Son Yazılar

14 Ekim 2016 Cuma

Drone'lar İle Fotoğraf Çekmeye Başlayacaklar İçin İpuçları


Kısa bir zaman öncesine kadar drone (okunuşu: dron) kullanımı karşıtı birisiydim. Bana göre, drone'lar, sadece meraklıları tarafından kullanılan bir oyuncak gibiydi. Daha da önemlisi, fotoğrafçılık hobisi, ekipmanlarınızın arasına uçan bir parça eklemeden bile oldukça pahalı değil miydi? Ayrıca, bir drone satın alsaydım, ilk uçuşunu bir okyanus üzerinde gerçekleştirmek ile ilgili şüphelerim vardı. Hayır, teşekkürler.



Fotoğraf: Jim Hamel


Neden Bir Drone?

Aklımdaki düşünce buydu. Bir sahil şeridine, sahil fotoğrafçılığı gerçekleştireceğim bir gezi planlamıştım ve sahil fotoğrafçılığı, sadece kumsallarda oturmakla gerçekleştirilebilecek kadar kolay değildi. Uzun uzun düşündükten sonra denizin içine girerek sahile doğru çekimler gerçekleştirmeyi düşündüm. Bir drone, bu işi gerçekleştirebilmem için en ideal araçtı, bunun için gerekli bütçeyi ayırdım ve bir drone satın aldım.

Uzun bir süre boyunca drone kullandıktan sonra, davranışlarımda gözle görülür bir değişkliğin meydana geldiğini söyleyebilirim. Drone'lar hakkındaki ön yargılarımın yanlış olduğunu, en azından bununla ilgili problemleri gözümde büyüttüğümü söyleyebilirim. Drone'ları kullanmak çok kolaydı. Düşündüğüm kadar karmaşık değildi. Ayrıca, bir drone çok pahalı da değildi (en azından kamera ve lenslere harcadığımız paralar kadar tutmuyordu).

Bir drone satın almak istiyor, en azından bir drone'un ne olduğu ile ilgili bilgi almak istiyor olabilirsiniz. Ayrıca, drone'lar tarafından çekilmiş videolara denk gelmiş olabilir ve drone'ların nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Bu nedenle, size drone'ların ne olduğu ve fotoğrafçılığınıza nasıl yeni bir bakış açısı katacağı hakkında bilgi vermeme izin verin.

Fotoğraf: Jim Hamel

Drone'ları Uçurmak Kolaydır

İlk olarak, drone'ları uçurmaktan bahsedelim. Bu, muhtemelen endişelendiğiniz bir konu olmalı. Büyük bir ihtimalle, bir drone'u uçurmak için yetenekli olmanız gerektiğini düşünüyor olmalısınız. Belki de bunu öğrenmeye zamanınız olmadığına dair kuşkularınız vardır. İşte, bu maddede, bu konu hakkında endişelenmeye gerek olmadığından bahsedeceğim. Bir drone'u uçurmak son derece kolaydır. Elbette, bir drone kullanırken dikkatli olmanız gerekmez ya da bir drone kullanırken endişelenmenize gerek yoktur demek istemiyorum, ancak drone kullanımı çok kolaydır.

Anlamanız gereken en önemli konu, drone havada iken, bir şekilde kontrolü kaybederseniz, drone havada zarar görmeden uçmaya devam edecektir. Bir drone, aksi yönde bir komut verene kadar uçuşuna devam edecektir. İnsanların endişelendikleri bir diğer konu da, uçuş sırasında pilin bitmesidir. Bu asla gerçekleşmeyecektir. Çoğu drone'da, pil azalmaya başladığında, kalkış noktasına güvenli bir şekilde geri dönecek özellik bulunmaktadır. Esasında, çoğu drone'da bir "eve dönüş" butonu bulunmaktadır ve kendinizi rahatsız edici bir durumda bulduğunuzda bu butonu kullanabilirsiniz. İstediğiniz her an bu butonu kullanabilirsiniz.

Bir drone'u kontrol etmek de son derece kolaydır. Bir drone, üzerinde iki kol bulunan bir uzaktan kumanda tarafından kontrol edilir. Bu kollardan birisi drone'u yukarı ve aşağı yönde hareket ettirirken diğer kol drone'u ileri ve geri hareket ettirmektedir. Kollardan her ikisi de sağa ve sola hareket etme kapasitesine sahiptir. Bu kollardan birisi drone'u sağa ya da sola hareket ettirirken diğer kol drone'u sağa ya da sola döndürecektir. Kontrollerden daha sonra geniş olarak bahsedeceğim. Şimdilik, kontrollerin ne kadar kolay olduğunu bilmenizi istiyorum. Eğer bir drone'u kullanmanın zor olduğunu düşünüyorsanız, bu düşüncenizi geride bırakabilirsiniz.

Fotoğraf: Jim Hamel

Uçuş Yapılabilecek Yerleri Araştırın

Drone'ları ilgilendiren yeni yasaların yürürlüğe girdiğini duyabilirsiniz. Çoğu ülkede drone'lar ile ilgili yasal düzenlemeler bulunmaktadır. ABD'de, FAA (Federal Havacılık Kurulu) drone'lar ile ilgili kuralları tamamlamıştır. (Türkiye'de, İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı SHT-İHA yayımlanmıştır. Kurallar için bu sitedeki bilgileri okuyabilirsiniz.) Kuralların ve kısıtlamaların çoğu ticari kullanımlar için konulmuştur. Bu konuda detaylı bilgi almak için buradaki talimatnameyi okumanızı öneririm.

Söylediğim gibi, bir drone'u istediğiniz her yerde uçuramazsınız. Bu konuda bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Aşağıda, bu konudaki bazı örnekleri görebilirsiniz:
  • Yüksekliğiniz 1 kilometrenin altında olmalıdır.
  • Drone'unuz görüş alanınız içinde olmalıdır.
  • Hiçbir zaman bir uçağa yakın uçurmamalı ya da bir hava sahası yakınlarında uçuş gerçekleştirmemelisiniz.
  • İnsan gruplarının, stadyumların ya da spor etkinliklerinin yapıldığı alanlara yaklaşmamalısınız.
Bunların yanında, yasaklı olan çekim alanları da bulunmaktadır. Bu konuda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Fotoğraf: Jim Hamel

Doğru Drone'u Seçmek

Bir drone sahibi değilseniz, doğru drone'u nasıl satın alacağınız konusuna geçebiliriz.

Bir drone satın almak ve DSLR'nizi drone'a bağlayarak yüksek kaliteli fotoğraflar çekmenin hayalini kuruyor olabilirsiniz. Bunu unutun, aksi takdirde $6,000'dan fazla bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Bunun yerine, dahili kamerası olan bir drone satın alabilirsiniz. En yaygın olarak kullanılan drone modeli Phantom 4 ya da Typhoon H modelleridir. Bu drone'lar size 5,000 TL civarında bir fiyata bulunabilirken piyasada daha ucuz modellere de rastlayabilirsiniz.

Neden bu modelleri tercih etmelisiniz? Bir drone satın aldığınızda saatte 50 km hıza ulşabilmeli ve sizden 2 kilometre kadar uzağa gidebilmelidir. Drone'unuz 20-30 dakika kadar uçuş gerçekleştirecektir. Drone'unuzda, otomatik geri dönüş, çarpışma kaçınımı, sizi takip etme gibi özelliklerin de bulunmasını isteyebilirsiniz. Elbette, belirli özellikler, seçeceğiniz modele göre değişkenlik gösterecektir.

Seçeceğiniz kamerada hem fotoğraf hem de video çekme (genellikle 4K) özelliğinin de bulunmasını isteyebilirsiniz.

Kameraların özelliklerinden de bahsedeceğim. Ancak öncelikle bir drone'u nasıl uçuracağınızdan bahsedeyim.

Fotoğraf: Jim Hamel


Nasıl Uçurulur

Drone'u hareketsiz nesne fotoğrafçılığı için uçuracaksanız, yapmanız gerekenler son derece kolaydır. Video çekimlerinin aksine, süslü kaydırmalar (pan) ya da egzotik hareketler yapmanız şart değildir. Drone'u doğru noktaya getirmeniz yeterlidir. Dikkat etmeniz gerekenler, kendize uygun yüksekliği, drone'un nereye hareket edeceğini belirlemek ve atacağınız adımlara dikkat etmektir.

Bir drone, iki koldan (joystick) kumanda ediliyor olacaktır. Kontrolör telefona ya da benzeri bir cihaza bağlanır. Drone'u iki kolla kontrol edersiniz. Bu arada cihazınızdaki bir ekran aracılığı ile drone'daki kameranın gördüğü görüntüyü takip edebilirsiniz. Drone'u yükseltmek için, tek yapmanız gereken soldaki kolu yukarı doğru hareket ettirmektir. Bu kol yüksekliği kontrol edecektir. Drone'un yüksekliğini artırmak için kolu yukarı doğru, drone'u alçaltmak için kolu aşağı doğru çekmeniz yetecektir. Sağ kolu yukarı ya da aşağı yönde hareket ettirmeniz ile drone ileri ya da geri hareket edecektir. Eğer bu kolu sağa ya da sola hareket ettirirseniz, drone o yöne doğru hareket edecektir.

Uçuşu İzlemek

Drone'un nereye gittiğini görmek için drone'un kendisini izleyebilir ya da telefonunuzdan, drone'daki kamera aracılığı ile uçuşu takip edebilirsiniz. Elbette, gözleriniz drone'un üzerinde iken onu istediğiniz yöne doğru yönlendirebilirsiniz. Ancak, drone'un gördüğünü görmek isteyebilirsiniz, ki bu genellikle çok daha kolaydır. Kontrolörün üzerinde, bir telefon ya da diğer cihazlar için bir bağlantı noktası bulunmaktadır. Ekranda kameranın gördüğü görüntünün yanı sıra uçuşla ilgili diğer verileri de görebileceksiniz. Aklınızda tutmanız gereken bir diğer konu ise, drone'un görüş alanınız içinde kalması gerektiğidir.

Kulağa zor gelmiyor, değil mi? Gerçekten zor değil. Birkaç denemeden sonra, daha da kolaylaşacaktır. Elbette, satın alacağınız modele göre bazı özel nüanslar olabilir. Bu gibi bir durumda, kullanım kılavuzunu inceleyebilir ve bazı öğretici video izleyebilirsiniz.

Fotoğraf: Jim Hamel

Video Çekimi İçin Tasarlanmış Bir Kamera Kullanıyor Olacaksınız

Biraz da drone'a takılı kamera hakkında konuşalım. Önce, iyi haberler. Bir video çekme niyetinde iseniz, drone sizin için biçilmiş bir kaftandır. Drone'ların bir kısmı Ultra HD video çekiyor olsa da çoğu 4K video çekme kapasitesine sahiptir. Daha iyisi olamazdı.

Kötü haber şu ki, hareketsiz nesne fotoğrafçılığı, bir drone üretiminde ihmal edilmiş bir konudur. Sensörler çok küçüktür. Çoğu durumda bir kompakt kameranın elde ettiğine benzer sonuçlar elde edersiniz. Çözünürlük orta düzeydedir (12-16 MP). Dinamik aralık çok kısıtlıdır ve düşük ışık performansı son derece düşüktür.

Ayrıca, lens seçeneğiniz de kısıtlıdır, sabit odak uzaklığına sahip bir lens kullanılmaktadır. Genellikle 15-20 mm arasında bir geniş açılı lens kullanılır. Ayrıca, lens sabit diyafram değeri kullanır ve onu değiştirmeniz mümkün olmaz.

Kısıtlamalarla Çalışmak

Esasen, hiçbirimiz kısıtlı bir kamera ve lens ile çekim yapmaktan hoşlanmayız. Ancak, söz konusu drone olduğunda, kendimizi çok kötü hissetmeyiz. Kameralara kıyasla, gün ışığında çekim yapmanız gerektiğini unutmayın (Örneğin, ABD'de gün doğumundan 30 dakikadan erken ve gün batımının 30 dakika sonra çekim yapmak yasaktır), böylelikle ışık hakkında endişe duymanız gerekmez. Lens açısından bakarsak, sabit bir diyafram kullanmak göründüğü kadar kötü değildir. Unutmayın ki kadraj içindeki her şey çok uzakta bulunacağı için odaklamanın sonsuza yapılması bir gerekliliktir. Her şeyin keskin olması için alan derinliği ile ilgili endişe duymanıza gerek kalmayacaktır.

Kamera her ne kadar kısıtlamalar içerse de, etkili sonuçlar alabilirsiniz. Her alanda olduğu gibi, kamera teknolojileri de ilerlemektedir, bu nedenle yakın gelecekte kamera kalitesinde belirgin gelişmelerin olmasını bekleyebilirsiniz.

Fotoğraf: Jim Hamel

Drone İle Fotoğrafçılık İçin İpuçları

Drone'ların kapasiteleri ve uçuş üzerine temellerden bahsettik. Biraz da fotoğraf çekimi hakkında konuşalım. Çoğu teknik, normal kameralarla benzerlik göstermektedir. Çekim için seçebileceğiniz modlar bulunmaktadır. ISO ve perde hızını seçebilir ya da kameranın uygun değeri kendisinin belirlemesine izin verebilirsiniz. Daha önce de belirtildiği gibi, farkında olmanız gereken bazı özel durumlar bulunmaktadır. Aşağıda, bu konudaki bazı ipuçlarını bulabilirsiniz:

1. Otomatik Modda Çekim Yapmayı Düşünün

Mevzu bahis bir DSLR ise, manuel mod kullanımını şiddetle tavsiye ediyorum. Otomatik pozlama modlarının hiçbirini düşünmüyorum bile. Ancak söz konusu bir drone'sa, otomatik pozlama modunu daha fazla kullanıyorum.

Neden mi? Çünkü, bir drone ile çekim yaparken endişelenmeniz gereken çok daha fazla şey vardır. Buna, bir madde daha eklemek istemiyorum. Bu nedenle, drone ile fotoğraf çekmeye başladıysanız, otomatik çekim modunu kullanmanızı tavsiye ediyorum. Diğer kontrollerde kendinizi geliştirdiğinizi düşündüğünüz an diğer pozlama modlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Her durumda, kameranız pozlama konusunda iyi bir iş çıkaracaktır. Nadiren pozlamada zorluklarla karşılaşırsınız.

Fotoğraf: Jim Hamel

2. Fotoğrafları Basamaklayın (Bracket)

Doğru pozlanmış bir fotoğraf çektiğinizden emin olmak istediğini her zaman basamaklama yapmanız gerekmektedir. Drone'lar genellikle 3 çekimlik basamaklamalar yapabilmektedir. Bu sayede az pozlanmış ve aşırı pozlanmış fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunu, bir pozlama sigortası olarak düşünün. Bazı durumlarda, az ya da aşırı pozlanmış fotoğraflardan birisini daha çok beğenebilirsiniz. Böyle bir durumda, bunu kullanın. Ayrıca, bu fotoğrafları birleştirebilir ya da bir HDR yazılımı ile bu fotoğraflardan HDR görüntüler elde edebilirsiniz.

3. Filtreler Kullanın

Daha önce de bahsedildiği gibi, lensiniz büyük olasılıkla sabit bir diyaframa sahip olacaktır. Bu da perde hızını değiştirebilme konusunda sizi kısıtlayacaktır. Bu, işinizin tamamen şansa kaldığı anlamına gelmez; lensinize Doğal Yoğunluk Filtreleri takabilirsiniz. Bu filtreler genellikle video çekimleri için üretilmiş olsalar da fotoğrafçılara olan yardımları göz ardı edilemez. Bu filtreler, kameraya erişen ışığın miktarında azalmaya neden olacaklar ve bu sayede daha uzun pozlamalar yapılmasına olanak sağlayacaktır.

Fotoğraf: Jim Hamel

Ayrıca, polarize filtreler de kullanabilirsiniz. Bu filtreler yansımaları engelleyecektir ve gökyüzünün daha koyu, daha zengin bir mavi renk almasını sağlayacaktır. Fotoğrafınızın özellikle önemli bir kısmının gökyüzü olduğu drone fotoğrafçılığında, bu size oldukça yardımcı olacaktır.


4. Yedek Pil Taşıyın

Fotoğrafçılar için alışıldık bir ipucu, ancak bahsetmeden geçmek olmaz. Drone'unuz için birden fazla pil taşıyın. Drone bataryaları genellikle 20-30 dakikada bitmektedir. Bu çok uzun bir süre değil. Ayrıca, aynı gün içinde farklı konumlarda uçuş gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. Çoğu durumda, pilleri tekrar tekrar şarj etme imkanı elde edemeyebilirsiniz. Bu nedenle, yedek pil taşıyın.


Kaç tane taşımalısınız? Değişebilir. İki pil taşıyarak çekime gidebilirsiniz (ben öyle yapıyorum), ancak çoğu drone fotoğrafçısı üç ya da dört pil taşımaktadır. Bundan daha fazlasına ihtiyaç duymazsınız. Piller çok ucuz değildir, bu nedenle ne kadar pile ihtiyacınız olduğu hakkında dikkatli düşünmelisiniz.

Fotoğraf: Jim Hamel

5. Fotoğraflarınızdaki Pervanelere Dikkat Edin

Açık bir şekilde, bir drone uçururken, drone'un pervaneleri hareket ediyor olacaktır. Geniş açılı lens kullanacağınızı da unutmayın. Eğer dikkatli davranmazsanız, dönen pervanelerin fotoğraflarınızda çıkmasının önüne geçemezsiniz.

Bu problemden sakınmanın en iyi yolu, kamerayı aşağıya eğmektir. Bu işlem, pervanelerin kameranın görüş açısından çıkmasını sağlayacaktır. Elbette, kameranın açısını değiştirmek fotoğrafın kompozisyonunu da değiştirecektir. Çok yüksekte uçarken kamerayı çok eğik bir açı ile kullanarak gerçekleştirdiğiniz çekimlerdeki kompozisyonlar hayal ettiğiniz gibi çıkmayabilir.

Her şartta, fotoğraflarınızın içindeki pervanelere dikkat etmelisiniz. Her zaman net bir şekilde görülemeyeceği için, bazı durumlarda dikkatli bir şekilde inceleme yapmanız gerekebilir. Eve döndüğünüzde bütün fotoğrafların pervaneler yüzünden berbat bir hale geldiğini görmek istemezsiniz. Eğer pervanelerle karşılaşırsanız, ayarlarınızı değiştirin ve çekimlerinizi yenileyin.

6. Alçak Uçuş Yapın

Bir drone'u oldukça yüksekten uçurabilirsiniz. Yüksek uçuş hem eğlencelidir hem de ağaçlardan, enerji hatlarından ve diğer engellerden uzak olmanızı sağlar. Ancak, en iyi çekimler için aşırı yüksek uçuşlardan uzak durmalısınız. Aksi takdirde, çekimleriniz Google Earth görünümü gibi bir izlenim verecektir. Bunun yerine 50 metreden alçak uçuşlar gerçekleştirerek en iyi çekimi elde etmeyi amaçlayabilirsiniz. Bu, yer seviyesine yakın bir görüntü elde etmenize izin verecektir.

Fotoğraf: Jim Hamel

Yeni Bir Drone İle Başlarken

Evet, kabul ediyorum, drone'lar hakkında yanılmıştım. Eğlenceliydiler, uçurmak kolaydı ve fotoğrafçılığa yeni bir şeyler katmaktaydı. Size de böyle gelecek mi? Cevap kişiden kişiye değişir, ancak bu fotoğrafçılık dalına da bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

Bir "Çık ve çek" tutumu drone'lar söz konusu olduğunda uygun değildir. Her şeyden önemlisi, bir hatanız, bir kazaya yol açabilir. Drone'ları uçurmayı kolaylaştıran basit bir kural vardır. Bu kural, hayatın hemen hemen her alanında da geçerlidir. Tam olarak, uzak durmak. Ağaçlara, binalara, enerji hatlarına vb. şeylere yakın uçuş gerçekleştirmeyin. Yaparsanız, her şey berbat bir hale dönüşebilir.

Bizimle paylaşmak istediğiniz bir ipucu var mı? Yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

3 yorum :

  1. Cok aydinlatici ve cesaretlendirici herkesin anlayabileceği duzeyde özlü temel bilgiler icin çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Satin aldigim lH-X10C drone da kart ve kart okuyucu ihtiyatidir yaziyor. Bu cihazlar drone mi yoksa kamera veya bilgisayara mi konacak

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status