Son Yazılar

20 Şubat 2016 Cumartesi

DSLR Nedir?


DSLR, İngilizce Digital Single Lens Reflex (Türkçe de hemen hemen aynı ad kullanılır) adının kısaltılmış halidir. Basitçe söyleme gerekirse, dijital kamera lens içinden gelen görüntünün aynalar yardımı ile vizörden görülebilmesi prensibine dayanmaktadır.



1) Dijital kameralar nelerden oluşur?

Aşağıda verilmiş olan bir SLR şemasına bakın.
© wikipedia
1. Lens / Objektif
2. Yansıtıcı ayna
3. Obtüratör (Örtücü) / Odak - Düzlem Perdesi
4. Görüntü sensörü
5. Mat odaklama ekranı
6. Kondansatör (Yoğunlaştırıcı) lens
7. Pentaprizma
8. Vizör / Gözmerceği






2) DSLR kameralar nasıl çalışır?

Vizörden baktığınızda gördüğünüz her şey kameranızda çıkacaktır. Bir fotoğraf çekeceğiniz zaman görüntü yansıtıcı aynadan (#2) yansır, 45 derecelik bir açı ile pentaprizma (#7) denilen kısma gelir. Pentaprizma ışığı birkaç kez yansıtarak vizöre (#8) ulaştırır.

Bir fotoğraf çekeceğiniz zaman yansıtıcı ayna (#2) yukarı kalkar, böylece ışık doğrusal bir şekilde yoluna devam eder. Daha sonra, obtüratör (#3) açılır ve ışık görüntü sensörüne (#4) ulaşır ve ardından ontüratör (#3) tekrar kapanır ve yansıtıcı ayna (#2) tekrar 45 derecelik haline geri dönerere ışığın vizöre (#8) ulaşmasını sağlar.

İşlem burada bitmiyor. Bütün bunların ardından birçok karmaşık işlem kamerada gerçekleşir. Kameranızın sensöründen gelen bilgiler uygun bir formata çevrilir ve hafıza kartına yazılır. Bütün bu işlemler çok kısa bir sürede, bazı DSLR'lerde saniyede 11 kare yazabilecek bir hızda gerçekleşir.

Yukarıda, basit bir şekilde DSLR'nin çalışma prensibinden bahsettim. Daha fazla bilgi vermek isterseniz, yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

© Nasim Mansurov

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status