Son Yazılar

12 Aralık 2018 Çarşamba

Nilüfer Fotoğrafı Çekimi İçin İpuçları


Bu yıl çiçek fotoğrafı sevenler için yoğun geçen bir yıl oldu. Kiraz çiçeği, altın trompet ağacı ve pamuk ağacından (kapok) sonra, nilüfer de yaz aylarında en güzel görüntüsünü sunmaktadır. Diğer çiçeklerden farklı olarak, nilüfer fotoğrafının çekilmesi biraz farklı bir beceri seti gerektirmektedir. Bu makalede, bilmeniz gereken çekim ipuçları ve ekipmanlar hakkında konuşacağız.



Nilüfer Mi Yoksa Uyuyan Nilüfer Mi?

Nilüfer'in Çince'de birkaç farklı ismi var. Bununla birlikte, Nilüfer ve Uyuyan Nilüfer iki farklı bitkidir. Benzer görünmelerine rağmen, ikisinin sınıflandırılması tamamen farklıdır. Nilüferin yaprakları sudan dışarı fırlar ve aralıkları olmadan mükemmel bir daire şeklindedir; uyuyan nilüferin yaprakları su üzerinde yüzer ve yaprakların etrafında aralıklar vardır. Ayrıca, nilüferin yaprakları daha geniş, uyuyan nilüferin yaprakları ise daha incedir. Ve ikisinin de farklı çiçek açma dönemleri vardır - bu, fotoğrafseverler için önemli bir şeydir. Uyuyan nilüferler, yıl boyunca çiçek açarken nilüferler mayıstan eylül ayına kadar çiçek açar.


Nilüfer Çekim Tekniği

Arka planı bulanıklaştırarak çiçeği ön plana çıkarın

Belki de içinizden bazıları Dunyi Zhou'nun "Nilüferin Aşkı" adlı şiirini duymuştur. Nilüferlerin özelliklerinden biri, "Su dalgalarının üstünde sade bir şekilde yükselmesi ve yalnızca uzaktan hayranlıkla seyredilebilmesi; kirletilememesi ya da küçük düşürülememesi"dir. Basitçe söylemek gerekirse, nilüferler çamurlu bir su birikintisinin dibinden filizlenir ve bu nedenle yakından çekim imkansız bir hale gelir. Bu nedenle, nilüfer fotoğrafçılığında, 200 mm veya daha uzun odak uzaklığı olan bir telefoto lense ihtiyaç duyarsınız. Örneğin, büyük bir diyaframa sahip EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ve daha uzun menzilli EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM göletin merkezindeki nilüferin fotoğrafını çekebilme konusunda size yardımcı olabilecek güzel seçeneklerdendir. Ayrıca, geniş diyafram ve telefoto lens kullanımıyla, konuyu öne çıkarmak için bulanık bir arka plan oluşturulabilir.


Aydınlatma Karşıtlığının Kullanımı

Sığ alan derinliği kullanımının yanı sıra, aydınlatma ve renk karşıtlığı kullanımı da nilüferin güzelliğini vurgulayabilir. Fotoğraf makinesi ayarları için, canlı renkler ve zengin tonlar sunan "Manzara" resim stilini seçebilir ve kişisel tercihlerinize bağlı olarak karşıtlık ve doygunluk seviyelerini hafifçe artırabilirsiniz. Kompozisyon için göletin karanlık kısımları ya da koyu yeşil yapraklar gibi tek renkli bir arka plan kullanabilirsiniz. Ayrıca, daha karanlık bir arka plan oluşturmak amacıyla ortam ışığının etkisini azaltmak için kısık bir diyafram, düşük ISO ve azami flaş senkronizasyon hızı (örn. 1/200s) ve konuyu en iyi şekilde pozlamak için yüksek flaş çıkış gücü kullanabilirsiniz.


Çiçeklenme Evrelerini Anlamak

Nilüferlerin uzun bir çiçeklenme dönemi vardır. Çiçek, çiçeklenmenin farklı aşamalarında farklı şekil ve güzellikte olacaktır. Tomurcuklanan çiçek, taç yaprakları açılmış bir çiçek, üreme organlarının göründüğü bir çiçek ve yaprakları dökülen bir çiçek; her birinin ayrı bir güzelliği bulunmaktadır. Çekim yaparken, kompozisyonu zenginleştirmek için tek bir karede çiçeklenmenin farklı aşamalarında olan nilüferleri yakalamayı deneyebilirsiniz.


Yansıyan Güzellik

Suda yüzen uyuyan nilüfer fotoğraflarını çekmek için, kompozisyona yansımayı da ekleyebilirsiniz. Genel olarak, gölette net bir yansımanın bulunduğu sakin bir günde çekim yapmalısınız. Büyük ölçüde şansa bağlı olmasına rağmen, yine de belirli bir teknik gerektirir. Bir ön veya yan aydınlatma size daha belirgin bir yansıma sağlayacaktır. Yansıma nesnenin kendisinden daha donuk çıkacağından, daha net bir yansıma elde etmek amacıyla her iki taraftaki ışığı dengelemek için bir Dereceli Doğal Yoğunluk Filtresi (GND) kullanmalısınız. Bazen uyuyan nilüferlerin güzelliğini tasvir etmek için sadece yansımanın fotoğrafını da çekebilirsiniz.


Çevreleyen Unsurlara Dikkat Edin

Nilüfer bizim öznemiz olsa da, çevreye de dikkat etmeliyiz. Gölette arılar, yusufçuklar, kızböcekleri ve kurbağalar gibi birçok canlı vardır ve fotoğraflarınıza canlılık hissi katmak için onları kompozisyona dahil etmek iyi bir fikir olabilir. Ayrıca, sabahları ya da yağmurdan sonraları çiçeğe yapışan çiy damlaları ile yakın çekim nilüfer fotoğrafları elde etmek isteyebilirsiniz.

© www.canon.com.hk

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status