Son Yazılar

22 Ocak 2019 Salı

Monokromatik Fotoğrafçılık İle İlgili 30 Fotoğraf


Çoğu insan monokromatik fotoğrafçılık (ya da monoton fotoğrafçılık [ç.n. tek renkli], fark etmez) denildiği zaman, hemen siyah beyaz ya da gri tonlamalı olarak düşünür. Bu onların yanlış düşündüğü anlamına gelmez, çünkü siyah-beyaz fotoğrafçılık en çok iki boyutlu siyah-beyaz düzlemde üç boyutlu alanları yakalamak anlamına gelir, ancak bunu yaparak seçenekleri sınırlar. Monokrom basitçe "tek renk" anlamına gelir ve bu renk ile ilgili her şey tamamen size bağlıdır. İşte kırmızı, mavi, yeşil, mor, turuncu ve sarı renkli, göz kamaştırıcı monokromatik fotoğraflar:

Kırmızı Monokromatik Fotoğrafçılık





(kaynaklar: jenriksmanganitesahrizvi)

Çoğu durumda, tüm tayfı kullanmak yerine tek renkte çekim yapmak çok daha güçlü sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Örneğin kırmızı, bir yandan arzu, şehvet, cinsellik, kan ve günah ile diğer yandan cesaret, fedakarlık, tutku, sevgi ve güzellik ile ilişkilidir. Kırmızıyla çekim yapmak en masum sahnelerin kötü ve korkutucu görünmesini sağlayabilir.

Mavi Monokromatik Fotoğrafçılık






Mavi, üzüntü duygusuyla anlamdaş hale gelmiştir. Bunun nedeni, Yunan mitolojisindeki Zeus'un üzgün ya da öfkeli olmasının doğrudan sonuçları olduğuna inanılan yağmur ve fırtınaların maviliğindendir. Fotoğraflarınıza biraz mavi renk eklemek hemen hemen en keyifli anlarınızın bile biraz melankolik görünmesine neden olabilir.

Yeşil Monokromatik Fotoğrafçılık





(kaynaklar: emadivine, ringydingydo, manganite)

Yeşil, karmaşıklığı ve ilginçliği çağrıştırır. İngilizce'deki yeşil kelimesi growan (büyümek anlamına gelir) kelimesinden türetilmiştir ve genellikle bitkileri, bitki örtüsünü (renklerini belirtmese bile) ve çevreciliği (yeşil hareketi) belirtmek için kullanılır. Bu renk aynı zamanda deneyim eksikliği, kıskançlık ve para ile ilişkilendirilir. Bazı kültürlerde renk büyümeyi ve refahı gösterirken, bazılarında hastalık ve ölüm anlamına gelebilir. Yukarıdaki dört görüntüden üçü yapay olsa da, renklendirmeleri onlara belirgin bir organik his vermiştir.

Mor Monokromatik Fotoğrafçılık






Mor çok özel bir renk ya da… seçkindir. Rengin kullanımı modaya uygun hale ilk geldiğinde, boya sadece zenginlerin karşılayabildiğini ölçüde pahalıydı ve bu nedenle kraliyeti simgeliyordu (esasen Sur şehrine ait mora[ç.n. Tyrian moru] imparatorluk moru da denir). Morun baskın olduğu fotoğraflar yadsınamaz derecede muhteşem görünecektir.

Turuncu Monokromatik Fotoğrafçılık






Morun seçkin bir renk olmasına karşın, turuncu da aynı ölçüde yaygındır. O kadar yaygındır ki, aslında, bir meyveden rengin adı türetilmiştir (çoğu kişinin aksi yönde gerçekleştiğini düşündüğü gini değil). Turuncu kırmızıdan daha yumuşak ve daha sakindir ve öfke ve günahtan ziyade enerji ve sıcaklığı simgeler. Renk, zorba olmadan neşeli ve arkadaş canlısıdır ve aynı zamanda çığlık atmadan dikkat çekmeyi (trafik işaretleri) belirtir. İlk iki görüntü, turuncunun geçiş niteliğini (sonbahar - değişen mevsimler) temsil ederken, son iki görüntü enerji ve dikkati temsil etmektedir.

Sarı Monokromatik Fotoğrafçılık





(source: leticiamr, dum, chun, ketzal)

Sarı, güneş ışığı, ayçiçeği ve gülen yüzdür, ancak sarı her zaman mutlu değildir. Kırmızının iki yönü gibi, sarı da iki yüze, iki olası cevaba, iki tamamen farklı kullanım alanına sahiptir. Bir yanda sarı her zaman neşeli ve umutludur, diğer yandan da korkaklık, aldatma ve yaşlanmayı ifade eder. İkili yorumları olan renkleri kullanırken buna dikkat edin, çünkü ifadeniz üzerinde çarpıtma etkisi olabilir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status