Son Yazılar

31 Mart 2016 Perşembe

49 Muhteşem Fotoğrafçılık İpucu - 5


Fotoğraf Düzenleme




40. İlk önce kırpma yapın


Fotoğrafta kırpma yapacaksanız, bunu fotoğrafınıza çekim sonrası düzenlemeler yapmadan önce yapmanız daha iyi bir tercih olacaktır (Lekeleri kolanlama yoluyla temizlediğinizde özellikle işe yarayacaktır, kırıptıktan sonra fotoğrafınızda yer almayacak olan bölgelerde zaman kaybetmeye gerek yoktur).



Düzeyler (Levels) ya da Eğiriler (Curves) ile çalışırken de bu öçzellikten faydalanabilirsiniz, çünkü çok parlak ya da karanlık alanlar bütün fotoğrafınızın ayarlamaları üzerinde etkili olabilmektedir.Orijinal dosyayı farklı bir isimle kaydetmeye değer, çünkü bu şekilde herhangi bir hata durumunda dosyanızı kurtarabilirsiniz.



41. Fotoğraflarınızı etiketleyin ve oylayın


Çektiğiniz fotoğrafları klasörlere kopyalarken nasıl bir organizasyon yaptığınız fark etmez, yüzlerce fotoğrafı düzenlemek zaman alıcı ve yorucu bir süreçtir. Arşivleme işleminde size yardımcı olacak Photoshop Elements içindeki Organizer, Photoshop CS içindeki Bridge gibi araçlar bulunmaktadır, yine de bunun en kolay yolu daha sonra üzerinde çalışmayı planladığınız dosyaları oylamaktır, tek yapmanız gereken bütün fotoğraflara 5 yıldız vermemek.



42. Katmanlarla çalışın


Adjustement Layer (Ayarlama Katmanları) kullanmanız ya da arkaplan katmanının bir kopyası dışındaki bir katmanda çalışmanız orijinal fotoğraf üzerinde çalışmaktan daha fazla zaman alabilir. Fakat bir hata yaparsanız basitçe ayarlama katmanınızdaki bu değişikliği geri alabilirsiniz, bu sizi çok daha fazla uğraşma zahmetinden kurtarabilecektir.

Orijinal dosya üzerinde oynama yapmadığınız için, uyguladığınız işlemleri kolayca geri alabilirsiniz. Photoshop'un dosyaları kendi uzantısı (.PSD) ile kaydettiğini ve bütün katmanları daha sonraki olası kullanımlar için hafızasında tuttuğunu unutmayın.

43. Klavye kısayollarını öğrenin


Daha hızlı bir şekilde çalışmanın en iyi yollarından birisi en çok kullanılan ayarlara ait kısayolları öğrenmekten ve bu ayarlara ulaşmak için menüler arasında vakit kaybının azaltılmasından geçer. Photoshop'ta en çok kullanılan araçların kısayolları şunlardır:

Ctrl+L – Levels (Düzeyler)
Ctrl+M – Curves  (Eğriler)
Ctrl+U – Hue/Saturation (Renk ve Doygunluk)
Ctrl+C – Copy (Kopyala)
Ctrl+V – Paste (Yapıştır)
Ctrl+J – Yeni Katman

44. Dosyalarınızı yedekleyin


Dosyalarınızı ayrı bir hard diske, DVD'ye ya da çevrim içi depolama sitelerine kopyalamanız, bilgisayarınıza bir zarar gelmediği müddetçe sorun değildir. Bu yüzden fotoğraflarınızı en azından bir fazla yere yedekleyin, böylece en kötü duruma karşı hazırlıklı olabilirsiniz.



45. Çoklu dosyalarla çalışma sürecine vakıf olun


RAW dosyaları ayarlamalar ve işlemeler zaman alıcı süreçlerdir, özellikle çalışmak zorunda olduğunuz birçok dosya varsa. Adobe Camer Raw programını kullanarak aynı anda birden fazla dosya üzerinde çalışabilirsiniz, daha sonra Photoshop Elements ya da Photoshop CS kullanımınıza bağlı olarak istediğiniz ayarları bütün fotoğraflara uygulayabileceğiniz birçok farklı yol vardır.

Photoshop CS serisinde fotoğrafı seçebilir, ayarları yapabilir, daha sonra Select All (Tümünü Seç) özelliğini kullanabilir, Synchorize (Senkronize Et) butonuna basabilir ve ayarları listedeki bütün fotoğraflara uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak CS'de ve Elements'te bütün fotoğrafları başlangıçta seçebilirsiniz ve bütün fotoğraflar bütün ayarlarınız aynı anda uygulanabilir.



46. Preset / Action oluşturun


Dosya boyutunu ayarlamak gibi sıkıcı ve zaman alan, tekrar eden bazı ayarlamalarınız için Photoshop'ta, bu ayarları otomatik bir şekilde gerçekleştirecek bir Action oluşturabilirsiniz.

Bunu yapmak için Action menüsünü açın (Window>Actions) ve yeni bir Action oluşturun. Alt tarafta yer alan kaydet (record) butonuna basaraka bir fotoğrafa uyguladığınız ayarları otomatik olarak kaydedebilirsiniz, işleminiz bittiğinde Durdur (Stop) butonuna basın. Böylece ayarlarınız kaydedilmiş olacaktır, daha sonra Action menüsünde Play (Oynat) butonuna basarak Action çalıştırılabilir.

Photoshop Elements kullanıyorsanız Action kaydedemezsiniz ancak Elements 7 ve daha sonraki sürümlerde, Photoshop CS ile oluşturulmuş Actionları kullanabilirsiniz. Elements'te bulunmayan Eğriler gibi ayarların yer aldığı Actionlar Elements'te çalıştırılamayacaktır, bu nedenle kullandığınız Action'un Elements ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

47. Ayarlama Katmanlarınızı Sürükleyin


Orijinal dosyanızı bozulmamış bir halde bırakabileceğiniz gibi Ayarlama Katmanlarının düzenleme üzerinde birçok diğer faydası da bulunmaktadır. Bir Ayarlama Katmanınnda uyguladığınız ayarları bir başka fotoğrafa da uygulamak istiyorsanız basit bir şekilde bu katmanı diğer fotoğrafın üzerine sürükleyin.

48. Çalışma alanınızı kişiselleştirin


Photoshop CS'de ya da Elements'te temel olarak Araçlar menüsü solda ve seçim menüleri sağda yer almaktadır. Sizin sık kullandığınız özelliklere bağlı olarak bu menülerin yeri değiştirilebilir.

Window seçeneğine tıklayın ve seçim yapabileceğiniz bir menüye ulaşın, buradan her bir seçiminizle açılabilecek özelliklerin olduğu menüye ulaşın. Burada yapacağınız ayarlarmalarla menüleri isteğinize bağlı olarak yerleştireblirsiniz.

Photoshop Elements'te her yeni açışınızda eski kullanılan hale geri dönme gerçekleşecektir ancak Photshop CS'de Window>Workspace>Save Workspace yolu ile istediğiniz çalışma alanını kaydedebilirsiniz.



49. RAW ayarlarınızı kaydedin


Sürekli aynı ayarları uyguluyorsanız, her defasında aynı kesnkinlik, doygunluk ayarını yapıyorsanız, bu ayarları kaydedebilirsiniz, böylece tek bir işlemle bu ayarları gerçekleştirebilirsiniz. Photoshop CS'de Adobe Camera Raw kullandığınızda bu düzenlemeleri kolayca kaydedebilirsiniz.

Photoshop Elements ve CS programlarının ikisi de Photoshop üzerinden bir dosyayı açtığınız zaman uygulanacak olan değerleri kişisel beğeninize göre uygulamanızı fotoğrafları her açışınızda uygulamanızı sağlayabilecek bir ayar da sunmaktadır. Bu, iyi bir zaman koruyucudur.

Sayfalar: 12345


4 yorum :

  1. Mustafa bey yine anlaşılır bir şekilde maddeler halinde yararlı olacak bir paylaşım . Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Fotoğrafa merak salanlara, faydalı olan bu çalışmanız takdire şayan bir çalışmadır. Harcadığınız zaman ve emekten dolayı sizi kutluyor, bu tür çalışmalarınızın devamını diliyorum. Teşekkür ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Işığınız bol olsun.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status