşmanız gerekmektedir. Elbette, Kuzey Norveç'teki otel balkonundan bu fenomene tanık olabilirsiniz, ancak bana güvenin, karanlık bir alanda bu deneyimi gerçekleştirdiğinizde sonuç akıl almaz olacaktır. Fotoğraflar da daha etkileyici olacaktır.

Bu, genel olarak gece fotoğrafçılığı için bir ipucudur. Kuzey ışıkları görünür değilken ve sadece yıldızları görmek istediğinizde de, ışık kirliliğinden uzaklaşmanız, sonuçlarınızı daha kaliteli bir hale getirecektir.

Işık kirliliğinden kaçının, © Christian Hoiberg



3. TAHMİN KİLİT ROL OYNAR!

"Sıradan" manzara fotoğrafçılığının faydası, hava kötü olsa dahi, bu koşullarda çalışabilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu, kuzey ışıkları fotoğrafçılığı için geçerli değildir. Başarılı olmak için hayati önem taşıyan iki şey vardır:

  • Bulutların olmaması — ya da az olması — gerekir. Hava bulutluysa ve yıldızları göremiyorsanız, Aurora'yı göremezsiniz.
  • Aurora tahmini aktif olmalı.

İlki mantıklı gelebilir, ancak aurora tahmini nedir? Basitçe söylemek gerekirse, kuzey ışıklarının ne kadar olacağını önceden kestirmek anlamına gelen bir tahmindir. Aurora hareketleri, tipik olarak KP Endeksinde bir sayı olarak görüntülenir. KP Endeksi 0-9 arasında bir değerle belirtilir ve bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar Aurora o kadar aktif olur ve o kadar güneyde görünür.

Tahmini kontrol et, © Christian Hoiberg

Kuzey Kutup Bölgesi'nde bunu zaten en düşük KP'lerde görebilirsiniz, dolayısıyla, endeks düşük diye dışarı çıkmayı ertelemeniz gerekmez, sadece karşılaşacağınız manzara daha az "patlama gösterisi" şeklinde olacaktır.

4. HIZLI BİR PERDE HIZI KULLANIN

Birçok gece fotoğrafçısı, 500 kuralını (fotoğraf bulanık çıkmasın diye kullanılabilecek en uzun perde hızı: 500/odak uzaklığı — e.n. ) takip ederken, diğerleri yaklaşık 20 saniyelik bir perde hızı kullanmaya meyillidir. Kuzey ışıklarının fotoğraf çekerken, bazı ayarlar yapılması gereklidir.

Hızlı bir perde hızı kullanın, © Christian Hoiberg
Birisinin "bu akşam yeşiller içindeki hanımefendi dans ediyor" dediğini duyabilirsiniz. Bu, yöresel bir deyiş olsa da, bu deyişin bu fenomeni mükemmel bir şekilde tanımladığını fark ettim. Kuzey ışıkları aktif hale geldiğinde gökyüzünde hızlı bir şekilde hareket eder, hatta farklı renklerde parlamalar meydana getirebilir. Bu gerçekleştiğinde 20 saniyelik bir perde hızı kullanırsanız, gökyüzü çok parlak çıkar ve Aurora bulanık olur.

Hangi ayarları kullanacağınıza ilişkin mükemmel bir plan yoktur, yine de yaklaşık 5 saniyelik bir perde hızı kullanmayı deneyin. Bazen, bu değer bile çok fazla olabilecekken, bazı durumlarda daha yavaş bir perde hızı kullanmanız gerekebilecektir.

5. SOĞUK BİR BEYAZ DENGESİ AYARI SEÇİN

Beyaz ayarı, birçok amatör ​​fotoğrafçının biraz karmaşık bulduğu genellikle otomatik olarak ayarladıkları bir ayardır. Özellikle kuzey ışıkları fotoğrafçılığında manuel veya yarı otomatik bir ayar yapılmasını öneririm.

Otomatik beyaz dengesi, gece çekimlerinde nadiren iyi bir iş çıkarır ve kuzey ışıkları çekimlerinde tuhaf sonuçlar çıkarma eğilimindedir. Daha iyi bir seçim, beyaz dengesini yaklaşık 3200 K civarında bir yere ayarlamaktır. Bu, fotoğrafa daha doğal ve biraz daha soğuk bir görünüm verir ve daha sonra yapılacak düzenleme işlemlerinde kolaylık sağlar.

Soğuk bir beyaz dengesi seçin, © Christian Hoiberg

Son olarak, sıcak kalmanın öneminden bahsetmek istiyorum. Açık havada gerçekleşecek bir çekim için bu öneri önceden belirtilmeye gerek duyulmaz bir öneri gibi gelebilir, ancak Arktika geceleri, özellikle kış aylarında, oldukça sert geçer ve affetmez. Daima sıcak kıyafetler giyin ve çantanızda yedek elbise bulundurun!

© Christian Hoiberg

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status