Eğer fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız, bariz bir şekilde belirgin olan temel hataları yapıyor; ve fotoğraflarınızı çevrimiçi olarak insanlarla paylaşıyorsanız, insanların fotoğraflarınızdan yüz çevirdiğini fark ediyor olabilirsiniz. Burada, fotoğrafçılığa yeni başlayanların genellikle yaptığı dört manzara fotoğrafçılığı hatasını ve bunlardan kaçınma yollarını bulabilirsiniz.
Ufuk çizgisinin düzlüğünün önemi hakkında bir örnek. Fotoğraf: Christian Hoiberg |
1. Hata: Dengede Olmayan ya da Çarpık Bir Ufuk Çizgisi
Çoğu fotoğrafçıya göre, bir fotoğrafı çarpık bir ufuk çizgisi içererek çekildiği halinden daha fazla rahatsız eden bir durum yoktur. Çok daha etkili bir fotoğraf olabilecekken bu sorun nedeniyle berbat olmuş yüzlerce fotoğrafla karşılaştım. Bu sorunun temel nedeni, dengeli olmayan ufuk çizgisinin kompozisyonu zayıflatmasıdır. Dengeli olmayan ufuk çizgisi barındıran fotoğraflarda izleyicilerin dikkati çekim yapılan konudan ziyade ufuk çizgisine kayacaktır.Çoğu fotoğrafçının buna dikkat etmediğini, ufuk çizgisini düzleştirmediğini biliyorum. Çünkü etrafta o kadar heyecan verici nesne var ki, çoğunlukla bunu unutuyoruz, ya da nasıl düzleştireceğimizi bilemiyoruz. Her ne durumda olursa olsun, ufuk çizgisinin düzleştirilmesi manzara fotoğrafçılığının ileri düzeye gelebilmesi için büyük bir adımdır.
Şanslı bir şekilde, bu sorunun üstesinden gelebilmek için sahada ya da rötuş sırasında yapabileceğiniz basit adımlar bulunmaktadır.
Sahada: Bir su terazisi kullanın
Daha önce bir araç geliştirme işi yaptıysanız, bu konu size tanıdık gelecektir. Peki, bu aracı fotoğrafçılar için en değerli araçlardan birisi olduğunu biliyor muydunuz?Fotoğraf: Christian Hoiberg |
Bazı yeni nesil kameralarda dahili terazi mevcut bulunmaktadır. Nikon'da Virtual Horizon (Sanal Ufuk), Canon'da Electronic Level (Elektronik Terazi) olarak bulunmaktadır. Kameramı bir üçayağa bağladığımda, neredeyse her zaman, terazi kullanırım. Bu özelliği kullanabilmek için Canlı İzleme modunu kullanmanız gerekir. Not: Canlı İzleme modunda bataryanızın daha çabuk biteceğini unutmayın.
Sanal terazi uygulamaları yaygınlaşıyor olsa da çoğu kamerada bu özellik bulunmamaktadır, bu durumda birçok fotoğrafçı eski bir yöntemi kullanmaktadır: kameranın üstüne bir su terazisi ya da baloncuk düzeneği yerleştirmek. Bu küçük araç fotoğrafçılık mağazalarında bulunabilir ve çok ucuza satın alınabilir.
Adobe Lightroom kullanarak düzeltin
Sahada yaptığınız çekimler sırasında ufuk çizgisini düzleştirme imkanınız yoksa, rötuş sırasında kolay bir yolla bu sorunu düzeltebilirsiniz.
Adobe Lightroom programında, Straighten (Düzleştirici) adında harika bir araç bulunmaktadır. Develop > Crop Tool (klavyede kısaca R) yolu ile bu araca ulaşabilirsiniz..Düzleştirme ayarını açtığınızda Angle (Açı) adı ile adlandırılmış bir terazi aracı ile karşılaşacaksınız.
İşte, kırpma aracını kullanarak fotoğrafınızı düzleştirmeniz için üç farklı yöntem:
- Auto butonuna basın ve düzleştirme işlemini Lightroom'un kendiliğinden gerçekleştirmesini bekleyin. Genellikle olumlu sonuçlar veren bu özelliği, düzleştirme işlemini ilk yaptığınızda kullanmanız faydalı olabilecektir, ayrıca sonuçtan memnun kalmadığınızda yaptığınız işlemi geri alabilir ve diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Teraziyi seçin ve ufuk çizgisi boyunca bir çizgi çekin. Belirttiğiniz veri kullanılarak otomatik bir düzleştirme işlemi gerçekleştirilecektir.
- Düzleştirme ihtiyacınız olan değeri elle girin ya da memnun kalacağınız orana kadar kaydırıcı üzerinde oynamalar yapın.
2. Hata: Otomatik Moda Bağlanıp Kalmak
Kamerayı yeni alanlar için Otomatik Mod işe yarayan sonuçlar veriyor olsa da, daha iyi bir seviyeye erişebilmek için bu modu kullanmayı mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bırakmalısınız. Her zaman Manuel mod kullanımını tavsiye ediyor olsam da, yeni başlayanlar için Diyafram Öncelikli ve Enstantane Öncelikli modlar da kabul edilebilirdir.
Kamerayı manuel ayarlar ile kontrol etmeyi öğrenmenin ve bu ayarların birbirleriyle nasıl çalıştığını anlamanın gerekliliğinin bazı nedenleri vardır. Her ne kadar kameranız düzgün bir pozlama yapılması hususunda başarılı bir iş çıkarsa da, düşüncelerinize uygun sonuçları her zaman veremeyecektir. Bir diğer deyişle, en keskin sonuçları almak istediğinizde, Otomatik Mod kullanımında, diyafram ve ISO nadiren ideal değerleri verecektir.
Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız, bu söylediğim sizi korkutabilir, fotoğrafçılığa yeni başladığımda, fotoğrafçılığın temelleri üzerine ne kadar uzun bir süre araştırmalar yaptığımı halen hatırlarım, ancak bu konudaki gayretinize değecektir. İdeal değerleri kullandığınızda alacağınız sonuçlar da çok daha iyi olacaktır.
Otomatik Mod kullanarak böyle bir fotoğraf çekemezsiniz. Fotoğraf: Christian Hoiberg |
3. Hata: Üçayak Kullanmamak
Kameranın yanı sıra, bir üçayak da manzara fotoğrafçılığındaki en önemli araçlardandır. Bazı fotoğrafçılar, bir üçayak kullanarak seyahat etmenin zorluklarından yakınsa da, bana güvenin – bir üçayak kullandığınızda deryalar dolusu seçeneğe sahip olursunuz.
Bir üçayak kullandığınızda fotoğraflarınız gözle görülebilir ölçüde keskinleşmekle kalmayacak, aynı zamanda, bir üçayak olmadan asla uygulyamayacağınız teknikleri (uzun pozlama gibi) de uygulama imkanı elde edebileceksiniz. Bir üçayak kullanmanın avantajlarına bir göz atalım:
- Bulanıklık riski taşımadan uzun pozlamalar yapabilirsiniz.
- Keskin sonuçlar elde etmek için yüksek ISO kullanmanız gerekmez. ISO'yu düşük tutup daha uzun pozlamalar yapabilirsiniz.
- Dikkatli bir şekilde kompozisyonunuzu oluşturabilir ve tekrar kompoze etme ihtiyacı duymadan birçok fotoğraf çekebilirsiniz.
- Kamera sabit bir şekilde duracağı için çoklu fotoğraf çekebilir ve bunları daha sonra birleştirebilirsiniz (HDR, zaman atlamalı (time-lapse) ya da insanları fotoğraftan çıkarmak gibi teknikler)
- Canlı İzleme özelliği kullanırken fotoğrafınızı düz tutabilir ve üçayağı ayarlayabilirsiniz.
- Hareket en aza ineceği için fotoğraf azami derecede keskinleşecektir.
Bir üçayak, bu şekilde sonuçlar alabileceğiniz uzun pozlamalar yapabilmenize olanak sağlar. Fotoğraf: Christian Hoiberg |
En pahalı üçayakları sayın almak, bulanık fotoğraf çekmekten kurtulabilmek için tek seçenek değilse bile, marketlerdeki 50 TL'lik üçayaklardan daha iyisini satın almanız yararınıza olacaktır. Daha kaliteli bir üçayak daha uzun süre sağlam olarak kalabilecek ve bu üçayağı daha uzun süre kullanarak paradan da tasarruf edebileceksiniz. Sağlam bir üçayağı kullanırken daha rahat olabilirsiniz ve rüzgarlı koşullarda bile iyi işler çıkarabilirsiniz.
4. Hata: Gün Ortasında Çekimde Israrcı Olmak
Bu noktada tartışmalar başlayabilir fakat iyi manzara fotoğrafları genellikle gün ortasında çekilmez. Manzara fotoğrafçılığında, ışık her şeydir.
Altın Saat diye bir şey duymuş olmalısınız, ki çoğu zaman Fotoğrafçıların Saati olarak adlandırılır. Gün doğumu ve gün batımı sırasında Güneş'in konumu ideal fotoğrafçılık için en iyi seviyededir. Düşük açı ile gelen ışık manzaraya yumuşak ve altınsı bir görünüm verecektir.
Liencres, Cantabria'da fırtınalı bir gün batımında uçan bir kuş. Fotoğraf: Christian Hoiberg |
Gün ortasında ışık oldukça sert olmakla birlikte bu koşullarda pek az fotoğraf iyi görünmektedir. Manzara fotoğrafçılığınızı ileri düzeye çıkarmak istiyorsanız, gün doğumunda ya da gün batımında fotoğraf çekin. Gün ortası gezilecek yerlerin araştırılması ve uyumak için ideal zamanlardır.
Her zamanki gibi, bu kuralın da istisnaları bulunmaktadır:
- Ticari seyahat fotoğrafçılığı: Tropik otellerin ve tatil yerlerinin fotoğraflarını çekiyorsanız, güneşli fotoğraflar çekmek istersiniz, çünkü bu, turistleri cezbedecektir.
- Bulutlu günler şelale fotoğrafları çekiminde ideal anlardır.
Gün ortası çekimine bir örnek. Fotoğraf: Christian Hoiberg |
© Christian Hoiberg
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.