Son Yazılar

21 Mayıs 2016 Cumartesi

Canon mu Nikon mu Sony mi?


Takipçilerimden Canon'u mu, Nikon'u mu, Sony'yi mi, Pentax'ı mı ya da diğer özel kamera şirketlerinden birisini mi seçmelerinin daha iyi olacağı yönünde çok fazla soru alıyorum. Bu sorular çok fazla zaman almaktadır, bu yüzden bu konu hakkında bir makale hazırlayarak ve kamera üreticilerinin diğer kamera üreticilerine olan üstünlükleri hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu konuda sıklıkla gelen sorular da genellikle "Canon 1100D mi yoksa Nikon D5000 mi satın almalıyım?" şeklinde olmaktaydı, ve soruları bu kamerayı neden tercih etmeleri gerektiği şeklinde devam etmekteydi. Mesele Canon mu, Nikon mu, Sony mi seviyesine geldiğinde, internet üzerinde hararetli tartışmalara denk gelinmekteydi, bu nedenle ben de bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istedim.


Bildiğiniz gibi, ben genellikle yazılarımı Nikon hakkında yazmaktayım – sebebi ise en basit hali ile diğer ekipmanlarımın çoğunluğunun Nikon tarafından üretilmiş olması ve benim tercih ettiğim sistem olmasıdır. Peki neden Canon ya da Sony kullanmıyorum? Nikon, diğerlerinden çok daha mı iyi? Hayır, gerçekten değil. Nedenini anlamak için devam edin.
© Nasim Mansurov

Lola ve ben geçmişte birçok kamera donanımı hakkında çok tartıştık. O, Canon ile son derece etkileyici düğün ve portre fotoğrafları çektiğini ve bu nedenle bu markaya yönelmemiz gerektiğini söylemişti. Onu, içine düştüğü bu durumdan çıkarmak çok zordu, ancak yine de onu, bu sabit fikrinden kurtardım, bunu nasıl yaptığımı size de anlatacağım, ki umarım siz de kamera sistemleri hakkındaki fikirlerinizi değiştirebilirsiniz.

Bir Kamera Sadece Araçtır

Resim yapmayı hiç bilmeyen birine en kaliteli boyama setini alırsanız; ya da zıttı olacak şekilde iyi bir ressama sıradan boyama seti verirseniz ne olur? Kim daha iyi bir resim çizecektir? Aynı şey, fotoğrafçılık için de geçerlidir –daha iyi bir kamera satın aldığınızda daha iyi bir fotoğraf çekebileceğiniz garanti değildir. Yanlış anlamayın, "kameranın hiçbir işlevi yoktur" tartışmasına girmek istemiyorum, bu konudan epeyce yorulduk çünkü.

Bir dakikalığına bu konu hakkında konuşalım... kamera gerçekten önemli mi? Hem evet hem de hayır. Çoğunlukla, anı olsun diye ailesinin fotoğrafını çekenler için önemli değil.Fotoğrafçılığı hobi olarak yapan amatör fotoğrafçılar için, önemli. Fotoğrafçılıktan para kazanan ve bu işi "iş" olarak yapan kişiler için çok önemli. İyi bir fotoğrafçıya sıradan bir kamera verseniz bile, o kamera ile çekilebilecek en iyi fotoğrafı çekebilecektir. İyi bir ressama sıradan boyama seti verdiğinizde harika resimler çizebileceği gibi bir şey bu. Ancak, hiçbir fotoğrafçı iyi olmayan kameralarla, hiçbir ressam adi boyama seti ile çalışmak istemez, çünkü bu kişiler iyi bir kompozisyon oluşturmanın yanı sıra iyi donanıma sahip olmanın en iyi sonuçları sağlama konusunda nasıl bir etki sağlayacağını bilirler. Ansel Adams, bir sebepten dolayı en iyi ekipmanla çalışmayı seviyordu – ekipmanı ile sınırları nasıl zorlayacağını ve en iyi sonuçları nasıl alacağını biliyordu.

Nerede okudum ya da duydum hatırlamıyorum ama kafamı uzun süre meşgul etmiş bir hikaye vardı. Şöyle gelişiyordu: İki fotoğrafçı yan yana durmuş ve fotoğraf çekiyorlardı – bunlardan biri bu işten para kazanan bir profesyonel fotoğrafçı iken diğeri bu işle hobi olarak uğraşan bir amatördü. Profesyonel olan pahalı kamera ve lensler ile, amatör olan ise ortalama bir kamera ve kit lens ile çekim yapıyordu. Amatör olan, profesyonel olanın meşhur olduğunu ve fotoğraflarını sattığını biliyordu. Bir süre sonra, profesyonele döndü ve "Sendeki ekipman bende olsa ben de satabileceğim fotoğraflar çekerdim." dedi. Profesyonel olan kameranın bir araç olduğunu anlatmaya çalıştıysa da amatör olan bunu kabul etmez. Profesyonel olan "Kameralarımız değiştirelim. Bir süre çekim yapalım. Daha iyi fotoğraflar çeken, diğerinin bütün ekipmanını alır." der. Amatör olan, çok fazla düşünmeden, uzaklaşır...

Öyleyse, kamera ne zaman önemlidir? Fotoğrafçılığa yeni giriyorsanız, seçtiğiniz kameranın önemli olmadığını söyleyebilirim. Hobi olarak bu işle uğraşıyorsanız ve yeteneklerinizi geliştirmeye başladıysanız da kullanacağınız kamera çok fark etmeyecektir. Eğer fotoğraflarınızı satarak bu işten para kazanıyorsanız, kullanacağınız kamera gerçekten önemlidir.

Sensör boyutu önemlidir. İnsanların bu konuda ne söylediği fark etmez, sensör boyutu önemlidir. Bir basçek kameranın küçük sensörü ile bir DSLR'nin full-frame sensörü arasında bariz bir fark vardır. Dinamik aralık, alan derinliği, bakış açısı gibi şeyler, fotoğrafın genel kalitesine etki eden gren ve fotoğrafın algılanmasındaki fark oldukça belirgindir. Bu fark, crop sensör kameralar ile full frame kameralar arasında daha azdır, yine de fotoğrafa bakıldığında bu etki fark edilebilmektedir.

Lens önemlidir. Kullandığınız lensin türü, odak uzaklığı, diyaframı ve renk yorumlaması nihai görüntü üzerinde önemli bir rol oymnamaktadır. Bir basçek kamera kullandığınızda, 50mm f/1.4 lens kullandığınızda aldığınız izole edilmiş görüntüyü asla elde edemezsiniz. Sıradan zum lensler ile bir tilt/shift lensin verdiği etkiyi elde edemezsiniz.

Fotoğrafçı Gözü. Son olarak, kamera, bir fotoğrafçının çantasındaki araçlardan sadece birisidir. Fotoğrafçının yeteneği, sabrı, vizyonu, yaratıcılığı, planlaması, zamanlaması, ışık ve rötuş kullanımı olmadan dünyadaki en iyi kamera bile iyi bir fotoğraf çekemeyecektir.

© Nasim Mansurov



Farklı Kamera Sistemleri

Şimdi, günümüzde mevcut bulunan farklı kamera sistemleri hakkında konuşaılm. DSLR kameralara talebin hızlı bir şekilde artış göstermesinden sonra (parklarda kaç kişinin elinde DSLR bulunduğuna dikkat edin), şirketler araştırma & geliştirme süreçlerine çok daha fazla bütçe ayırmaya başladılar ve marketlerde çok daha fazla kamera modeli sergilenmeye başladı. Günümüzde önde gelen kamera üreticileri: Canon, Nikon, Sony, Pentax ve Sigma'dır. Bu kadar fazla kamera türü ve markası bulunduğu için, özellikle bir kamera seçimi yapabilmek çok zorlayıcı olmaktadır.

© Nasim Mansurov

Peki, hangi markaya yatırım yapmalısınız? Evet, doğru duydunuz – yatırım.Fotoğrafçılıkla ciddi bir şekilde ilgilenmeyi düşünüyorsanız, zaman içerisinde daha fazla satın alma işlemi gerçekleştirmeniz gerekecek. Yeni kameralar, lensler, filtreler, flaşlar ya da hafıza kartları, kamera sistemi seçiminizi önemli kılmaktadır. Eğer yanlış bir seçim yaparsanız, bütün ekipmanınızı değiştirmek çok pahalıya mal olacaktır. Üstüne üstlük, yeni kamera sisteminizi öğrenmek için çok fazla zaman harcamanız gerekecektir. Bu yüzden ilk soruma geri dönerek "Bir DSLR kamera Nasıl Satın Alınır?" adlı yazımı okuyabilir ve bir fikir edinebilirsiniz. Nikon ve Canon bu konuda çok geniş bir kamera lensi / aksesuar seçeneği sunmaktadır ve en büyük pazar payına sahiptir.

© Nasim Mansurov

Olympus, Panasonic ve Fuji de bu alanda iyi işler çıkarmaktadır. Olympus ve Panasonic Four Thirds ve Micro Four Thirds sistemleri başarılı bir şekilde kullanmaktadır. Fuji harika X-seri kameralar üretmekte ve harika görüntü kalitesi sunmaktadır. Ancak bu kameralar DSLR olarak tanımlanmamakta, "aynasız" kamera kategorisine girmektedir. Aynasız kameralar, Aynasız Kameralar DSLR Kameralara Karşı adlı makalemde de belirttiğim gibi, geleceğin teknolojisidir, bu nedenle, yeni bir teknolojiye atılım yapmak isterseniz, aynasız pazarına da göz atabilirsiniz.

Yapabileceğiniz bir diğer şey de, tanıdığınız ve yeni bir kamera almış kişilere öneri ve tavsiyelerini sormak olabilir. Fikrini aldığınız kişi iyi bir fotoğrafçı ise, yeni bir kamera satın almadan önce fikrini sormak iyi bir fikir olabilir, böylece, satın almak istediğiniz kamera sistemi hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Fikrine danıştığınız kişi bir profesyonelse, bu size çok yardımcı olacaktır – Internette saatlerce araştırma yapmaktan kurtulabilirsiniz.

Çimler Her Zaman Diğer Tarafta Daha Yeşildir

Hangi kamera sistemini kullandığınız fark etmeksizin, her zaman diğer tarafta gözünüz kalacaktır. Bir Nikon kameranız varsa, Canon kameralara bakacak ve karşılaştırmalar yapacaksınız. Diğer markalarda bir kameranız varsa, Nikon ve Canon kameralara bakacaksınız. Kamera ve lensleri kullanırken, hep diğer kameraların çektiği çimen fotoğrafları daha yeşil görünecektir. Nikoncular Canon kameralarda daha fazla megapiksel olmasını isterken Canoncular Nikon kameralarda daha az gren isterler. Lens karşılaştırmaları da aynı şekilde devam etmektedir. Günün sonunda, kendinize sormanız gereken soru, başka bir marka ile çekim yapsaydınız nasıl daha iyi bir fotoğraf çekebilirdiniz, olmalıdır. Muhtemelen, aradaki fark çok belirgin olmayacaktır. Bir yerden kazanırsanız, diğer yandan kaybedersiniz. Diğer marka yarın büyük bir atılım yaparsa, ne yapacaksınız? Diğer markaya geçiş mi yapacaksınız yoksa daha önce verdiğiniz karardan dolayı pişmanlık mı duyacaksınız?

Her Şey Size Bağlıdır

Yeniden söyleyeyim, kamera sadece bir araçtır. Yeteneklerinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmediğiniz müddetçe kullandığınız kamera sisteminin hiçbir önemi kalmayacaktır, hiçbir zaman iyi bir fotoğraf çekemeyeceksiniz. Okuyun, öğrenin, öğrenin ve öğrenin, çok fazla deneyin ve bol bol çekin – bu, iyi bir fotoğrafçı olmanın tek yoludur. Donanıma takılı kalmayın ve kullanmayacağınız, ihtiyacınız olmayan ekipmana para harcamayın. Daha iyi bir fotoğrafçı olduğunuzda, daha iyi sonuçları elde edebilmek için nelere ihtiyaç duyacağınızı bileceksiniz.

© Nasim Mansurov

İyi şanslar! Aklınıza takılan sorular varsa ya da bir geri bildirimde bulunmak isterseniz, aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz.

8 yorum :

  1. Emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Kafamda dolu soru dolaşımı. Crop sensör kullanıcısıyız,malum maddi durum, ama sony deki renk coşkusunu nikonda bulamadım.sony pahalı nikon tat vermedi. Arafta kaldım.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. İlk başta kararsızdım gözümde nikon modellerindeydi özellikle d7500 gibi modellere baktım almışken uzun süre kullanmak için ama hem fiyatı hem ağırlık durumu taşımak istemezsem diye gözümü korkuttu ve başlangıç için yanımda hafif bir makina almam gerektiğini düşünüp aynasız olarak olympus omd 10 mark iii modelini seçtim gayet başarılı bir model 4 k kamera çekimide gayet başarılı ilerde yeni bir makina heralde alırsam olympus m5,m1 sony veya fujifilmin modellerinde devam ederim özellikle başlangıç için düşünenlere olympus gayet tatminkar lensleri biraz pahalı ama onlarda gayet iyi bazen düşmüş gibi hissediyorum o kadar hafif ve taşıması rahat oyuncak gibi ama inanılmaz tatminkar

    YanıtlaSil
  4. ben sony ekipmanlarını kullanıyorum

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Ben Radyo Televizyon Sinema Okuyorum Canon eos 200 d almayı Planlıyorum Kısa Film İçin Uygunmudur İş Görürmü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka Bir Marka Öneriniz Varmıdır

      Sil
    2. Merhaba, başlangıç için işinizi görecek bir kameradır. 1080p 60 fps vidoe çekebilirsiniz. Unutmayın, en iyi filmleri en iyi kamera çekmez, en iyi yönetmenler çeker. Bu nedenle kendinizi geliştirene kadar yüksek bütçeli cihazlara yatırım yapmaktan kaçının. Daha sonra profesyonel cihazları kullanamayabilir ve hem verdiğiniz paraya hem de harcadığınız zamana pişman olabilirsiniz. Başlangıç için giriş seviyesi kameralar makuldür.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status