1. Kompozisyon
Fotoğraflarınızı geliştirmenin en kolay yolu ögeleri çerçeve içinde konumlandırmaktır. Üçler kuralı çerçeveyi doku eş kareye bölmenize dayanan bir yöntemdir. Kameranızın menüsüne göz attığınızda, üçler kuralını uygulamanıza yardımcı olacak bir ızgara seçeneğini bulabilirsiniz. Örneğin, bir traktörü çerçevelemeyi deneyin, böylece kutuların her birinde makinenin bir kısmı olacaktır. Izgarayla denemeler yapmak nasıl ilginç fotoğraflar oluşturacağınızı öğrenmenize yardımcı olur.
2. Pozlama
Manuel mod kullanarak çekim yapmıyorsanız, kamera sizin adınıza pozlama ayarlarını belirleyecektir. Kameranın odaklandığı yere bağlı olarak kameranın pozlamayı nasıl yapacağını belirlemeye çalışın. Bu, çerçevenin karanlık bir alana odaklanması durumunda karanlık alanları telafi etmek için aydın alanlarda yer alan her şeyin çok daha parlak çıkacağı anlamına gelir. Aydınlık alanlara odaklandığınızda da tam tersi olacaktır. Parlak alandaki pozlamayı telafi etmek için geri kalanındaki pozlama düşürülecektir.Gün sonunda tarlada çalışan bir makinenin fotoğrafını çekmeye çalıştıysanız, bu zorlukla daha önce karşılaşmış olmanız mümkündür.
3. Doğru Kamera Modu
Birçok kamerada çeşitli eylemleri çekmek için farklı kamera modları bulunmaktadır. Hızlıdan yavaşa, yakından uzağa, çekim yaptığınız her sahnede hangi modda çekim yaptığınızı kendinize sürekli hatırlatmanız faydalı olacaktır. Kameraların üzerindeki mod kadranı üzerinde, hangi modun ne anlama geldiğini anlamanıza yarayacak resimler bulunmaktadır (spor, düşük ışık, yakın çekim, manzara vs.)
4. Beyaz Dengesi
Kapalı alanda fotoğraf çekip de çektiğiniz fotoğrafın çoğunluğunda yeşilin tonlarının hakim olduğunu fark ettiniz mi? Bu, beyaz dengesi sorunudur. Beyaz dengesi, kameranın ışık ölçümüdür. Farklı ışıklar farklı renk türünde algılanır – güneş ışığı mavi, tungsten sarı ve floresanlar yeşilimsi renk alır. Çoğu otomatik kameralar bu ayarı sizin adınıza ayarlayacaktır ve bu bir sorun olmaktan çıkacaktır. Eğer ışığın okunmasında sorunlarla karşılaşıyorsanız, bu sorunu gidermek için kameranızın kullanım kılavuzuna bir göz atın. Bunu düzeltmek için gereken ayarlara — genellikle WB olarak işaretlidir —menüden ulaşabilirsiniz.
5. Işık
Kompozisyona ek olarak, ışık çektiğiniz fotoğrafların kalitesinde önemli bir etkendir. Çekim yaparken güneşin nerede olduğunu düşünün. Örneğin, gün batımında bir traktörü tarlayı sürerken arka planda güneşin batışı olacak şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Işık kaynağı traktörün arkasında bulunacağı için bir silüet oluşacaktır. Bu görüntüden başka bir şeyler denemek isterseniz, güneş traktörün arkasında parlayacak şekilde konumunuzu değiştirebilirsiniz. Pozlama hakkındaki ipuçları için 3. maddeye tekrar bakabilirsiniz.
6. Flaş Kullanımı
Çoğu durumda flaş ışığı rahatsız edici bir etki verir. Flaşı kullanmanız gerekiyorsa biraz uzaklaşmayı ve yakınlaştırma yapmayı deneyin. Flaş ışığı daha uzakta kaldığı için eskisi kadar sert bir etki vermeyecektir. Yine de mümkünse, flaş kullanımından kaçının.
7. Üçayak Kullanımı
Kameranızın hareketsiz olmadığını ve fotoğrafların bulanık çıktığını fark ediyorsanız, bir üçayak kullanmanız gerekiyor demektir. Bir üçayak satın almak istemiyorsanız kameranın sabit bir şekilde duracağı bir yerler arayın (kaya, traktör lastiği ya da herhangi sabit bir yüzey).
8. Lensi Temiz Tutmak
Kameranız sabit ancak yine de bulanık fotoğraflar mı çekiyorsunuz? Lensinizi kontrol edin. Lensi temizlemek bazen en kolay şekilde unuttuğumuz konu olabilir ve kolaylıkla fark edilemeyebilir. Yumuşak bir mikrofiber bez kullanarak lensi temizleyin. Eğer yanınızda böyle bir bez yoksa, yumuşak bir başka bez kullanabilirsiniz, ancak bu bezin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.
9. Kamera İle Zum Yapmak
Büyük bir lense sahip bir DSLR sahibi değilseniz, yakınlaştırma yapmanız tavsiye edilmez. Basçek kameralar ve akıllı telefonların yakınlaştırma özellikleri dijitaldir. Görüntü yakınlaştırıldıkça kamera görüntünün yakınlaştırıldığı izlenimini vermek için fotoğrafı sürekli kırpar. Bu, yüksek megapiksel sayılarının bulunduğu basçek kameralarda büyük bir sorun değil ancak bazı akıllı telefonlarda sorun olabilir. Her iki durumda da en iyi görüntü kalitesini elde etmek için bacaklarınızı kullanın ve daha yakına gidin! Çiftlik hayvanlarının fotoğrafını çekmek istiyorsanız, çevrenize dikkat etmeyi de unutmayın.
10. Çekmeye Devam Edin!
Her zaman denildiği gibi, "Yapa yapa öğrenilir." Dışarı çıkın ve bahar devam ederken fotoğraf çekmeye ve fotoğraflarınızı geliştirmeye devam edin. Dijital fotoğrafçılıkla ilgili en iyi şey, film gerektirmemesidir. Sadece sabit disk alanı...
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.