Son Yazılar

2 Aralık 2016 Cuma

Odaklama Modları


Elle netleme yapmıyorsanız (manuel odaklamayı kullanmıyorsanız), kameranızın odaklanmayı nasıl yaptığını öğrenmek iyi bir fikirdir; bu sayede istediğiniz konunun keskin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yanlış modu seçerseniz, fotoğraf makineniz, üzerinde odaklanmak istediğiniz şeyin ne olduğuna karar vermekte zorlanabilir (odaklama sistemi sizin için neyin %100 önemli olduğunu her zaman bilemeyecektir) ve yanlış noktaya odaklama yapabilir.





Kameralar üç temel odaklanma moduna sahiptir: Otomatik Tekli Çekim, Otomatik Sürekli ve Tam Manuel odaklanma. Fotoğraf makineniz bu modlardan bir veya daha fazlasına sahip olabilir.


  • Otomatik Tekli Çekim, kameranızın görüş alanında odaklanacak bir şey bulduğunda, deklanşöre yarıya kadar basıldığında kilitleneceği ve çekim yapılana kadar orada kalacağı anlamına gelmektedir. Bazıları bunu AF-S olarak veya Tekli Çekim olarak da adlandırmaktadır.
  • Otomatik Sürekli Netleme, öznenin hareketli olduğu ve izlenmesi gerektiği varsayımına dayanarak odak noktalarını kullanmaya devam edecektir. Bu, hareketli bir nesneyi sürekli olarak odakta tutacaktır. Bazıları bunu AF-C veya AI Servo olarak adlandırmaktadır.
  • Tam Manuel Netleme, kontrol tamamen sizdedir.


Uygulayabileceğiniz deney şu şekildedir:

1) Kullanım kılavuzunuzu alın çünkü bu madde, burada açıklamayla bitmeyecek kadar detaylı bir konudur. Odak modları bölümüne geçin.

2) Modlar arasında nasıl geçiş yapacağınızı öğrenin.

3) Kameranızı Otomatik Tekli Çekim olarak değiştirin. Bu, AF-S, Single Shot veya benzeri bir şekilde gösterilebilir.

4) Kameramızı Program Modu'na getirin, çünkü şu anda pozlamayı doğru olarak yaptığımızdan endişe duymak istemiyoruz. 50 mm odak uzaklığı seçin.

5) Odanızda yaklaşık iki metre uzağınızda yer alan tek bir nesne seçin. Kameranızı üzerine yönlendirin ve deklanşöre yarıya kadar basın. Kameranız bir bip sesi çıkaracak ve nesne üzerine kilitlenecektir.

6) Parmağınız deklanşör üzerinde yarımı basılı halde iken, kamerayı çok daha yakındaki bir nesneye (belki de yakındaki bir duvara) doğru hareket ettirin. Odaklamanın değişmediğine dikkat edin. Bu durumda kameranızın çekimi tamamlamasına izin verirseniz odak dışı kalmış bir fotoğraf çekilecektir.

7) Şimdi Otomatik - Sürekli moda geçin. Bu birçok kamerada AF-C veya AI Servo olarak gösterilir.

8) Kamerayı yaklaşık iki metre uzaktaki bir nesneye yöneltin. Deklanşöre yarıya kadar basın.

9) Nesne odaklanacaktır. Şimdi, deklanşör basılı haldeyken kamerayı daha yakındaki ya da uzaktaki bir nesneye doğru çevirin.

Bir farklılık meydana geldi mi? AF-C veya AI Servo modunda, kameranız nesnenin hareketli olduğu düşüncesiyle odaklamaya devam edecektir (aslında hareket eden siz olsanız da). 

Bu modlar arasında büyük fark vardır! Kamerayı bir nesneye odakladıktan sonra kompozisyonu yeniden oluşturmaya (recompose) çalışıyorsanız, ancak AF-C odaklama modunu seçtiyseniz, kameranız çekim tamamlanana kadar odaklamaya devam edecektir! Bu durum da hoşunuza gitmeyecektir.

Aynı şekilde, Tekli Çekim Modunu kullanıyorsanız ve size doğru gelen hareketli bir nesneyi izliyorsanız ve deklanşöre yarıya kadar basarsanız, siz deklanşöre tam basana kadar çekimini yapacağınız nesne odaklamayı yaptığınız noktadan daha yakına gelmiş olacak ve odaklama bozulacaktır. Çünkü kamera, daha ilerideki bir noktaya kilitlenmiş olacaktır.


Hangi Mod Ne Zaman Kullanılır

Otomatik Tekli Çekim

  • Durağan nesneler
  • Tek bir nesneye odaklandıktan sonra odaklamayı değiştirmeden yeniden kompozisyon oluşturmak istediğinizde
  • Manzaralarda
  • Portrelerde

Otomatik Sürekli Çekim

Manuel Netleme

NOT: Canon kameralar gibi bazı kameralarda AI Focus adı ile adlandırılan bir başka mod bulunmaktadır ve bu mod Tekli Çekim ile AI Servo arasındaki kararı kendisi vermeye çalışır. Bu mod bazen işe yaramakta bazen de yaramamaktadır.


2 yorum :

  1. Öncelikle benim gibi amatör bir fotoğrafçı (fotoğrafçı dahi denemez meraklısı diyelim :) için bulunmaz bir nimet. Gerçekten içerik çok güzel. Ben genel olarak bir teşekkür etmek istedim. Burada yazılanları okuyan birilerinin olduğunu bilmenizi istedim Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın karkurdu,

      Sizin gibi değerli ziyaretçilerin geribildirimleri yazmak için bizi motive etmektedir. Hep var olun.

      Saygılar.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status