Filigran, TDK tarafından şöyle tanımlanmış: "Bazı kâğıtların dokusunda bulunan, ışığa tutulduğunda görülebilen çizgi, resim veya yazı." Fotoğrafçılıkta bunu imza olarak da biliyoruz. Birçok fotoğrafta, birçok şekilde gördüğümüz ve imza olarak tanımladığımız bu özelliği nasıl oluşturacağımıza dair küçük bir yazı hazırlamak ve sizinle paylaşmak istedim.
Bu yazıda, öncelikli olarak imzanızı bir filigrana nasıl çevireceğinizi anlatacağım. Siz bu tekniği, imza niyetine kullanabileceğiniz herhangi bir şekil vs. için de kullanabilirsiniz.
Tekniğin uygulanışına başlayalım.
İlk olarak, bir beyaz kağıda görece büyük bir şekilde imzamızı çiziyoruz. Daha fazla doku oluşmasını istediğiniz durumlarda farklı özellikte kalemler kullanabilirsiniz. İmza yerine farklı bir şekil çizmek ve bunu filigran olarak kullanmak isterseniz, bu aşamada kararınızı verebilirsiniz.
Çizim tamamlandıktan sonra, tam olarak yukarıdan 90 derecelik bir açı ile çiziminizin fotoğrafını çekin.
Kaynak: www.enkiverywell.com |
Photoshop yardımı ile fotoğrafı açın. Ben, burada örnek olarak Internet'ten rastgele bir imza seçtim ve onunla devam ediyorum.
Daha sonra Düzeyler (Levels – Kısayol olarak Ctrl + L) ayarını açarak kağıdın parlaklığını ayarlamaya çalışın. Burada, imza belirgin kalacak şekilde ideal bir sonuç elde edene kadar işaretli kısımlarda değişiklikler yapabilirsiniz. Sonuç tatmin edici bir hal aldığında Tamam diyerek iletişim kutusunu kapatabilirsiniz.
Bu işlemi yaptıktan sonra sol taraftaki seçim araçlarından herhangi biri ile imzanın kenarlarından bir seçim yapınız.
Daha sonra üst menüden Düzenle (Edit) > Fırça Hazır Ayarlarını Tanımla (Define Brush Preset) yolunu seçerek seçimi kaydeniz.
Bu işlemden sonra imza filigran (ya da size ne oluşturmak istediyseniz) hazır durumda olacaktır.
Deneme yapmak için bir fotoğraf açın. Fırça aracını (F) seçin. İlk seçim olduğu için son kaydettiğiniz fırçanın varsayılan olarak açılması gerekir. Eğer seçili değilse seçin.
Buradan sonraki işlem imza filigranı fotoğrafınız hangi bölgesine şekilde koyacağınızdır. İmzanın boyutunu ve hangi renk olacağını belirleyiniz. Fırça boyutunu kısaca fotoğraf üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıda örnek olarak imzanın farklı opaklık ayarlarında kullanılışını görebilirsiniz. Beğeninize göre, üst menüdeki opaklık (opacity) ayarını değiştirerek kullanabilirsiniz.
Ne dersiniz, çok zor değil, değil mi? Kişisel olarak, çok büyük filigranların kullanılmasının karşısındayım. Küçük filigranların kullanımını ise destekliyorum. Aklınıza takılan bir yer olursa, sormaktan çekinmeyin.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.