Son Yazılar

27 Aralık 2014 Cumartesi

Fotoğrafçılıkta Diyafram Ayarları

Çoğu fotoğrafçılık ipuçlarını okuduğunuzda, bunların çoğunlukla, haklı nedenlerden dolayı, diyafram öncelikli mod kullanımını savunduğunu görebilirsiniz. Diyafram öncelikli mod, diyafram ayarlarını kullanarak perde hızını kontrol edebilmenizi sağlamaktadır ki bu sayede, hareketi dondurabilir, hareket bulanıklığı ve alan derinliği ile ilgili etkileyici sahneleri elde edebilirsiniz.

20 Aralık 2014 Cumartesi

Ölçüm ve Pozlama: Giriş

Bir kameranın ölçüm modu (metering mode) kameranın fotoğrafın pozlanması için kendisinin karar verdiği tanımını ifade etmektedir. Bir kameranın ölçüm modu, o anda ortamdaki ışık koşullarına ve ISO değerine bağlı olarak perde hızının ve diyaframın hangi değerde seçileceğine karar veren bir beyin görevini görmektedir ve bir nesneden yansıyan ışığın parlaklılığına göre belirlenmektedir.

8 Aralık 2014 Pazartesi

Sunny 16 Kuralı

Fotoğrafçılıkta, Sunny 16 Kuralı (Sunny f/16 Kuralı ya da Güneşli 16 Kuralı olarak da bilinir), bir pozometreye ihtiyaç durmadan doğru pozlamayı tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir. (Benzer şekilde, Ay Fotoğrafçılığı için Looney 11 Kuralı vardır.) Bir pozometre kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmasının yanı sıra, Sunny 16 Kuralı, pozlanması zor olan nesnelerin doğru bir şekilde pozlanmasına da yardımcı olabilir.

Looney 11 Kuralı

Ay fotoğrafçılığında, Looney 11 Kuralı (Looney f/11 ya da Aylı 11 Kuralı olarak da bilinir), pozometreye ihtiyaç duymadan pozlamayı doğru bir şekilde tahmin etmeye yarayan yöntemdir. Benzer bir şekilde, gün ışığında fotoğraf çekmeye yarayan Sunny 16 Kuralı vardır.

6 Aralık 2014 Cumartesi

Ay Fotoğrafı Çekiminde Yapılması ve Yapılmaması Gereken 20 Şey

Ay, bütün seviyelerdeki fotoğrafçılar için en popüler konulardan birisidir. Eğer daha önce ay fotoğrafı çekmeyi denediyseniz, bunun o kadar da kolay bir çekim konusu olmadığını fark etmiş olmalısınız. Bu makalemizde, ay fotoğrafı çekerken en iyi fotoğrafları elde edebilmek için yapılması ve yapılmaması gereken bazı konulardan bahsedelim istedik.

1 Aralık 2014 Pazartesi

Fotoğrafçılık Kompozisyonlarınızda Negatif Alan

Bu makaleyi okuyorsanız, fotoğrafçılığınızı geliştirmek için bazı fikirler arıyorsunuz demektir. Doğal olarak, fotoğrafçılık bererilerinizi geliştirecek fotoğrafçılık teknikleri ile karşılaşmanız iyi olurdu. Bu makalede, böyle bir beceri, negatif alan (negatif boşluk - ters alan - ters boşluk) kavramı hakkında bilgi vereceğim.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status