Son Yazılar

12 Ocak 2014 Pazar

Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Kuralları


Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Kuralları


Kompozisyon, ayrı ayrı parçaların bir bütün oluşturmasına denir. Fotoğrafçılıkta ise bunu düşünmek iyi fotoğraflar çekebilmek için çok önemlidir. Aşağıdaki yönergelerle sadece bunu düşünebilirsiniz ve bunları her fotoğrafta uygulamak zorunda da değilsiniz. Bu kural ve stratejileri bir kez öğrendiğiniz takdirde daha iyi fotoğraflar çekebilmek için fırsatlar kazanacaksınız.



Bu kuralları öğrenmeden önce biraz bekleyin ve izleyicilerin nereye bakmak istediklerini ve fotoğrafınızın ilgi noktalarını bilmelisiniz. Kendinize bazı sorular sormalısınız: Ana konu nedir? Işık benim fotoğrafıma hangi açıyla gelmelidir? Ana konudan daha fazla dikkat çekecek bir şey var mı? Ana konunuzun etrafında neler olmalı? Bütün bunlar önemli noktalardır fakat yine de hatırlatmakta fayda var, ille de uymanız gereken kurallar değildir.

ÜÇLER KURALI (RULE of THIRDS) - ALTIN KESİM KURALI


Fotoğraf: meghansroom.wordpress.com

Üçler Kuralı, yüzlerce yıldır kullanılıyor ve muhtemele en önemli kompozisyon tekniğidir. Üçler Kuralı, çerçevenizi enine ve boyuna üç çizgi ile bölmeniz ve bu noktaların kesiştiği noktalara konunuzu yerleştirmeniz demektir. Eğer birden fazla konunuz varsa, her birini bir noktaya yerleştirmek de iyi bir tekniktir ve birden fazla konu olsa bile dikkat konularınıza toplanacaktır. Dünyanın en iyi fotoğraflarında ya da resimlerinde de üçler kuralının aynı şekilde uygulandığını görebiliyoruz.

SADELİK

Sadelik, basit bir şekilde bilgiyi saklama yöntemidir. Eğer ana konunuz yakındaysa, arka planda dikkati dağıtacak nesneler olmamalıdır. Önemli olan nesneden daha az ilgi çekici olsa bile, her şeyi çerçevede tutmaya çalışmalısınız. Yalnızca, aya konudan uzaklaşan çizgilerden kaçının.




ÇERÇEVELEME

Çerçeveleme, konunuza daha fazla anlam katmak için kullanılan doğal çevrelemedir. Bu, bitkiler, ağaçlar, bir çerçeve, kapı gibi herhangi bir şey olabilir. Bunu yaparken sadece çerçevenize odak yapmadığınızdan emin olmalısınız. Ana konuya odaklandığınızdan emin olmak için kapalı bir diyafram değeri (yüksek f/stop) kullanabilirsiniz. Çerçeveniz koyu dahi olsa konunuz yeterince aydınlık olduğu sürece bir sorun oluşturmayacaktır.

DOKU

Herhangi bir fotoğrafa istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz. İnsanlar bir fotoğrafta bir doku görürlerse ona dokunsalar nasıl hissedeceklerini düşünmeye başlarlar. Kayaların, duvarların, yüzeylerin, birisinin eli ya da yerdeki yaprakları çekiyorsanız doku kullanmak iyi bir fikirdir. Bir fotoğrafta doku oluşturmak için ışığın yandan geldiğine emin olmalısınız, bu sayede konunuzda gölgeler oluşacak ve doku meydana gelecektir.

YÖNELEN ÇİZGİLER

Yönelen hatlar, bir fotoğrafta dikkati konuya çekmek için kullanılır. Düz, eğimli, paralel ya da diyagonal çizgiler tüm ilgiyi üzerlerine çekerler. Örnek olarak yollar, nehirler, dereler, köprüler, banklar ya da çitler verilebilir ancak sınırsız örnek vardır.

RENKLER

Renkler, fotoğraflarınıza duygu eklemek için kullanılabilir. Bazı renk oluşumları izleyicileri kendisine hayran bırakabilir. Renkler her türlü etki amacıyla kullanılabilir ancak dikkatin konunuzdan uzaklaşmadığından emin olmalısınız.

Bu anahtar terimleri aklınızda tutmak sizin için iyi bir fikir olabilir. Öğrenmenin en kolay yolu ise bol bol uygulama yapmaktır.

© Richard Schneider

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status