Son Yazılar

13 Ocak 2014 Pazartesi

Raw Fotoğraf Çekmenin Avantajları


Neden hep raw çekmek gerekir?

Fotoğrafçılığınızı geliştirmenin farklı yolları vardır. İlk olarak, yüksek kaliteli bir lens kullanabilirsiniz. İkinci olarak, Photoshop ya da Lightroom gibi programlarda küçük saatler harcayabilirsiniz. Bu iki yol da fotoğrafçılığınızda büyük bir değişim meydana getirecektir. Fotoğraflarınızı ilerletmek için yapabileceğimiz başka bir şey var mı? Evet, var.



Yüksek kalitede ve oldukça keskin fotoğraflar çekmenin bir başka yolu da fotoğrafları raw (ham) formatında çekmektir. Raw formatındaki dosyalarla çalışmak, bir fotoğrafın negatifini üretmekle eşdeğerdir. Kameranız detaylı bir şekilde fotoğrafı yakalayacak ve bu fotoğraf JPEG formatındaki fotoğraftan daha keskin ve detaylı olacaktır. Nasıl olduğunu inceleyelim.

Fotoğraf: Steve Paxton


Raw, bir fotoğraf dosyası türüdür. Görüntüleri raw formatında çektiğiniz zaman daha fazla keskinlik ve kalite elde edersiniz. Gölgeli ve aydınlık bölümlerde daha fazla canlılık ve renk kazanırsınız. Bu mükemmellik ve tanım, kameranızın daha fazla bilgi topladığı anlamına gelmektedir. Raw formatında çekim yaptığınızda, kameranız bu bilgileri daha hızlı ve etkili bir şekilde işlemektedir.

Bir çiçeği örnek olarak alalım. Gerçekte, bir gül pembe ve kırmızı renklerdedir (bizim gözümüz bunu algılamaktadır). Çiçeğin fotoğrafını JPEG formatında çektiğinizde pembe rengin bazı tonlarını kaybedebilirsiniz. Çiçek, pembe yerine kırmızı bir renkte görünebilir. Bu genelde JPEG formatının raw formatı kadat orta tonları algılayamamasının bir sebebidir.

Fotoğraf: Don Smith


JPEG, renkler ve tonlar arasındaki renkleri tanımlamakta zorlanabilir. Bu sadece küçük bir ayrıntıdır ve ince ayrıntı aramayanlar bunu kolaylıkla fark edemez. Ancak, raw formatında çekim yapmaya geçtiğinizde, kamera bu kırmızımsı tonları da algılayacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, raw formatında çektiğinizde kameranız daha fazla ince ayrıntıyı çekecektir.

Yine de bir dezavantajı vardır. Bu fotoğraflar her program tarafından görülmezler. Raw fotoğrafları görmek için özel yazılımlar gerekir. Kameranızın modeline göre, programlar da farklılık göstermektedir. Canon'un, Digital Photo Professionaladlı bir programı mevcuttur. Bu yazılım, raw formatlı görüntüleri görmenizi sağlar. Bir Canon kullanıcısı olarak sadece Canon raw yazılımını kullanıyorum. Eğer Nikon ile çekim yapmış olsam, bu program işe yaramayacaktı. Nikon kullanıcıları için ise özel üretilen programlar bulunmaktadır.

Raw formatlı fotoğraflarınızda iyileştirmeler yapmalı mısınız? Birçok kişi, raw ile çalışmak için JPEG dosyasını kopyalamaya gerek olup olmadığını soruyor. Benim cevabım , kişisel tercihinize bağlı olmasıdır. Birçok fotoğrafçı bunu farklı yollarla yapıyor. Ben, bir raw dosyasını düzenlemek için bir kopyasını oluşturuyorum. Bu şekilde, orijinal fotoğraflarıma el değmemiş oluyor. Eğer JPEG dosyama bir şey olursa, yine de raw dosyam elimde bulunuyor. Bir websitesine fotoğraf yüklemek için JPEG dosyası oluşturmamın sebebi budur.




Raw dosyaları oldukça büyük boyutludur. Bir JPEG 3 mb olabilirken bir raw dosyası 30 mb kadar olabiliyor. Bunun avantajı nedir? Daha büyük boyutlu bir raw, daha fazla bilgi depolamış demektir ve bu nedenle yüksek boyutlu dosyalar kesinlikle iyidir. Bu şekilde, daha kaliteli ve daha iyi bir fotoğraf meydana gelecektir.

Raw dosyaları ile çalışmak da çok kolay. Bunu, kameranızın menüsünü kullanarak yapabilirsiniz. Menüye girip, dosya boyutu  menüsüne girdiğinizde, zahmetsiz bir şekilde karşınızda bulacaksınız. Eğer sadece raw seçeneğini seçerseniz, sadece raw formatında çekebileceksiniz. Bir diğer seçeneğiniz ise JPEG ve raw formatında çekme seçeneğidir. Bu, aynı anda iki çekim yapacağı için hafıza kartınızda daha fazla yer kaplayacaktır. Bir JPEG 3 mb ve bir raw  20 mb olabilir. Bir süre sonra, hafıza kartınızdaki boş alan azalmaya başlayacaktır. Eğer hafıza kartınızın çekiminiz sırasında dolmasını istemiyorsanız, en az iki tane hafıza kartı taşıyın.

Benim gibi profesyonel fotoğrafçılar sadece raw formatında fotoğraf çekerler. Çünkü bu şekilde kaliteyi elde edebiliriz. Eğer çalışmalarımızda JPEG kullanmak istersek, bunu daha sonra basit bir şekilde oluşturabiliyoruz. Bu arada, arada büyük bir fark olduğunu biliyoruz. Fotoğraf oldukça keskin ve net görünüyor. Raw yaratıcılık anlamında da daha ilginçtir. Renkler oldukça keskin, manzara berrak ve fotoğraflarınız daha iyi pozlanmış olacaktır. Gölge ve parlak alanlarda, JPEG çekiminde karşılaşacağınız pozlama problemleri meydana gelmeyecektir. Raw, aydınlatmayı dengeleyecektir. Ayrıca, sahnedeki ince detayları da yakalayacaktır. Bu, insan, düğün, gece ve loş ışık çekimleri için idealdir.

Birçok farklı ışık kaynağı ile karşı karşıya kaldığınız için düğün fotoğrafları oldukça karmaşık olabilir. Bazı parlak noktalar, insanların tenleriyle karışabilir. Raw, insanların ciltlerinin renklerini korumada yardımcı olacaktır. Bir kişinin vücudu ve doğal renkleri daha sıcak bir görüntü ortaya koyacaktır. Bu nedenle düğün fotoğrafçıları genellikle raw çekerler.

Ben her zaman için raw çekmenizi öneriyorum. Sadece JPEG'den daha iyi olacağı için değil, kalitesini de seveceksiniz. Fotoğraflarınız keskin ve canlı bir görünüm kazanacak. Yüksek bir canlılık ve ışık çeşitliliği elde edeceksiniz. Bu da fotoğraflarınızı çarpıcı ölçüde geliştirecektir. Mutlu çekimler!

© Amy Renfrey

2 yorum :

  1. Ben de Canon dslr makine kullanıcısıyım. Raw çekim bunca zaman hiç yapmamıştım. Artık ' görüntü kalitesini' raw sekmesine getirdim. Yine aydınlatıcı paylaşımınız için teşekkürler Mustafa bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nedim Bey, raw çekmenin kalite üzerindeki etkileri tartışılamaz. Tabii ki, fotoğrafa yeni başlayanların pek azı bu konuda bilgili. Yazılarımızın çoğunda bu konunun vurgulanma sebebi bu.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status