Son Yazılar

23 Nisan 2016 Cumartesi

Renk Sapmaları Nedir ve Nasıl Önlenir


© Joshua Burke
Yukarıdaki fotoğrafta, çitanın sol tarafına denk gelen keskin kenarlarda yeşil ve kırmızı saçaklanmalar meydana geldiğini fark edebilirsiniz, bu etkiye renk sapmaları (kromatik aberasyon) adı verilmektedir.



Renk sapmaları nedir?


Renk sapmaları (renk saçaklanması ya da dağılımı olarak da bilinir) renklerin lensler tarafından hatalı bir şekilde kırılması (bükülmesi) nedeni ile ortaya çıkan yaygın bir problemdir, renkler birleşmeleri gereken odak noktasında birleşmedikleri için bir uyumsuzluk ile sonuçlanır.

Bunu daha iyi bir şekilde anlayabilmek için, odak düzleminizin, lensten gelen bütün ışığın sensörünüz tarafından düzgün bir şekilde algılanabilmesi için bir araya geldiği, sensörünüzün odak noktası olduğunu hatırlayın. Lensinizin yapısına, seçtiğiniz odak uzaklığına ve hatta kullandığınız diyafram değerine bağlı olarak, belirli dalga boyları (renkler) odak düzleminin yer aldığı alana erken ya da geç varabilir.

© Joshua Burke

Bu meydana geldiğinde, fotoğraflarınızın kenarlarında sahte renk saçaklanmaları oluşacaktır; her ne kadar az düzeydeki renk sapmalarını Photoshop ya da Lightroom gibi programlarla kaldırabilecek olsanız da, tek bir fotoğraf üzerinde harcayacağınız her bir fazla zaman, bir başka şeye ayıracağınız zamandan götürecektir.

© Joshua Burke

Neden renk sapmaları meydana gelir?


Renk sapmaları, lensinizin bir prizma gibi davranmasından kaynaklanır; camın farklı özelliklerine bağlı olarak bükülen ışık, Pink Floyd'un meşhur üçgen-şeklindeki gibi, geçişini tamamlarken farklı açılarda kırılarak yollarına devam eder.

© Joshua Burke
Hatırlayın, ışık birçok farklı dalga boyundan meydana gelmektedir. Bu yüzden, kameranızın sensörünün karışık ışık renklerini belirleyebilmesi için, lensinizin bütün dalga boylarını sensörün aynı noktasına düşürmesi gerekmektedir.

Bu, basit görünebilir, fakat lensinizdeki camların yapısına bağlı olarak her bir dalga boyunun hafif bir şekilde de olsa farklı davranacağını dikkate almanız gerekmektedir.

Genellikle lens üreticileri lenslerin içine yerleştirdikleri elemanların bu ışık kırılmalarını düzgün bir şekilde gerçekleştirecek şekilde hizalarlar. Eğer lensinizi inceleme fırsatınız olsaydı, 16 farklı elemanın lensin içinden sensöre ulaşacağı süre boyunca ışığı düzgün bir şekilde iletmekle görevli olacak bir şekilde yerleştirildiğini fark edebilirdiniz.

© Joshua Burke
İşte bu dizilim, renk sapmalarının çirkin yüzünü gösterdiği yerdir. Bu lens elemanlarının izli tasarımları içindeki kusurlar – lensin kendiliğinden gelen ya da camlardan kaynaklı olabilir – bazı özel durumlarda renk sapmalarına neden olabilmektedir.

Profesyonel seviyede bir lens satın almak zorundasınız demiyorum, çünkü büyün lensler bu tür renk sapmaları ile karşılaşabilmektedir. Önemli olan, lensinizin renk sapmalarına neden olup olmadığı, özel durumlarda oyun-bozanlık yapıp yapmadığıdır.



Renk sapmaları kusurlarından kaçınmak

Renk sapmaları RAW olarak yaptığınız çekimlerde rötuş sırasında etkili bir şekilde kaldırılabilmektedir. Ancak, bu tür sorunları daha çekim aşamasında ortadan kaldırmak, daha sonra bu iş üzerine uğraşmaktan daha iyidir.

Renk sapmaları meydana getiren bir lens ile çalışmaktaysanız, fotoğraflarınızda meydana gelen bu etkiyi en aza indirebilmenin ve hatta ortadan kaldırabilmenin birçok yolu vardır.

Yüksek karşıtlıklı sahnelerden uzak durun

© Joshua Burke
Renk sapmaları yüksek karşıtlık içeren sahnelerde meydana gelme eğilimindedir. Özellikle beyaz arka plana karşı yapılan çekimler, parlak gün ışığına karşı yapılan çekimler ya da örnekteki gibi Çitanın arkasından gelen ışık kaynakları bu sorunun müsebbibidir. 

Bu demek oluyor ki, kadrajınızı gözden geçirmekten başka denemeniz gereken bir şey yoktur. Arka planı değiştirin ve nesnenizin baskın renkleri ile daha iyi bir şekilde eşleşecek renklerin olduğu bir arka plan seçin ya da daha iyi ışık koşullarının oluşacağı bir zamanı bekleyin. Bu çekimi, o anda ve o şekilde çekmeniz gerekiyorsa, RAW olarak çekin ve daha sonra yapacağınız işlemelere (rötuşlara) hazırlıklı olun.

Odak uzaklığınızı kontrol edin

© Joshua Burke

Geniş odak uzaklığı aralıklarına sahip olmanız iyi bir şey ise de, gerçek şu ki, çoğu zum objektif kendi odak aralıklarının kısa ve uzun uç noktalarında çeşitli sapmalar sergileyecektir. Bu nedenle, farklı odak uzaklığı seçmek de renk sapmalarında gözle görünür azalmalar meydana getirebilecektir.

Benzer şekilde, bir zum lensi geniş açılı uçlarda kullanmak sadece renk sapmaları meydana getirmekle kalmayacak, aynı zamanda birçok diğer kusuru da beraberinde getirebilecektir. Bunun yerine, amacınıza uygun prime lensler kullanmak ya da fotoğrafları panoramik bir şekilde birleştirmek renk sapmalarını en aza indirmeniz için size yardımcı olabilecektir.

Diyaframı kısmak

© Joshua Burke
Kullandığınız lense göre değişmekle birlikte, diyaframın kısılması, genellikle içlerinde renk sapmalarının da bulunduğu birçok lens kusurunu ortadan kaldırabilmektedir. Şunu da unutmayın, diyaframı kıstığınız takdirde, pozlamayı dengeleyebilmek için ya perde hızını yavaşlatmalı ya da ISO'yu artırmalısınız, ki ışık kaybını telafi edebilesiniz.

Işığa ya da flaşa erişiminiz varsa, fazladan ışık eklemenin fotoğrafınıza olacak etkisi üzerinde deneyim kazanın.

Nesneyi kadrajınızın ortasına yerleştirin

© Joshua Burke
Renk sapmaları genellikle nesneler fotoğrafın merkezinden uzaklaşmaya başladıkça ortaya çıkma eğilimindedir. Bu genellikle lensin dışbükey eğriliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle nesneyi kadrajınortasına yaklaştırmak lensten kaynaklanan renk sapmalarını azaltma hatta yok etme imkanı sunabilecektir.

Bu, istediğiniz kareyi elde etmek amacı ile çekiminizi yaptıktan sonra kırpma işlemini yapmanız gerekeceği anlamına gelmektedir, özellikle kadrajınızın her bir pikselini kullanmak istediğiniz durumlarda bu bir sorun olarak karşınıza çıkmaktadır. Diğer yandan, eğer, küçük baskılar ya da dijital düzenlemeler yapıyorsanız küçük adımlarla yapacağınız düzenlemeler sonucunda oluşacak çözünürlük farkları fark edilebilir düzeyde olmayacaktır.

Artık renk sapmalarının ne olduğunu, nasıl önlenebileceğini ve nihai fotoğrafınızı nasıl geliştireceğinize dair bir fikriniz var. Eğer eklemek istediğiniz bir şey varsa yorumlarınızla paylaşabilirsiniz.

© Joshua Burke

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status