Son Yazılar

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


Korkunç bir ses!

Bir fırtınanın habercisi gibi geliyor bana. Yanılmamışım. Birkaç dakika sonra yağmur yağmaya başlıyor. Genellikle bu gibi havalarda mutsuz oluruz çünkü ıslanırız. Ya da başka bir işimiz varsa sokağa da çıkamayız. Ama ben, bu havaların muhteşem fırsatlar sunduğuna inanıyorum. İşte onlardan biri: Yıldırım Fotoğrafı Çekmek!





Makalemizde, size bu fotoğrafları nasıl çekeceğinize dair birkaç ipucu vermek istedik. 

Öncelikle güvenlik! Yıldırım düşmesi sonucu herhangi birinize bir zarar gelmesini arzu etmiyorum. Lütfen yıldırım (şimşek) çekimleri yapmak istiyorsanız gerekli güvenlik önlemlerini alın. Yıldırım düşmesi riski olan yerlerde çekim yapmaya kalkışmayın! 

1. Sabit Bir Yüzey Kullanın


İyi bir tripoda sahip olmak işimizi kolaylaştıracaktır. Eğer bir tripodunuz yoksa sabit bir yüzeye kameranızı koyabilirsiniz. Çekim süresince kameramızın titrememesi gerekecek. 






2. Uzun Enstantaneler Kullanın


Yıldırımlar beklenmedik anlarda karşımıza çıkabilir. Daha doğru bir ifadeyle, ne zaman şimşeğin çakacağını bilemeyiz. Bu nedenle şimşek çaktığını görür görmez deklanşöre basmamız neredeyse imkansız hale gelecektir. Bu nedenle de uzun enstantaneler ile çekimi başlatabilir, bu arada ortaya çıkan bir şimşek görüntüsünü kaydedebiliriz. Bazı flaş ya da uzaktan kumandalar var, şimşek çaktığını gördüğü zaman otomatik olarak perdeyi açan ama buna yatırım yapmak istediğinize emin değilim. Öyleyse perde hızınızı 30 saniyeye ayarlayın ve ISO'yu düşürün (200 olabilir). Böylece kumlanma (Noise - gren) oluşmayacaktır. Belki Bulb Modunu kullanabilirsiniz. (Manuel modda) Uzaktan kumanda yardımı ile perdeyi açar ve şimşek çaktıktan sonra perdeyi kapatabilirsiniz. Enstantaneyi siz belirlersiniz.

3. Kadrajınıza Eklemeler Yapın


Kadrajınızda sadece şimşek görüntüsü de isteyebilirsiniz ya da bazı binalar, orman ya da bir deniz. Fotoğrafınızın kompozisyonu size kalmış. Ama fırtınanın boyutunu gösterecek birkaç ekleme fena olmaz.



4. Elle Netleme Yapın


Sakın otomatik odaklama yapmayın. Bu yüzden her şeyi elinizden kaçırabilirsiniz. Sonsuza odaklayın ve perdenizi açın. Gerisini makinenize bırakın. 

5. Ayarlar Sizin Kontrolünüzde


Perde hızını siz ayarladığınız için gece çekimlerinde muhtemelen en açık diyafram değeri ile çekim yapacağınızı bilin. İsteğinize göre diyafram değerini düşürebilirsiniz. 



6. Birleştirin


İsteğinize bağlı olmak üzere, aynı yerden, kamerayı oynatmadan  yapacağınız çekimlerde birden fazla fotoğrafı birleştirebilirsiniz. Kameranızın konumunu, açısını ve yönünü değiştirmeden tekrar çekim yapmalı ve bunları bir yazılımla birleştirmelisiniz. Adobe'nin Photoshop yazılımını kullanabilirsiniz.

7. Sabırlı Olun


Bu en önemli maddemizdir. Kameranızı ayarladınız ve çekim yapıyorsunuz. Kameranız işini yaparken eğlenmeye bakın. Sabırlı olun. Bir çok sefer bir çok sebepten dolayı çekimleri kaçıracaksınız. Tekrar tekrar deneyin ve çekimlerinizi yaparken terlememeye özen gösterin...

2 yorum :

  1. güzel bir anlatımınız var. bloğunuzu sık sık takip ediyorum. çok şey öğrendim. hepsi için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status