Son Yazılar

15 Ocak 2014 Çarşamba

Yeni Başlayanlar ve İleri Kullanıcılar İçin 10 İpucu


YENİ KULLANICILAR İÇİN 10 İPUCU 


1Daha dengeli çekimler için gün doğumu ve gün batımında çekimler yapın. Doğudan gün ışığına maruz kalacağınız gün ortasındaki çekimlerde meydana gelen sert ışık nedeniyle çok fazla kontrast meydana gelecek ve gölgelerdeki ve aydınlık alanlardaki detayları yakalamak zorlaşacaktır. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra bir şeyden uzaklaşacaksanız o da bu konu olmalıdır.



Fotoğraf: Ævar Guðmundsson

2. Fotoğrafınızı fazla öge eklemeyerek ve az öge barındırarak kompoze edin; görüntünüzle ilgili olmayan nesneleri kaldırın. Basitlik genellikle anahtar kelimedir.

3Eğer daha sonra herhangi bilgisayarda herhangi bir işlem yapacaksanız, en yüksek kaliteli görüntüler için raw formatında çekin. Bunun etkisini gerçekten hissedeceksiniz.

4Elle netleme yapın ve sahnenizin üçte birlik kısmına odaklayın. En küçük diyafram değerini (örneğin f/22) kullanmaktansa 2-3 durak daha düşük değerleri (f/16) kullanmanız, daha keskin görüntüler elde etmenize imkan sağlayacaktır.

5Keskinliği artırmak için üçayak üzerindeyken ya zamanlayıcı ya da uzaktan kumanda kullanın. Bu, uzun pozlamalar söz konusu olduğunda gerçekten büyük bir farklılık meydana getirecektir.

Fotoğraf: Eric Bloemers

6Elle netleme yaparken en harika görüntüye ulaşmak için Canlı İzleme (Live View) özelliğini kullanın. Canlı Görüntü için ne kadar şükretsek azdır.

7Şelale çekimlerini kapalı havalarda yapın ki suda tül gibi bir görüntü elde edebilmek için enstantane süresini uzatabilesiniz. Alternatif olarak, Enstantane Öncelikli Modda çekim yapabilirsiniz ve perde hızını 1/15 saniye gibi bir değere ayarlayabilir ve ND filtre kullaanaabilirsiniz.

8. Turkuaz maviliğinde bir su fotoğrafı çekebilmek için güneşin doğrudan geldiği (gün ortası) bir zamanda çekim yapın.

9. İzleyicilerinizin dikkatini ana konuya çekebilmek için doğal olarak yönelen hatları kullanabilirsiniz. İlginç fakat baskın olmayan bir ön plan da ayrıca görüntü derinliği verecektir.

10. Mümkün olan en düşük ISO seviyesinde fotoğraflar çekmeniz muhtemelen en kaliteli fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Üçayak kullanmak ise büyük bir avantajdır.

İLERİ DÜZEY KULLANICILAR İÇİN 10 İPUCU


1Sağa doğru pozlayın. Bu ne demek? Dijital kameraların histogramını kullanırken ton aralıklarının sağa doğru eğilimde olduğuna dikkat edin. Bu, depolanan bilgi seviyesini artıracak ve buna bağlı olarak da kaliteyi.

2Bir görüntü için tek bir çekimle yetinmeyin. İki ya da üç görüntü çekmeniz ve bunları daha sonra Photoshop yardımıyla birleştirmeniz çok daha kaliteli bir görüntü elde etme imkanı doğuracaktır.

Fotoğraf: Debra Vanderlaan

3Mümkün olan her yerde, genellikle görüntüyü yumuşatan ve keskinliği azaltan filtreler kullanmaktan kaçının. Örneğin, bir ND filtre kullanmak yerine ön plan için farklı, gökyüzü için farklı iki çekim yapın ve bunları Photoshop yardımıyla birleştirin. Bir filtrenin özel bir etkisini (örneğin tül efektli bir su) vermek istiyorsanız, filtreli ve filtresin iki çekim yapın ve bunları Photoshop yardımıyla birleştirin.

4. Her zaman çekim yapacağınız yeri önceden görün ve hazırlık yapın ve eğer mümkünse en güzel kompozisyon açılarını araştırın. Ön incelemenizde, en uygun ışık koşullarında sahnenizin nasıl görüneceğini düşünün ve en uygun ışık koşullarının oluştuğu saatlerde (örneğin, gün batımı) çekimi yapacağınız bölgeye gidin. Bir yerde çalışmalarınızı günün en aydınlık olduğu öğle saatlerinde gerçekleştirin.




5. En uygun su hareketinin çekimini yapana kadar mümkün olduğunca çok çekim yapın. Eğer suyun hareketi yavaşsa, ISO değerini yükseltin. ISO’yu yükseltmek sadece pozlamayı etkilemez, aynı zamanda alan derinliğini de etkiler.

6. Değişik görüntüleri yan yana getirerek panoramik fotoğraflar oluşturun. Kameranızın manuel modda olduğundan, beyaz dengesinin elle girildiğinden, elle netleme yapıldığından, her fotoğrafın %30’luk bir kısmının yerleştirildiğinden ve üçayağınızın muhteşem derecede sabit olduğundan emin olun. Kamerayı göz hizasında tutmak, zaman kırpmaya geldiğinde kolaylık sağlayacaktır.

7. Karışık ışıkların olduğu bir ortamda Değerlendirmeli/Matrix ölçüm modlarını kullanmaktansa değişik ölçüm modlarını kullanın. Örneğin, Merkez Ağırlıklı ya da Noktasal Ölçüm.

Fotoğraf: Cliff Briggin

8. En uygun alan derinliği için lensin odak uzaklığını ve diyafram değerini düşünerek en uzak mesafeyi belirleyerek odaklamayı kullanın ve en uzak mesafeye netleyin.

9. Yakın ön plan ve uzak arka plan içeren bir çekim için alan derinliğini artırabilmek için iki çekim yapın. Biri ön plandaki öğeler, diğeri ise arka plandaki öğeler için. Daha sonra bu iki fotoğrafı Photoshop yardımıyla birleştirin. Photoshop, iki fotoğraftaki en keskin alanları otomatik olarak belirleyerek birleştirme işlemini otomatik olarak yapacaktır.

10. The Photographer’s Ephemeris kullanarak bir yerdeki gün doğumu ve gün batımı saatlerini belirleyin ve çekiminizi ona göre planlayın. Bu aracı en güzel yanı, ücretsiz olması.

 © Ricardo Da Cunha 

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status