NIKON D700 @ 28mm, ISO 200, 1/10, f/8.0, © Nasim Mansurov |
Daha önce yüksek bir tepede ya da benzer bir durumda bir manzara karşısında yer alıp da soldan sağa son derece büyüleyici bir sahne karşısında, bütün sahneyi görebilmek adına başınızı çevirdiğiniz oldu mu? Eğer böyle bir deneyim yaşadıysanız, görebildiğiniz bütün o etkileyici sahneyi tek bir karede görmeyi istediğinize eminim. Her ne kadar günümüzde modern kameralar video çekme kapasitesine sahip olsa, bütün bu sahneyi bir video şeklinde kaydedebilme imkanına sahip olsanız da, bu sahnenin bir şekilde çıktısını almak, fotoğrafı yazdırmak isteseydiniz ne olurdu? İyi haber şu ki günümüz teknolojisi bu tür geniş sahneleri panoramik fotoğrafçılık tekniği adı verilen bir teknikle fotoğraflamaya izin vermektedir.
1) Panoramik Fotoğrafçılık Nedir?
Geniş format fotoğrafçılığı olarak da bilinen panoramik fotoğrafçılık aynı kamera kullanılarak dikey ya da yatay bir şekilde çekilen birçok fotoğrafı tek bir fotoğraf altında birleştirmeye dayalı bir fotoğrafçılık tekniğidir. "Panorama" kelimesi sözlük anlamı olarak Yunanca "tüm görüm" anlamına gelen bir sözcükten türemiştir ve ilk olarak bir manzaranın belirli bir kısmını değil de tamamını boyamaya çalışan ressamlar tarafından kullanılmıştır. İlk panoramik fotoğraflar, basit bir şekilde filmlerin basılmış versiyonlarının yan yana getirilmesi sonucunda oluşturulmuştur, ancak bu iyi bir sonuç vermemiştir çünkü fotoğrafları mükemmel bir şekilde hizalayabilme işlemi neredeyse imkansıza yakındı. Kişisel bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte fotoğrafları bazı yazılımlar kullanarak birleştirme işlemi daha kolay bir hale gelmiştir. Doğru bir fotoğraf tekniği ve panoramik ekipman kullanımı ile birlikte devasa boyutlarda yüksek çözünürlüklü ve mükemmele yakın fotoğraflar çekebilme imkanı günümüzde mümkündür. Bazı fotoğrafçılar yüzlerce yüksek çözünürlüklü fotoğrafı birleştirerek "gigapiksel" boyutlarında panoramalar oluşturmaktadır. Günümüzde panoramik fotoğrafçılık oldukça popülerdir ve sadece manzara fotoğrafçılığında değil, ayrıca mimari ve şehir manzaralarında da kullanılmaktadır.
NIKON D700 @ 50mm, ISO 400, 1/200, f/10.0, © Nasim Mansurov |
Panoramik fotoğrafçılık, çekim amacınıza göre oldukça karmaşık ve pahalı bir şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, mimari fotoğrafçılıkta panoramik fotoğraflar çekerken eğri çizgileri, mimari bozuklukları ve düzensiz birleşimlerin fotoğrafını kaliteli bir şekilde gösterebilmek için lens ve kameranın uygun bir şekilde kalibre edilmiş olması gerekecektir. Yine de, herhangi özel bir ekipmana gereksinim duymadan, nasıl yapacağınızı bildiğiniz takdirde, harika panoramik manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Bu makalede, panoramik fotoğrafların elde mi yoksa bir üçayak yardımı ile mi çekilmesi gerektiğini de,diğer ekipmanların etkisini göz ardı ederek, anlatmaya çalışacağım.
2) Panorama Türleri
"Panorama" kelimesi teknik olarak geniş dikey ya da yatay bir şekilde birleştirilen fotoğrafları tanımlıyor olsa da, şahsi kanaatime göre, ille de böyle olmak zorunda değil. Birçok fotoğrafı birleştirsem ve bu fotoğraflar bir kare şekline gelse dahi, bu fotoğrafları da yine yüksek çözünürlüklü panoramik fotoğraf olarak tanımlıyorum. İşte, benim tanımlamalarıma göre panoramik fotoğraflar:
1) Geniş açılı panoramalar: Dikey ya da yatay, 180 dereceden daha az bir görüş açısı sunan geniş açılı fotoğrafa benzeyen bir fotoğraf türüdür. Geniş açılı panoramalar birçok farklı fotoğraftan oluşmasına rağmen tek bir fotoğrafmış izlenimini vermektedir ve çözünürlüğü daha yüksektir.
NIKON D700 @ 24mm, ISO 200, 1/160, f/8.0, © Nasim Mansurov |
2) 180 derecelik panoramalar: Soldan sağa 180 derecelik bir görüş açısı sunmaktadır. Bu tür fotoğraflar oldukça geniş görünür ve geniş bir alan kaplarlar.
NIKON D700 @ 35mm, ISO 200, 1/50, f/10.0, © Nasim Mansurov |
3) 360 derecelik panoramalar: Bu tür fotoğraflar 360 dereceye kadar bir görüş açısı sunmaktadır. Tek bir fotoğrafta bütün sahnenin görüntülenebildiği oldukça geniş bir görüntü elde edilmektedir.
© Nasim Mansurov |
4) Küresel Panoramalar: "Gezegen" olarak da adlandırılır. Bu fotoğraflar özel bir rötuş tekniği kullanılarak dairesel bir fotoğraf oluşturulmasına dayanır.
© Nasim Mansurov |
Yukarıdaki panoramaların her biri tekli dizi halinde (sıra ile dikey ya da yatay bir şekilde) çekilebileceği gibi çoklu dizi halinde de çekilebilir (daha yüksek çözünürlükler elde edebilmek amacı ile bu tür çekimlerde yüksek odak uzaklıkları kullanılır. Bu tür çekimler genellikle özel panoramik ekipmanlar gerektirir.)
3) Panoramik Fotoğraflar Nasıl Çekilir?
Sorumuz şu: bir panorama oluşturma amacı ile panoramik fotoğraf nasıl çekilir? Panoramik fotoğraf çekebilmenin iki farklı yolu vardır:
1. Yatay çekimler yapmak – çözünürlük kaygısı olmadan hızlı bir şekilde panoramalar oluşturmanın kolay bir yoludur. İşte size yatay bir şekilde çekilmiş iki fotoğraf ve bunların birleştirilmiş hali:
© Nasim Mansurov |
NIKON D700 @ 35mm, ISO 200, 1/250, f/8.0, © Nasim Mansurov |
2. Dikey fotoğraflar çekmek – panoramalar oluşturmanın bir diğer yoludur. Dikey fotoğraflar daha fazla çözünürlük elde edebilme amacı güdülerek çekilen, yeryüzü ve gökyüzünün bölümlerini daha fazla içeren bir tekniktir. Aşağıda dört dikey çekim ver birleştirilmiş hallerini görebilirsiniz.
© Nasim Mansurov |
NIKON D700 @ 35mm, ISO 200, 1/250, f/8.0, © Nasim Mansurov |
Ben genellikle yatay panoramalar oluşturmaktan kaçınırım çünkü kırpma nedeni ile çok fazla çözünürlük kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle dikey panoramalar, yatay panoramalara oranla daha fazla çözünürlük ve daha iyi sonuç verirler.
Yukarıdaki örnek fotoğraflarda görebileceğiniz üzere her bir fotoğrafı neredeyse %50 oranında diğer fotoğrafla üst üste bindirerek fotoğrafları birleştiririm. Bir yazılımın (programın) fotoğrafları düzgün bir şekilde birleştirebilmesi için fotoğrafların birbiri üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmesi, bunun için de birleştirme noktalarının düzgün bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Hizalama noktaları birleştirme algoritmasına uygun bir şekilde hizmet vermektedir ve bu noktalardan birleştirme ve kesme işlemi yapılmaktadır. Birleştirme için üste binme oranı %20 - %30 arasında değişebilir ancak ben %50'lik bir oran kullanıyorum (Nedenini aşağıda açıklayacağım).
3.1) Kamera Ekipmanları
Dijital Kamera – kemaranın kendisi kadar pozlaması (perde hızı (enstantane), diyafram ve ISO) kilitlenebilen bütün kameralar işimizi görebilecektir. İdeal olarak, Manuel Mod kullanarak çekim yapabileceğiniz bir DSLR tercih edilebilir.
Lens – Zum (Yakınlaştırma) lensler panoramik fotoğrafçılıkta en kullanışlı lenslerdir. Prime lensler kullanarak da panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz ancak yakınlaştırma - uzaklaştırma olanağına sahip olması ve daha fazla seçenek ve çok yönlülük sunması, özellikle kısıtlı hareket imkanının olduğu yerlerde zum lensleri daha avantajlı hale getirmektedir. Eğer bir DSLR sahibi iseniz ve Nikon 18-55mm ya da Nikon 18-200mm lense sahipseniz net bir şekilde panoramalar elde edebilirsiniz. Ben genellikle Nikon 24-70mm f/2.8G lens kullanırım ve sonuçlardan oldukça memnunum.
Lens Filtreleri – Genellikle çekim sırasında filtrelerin çıkarılmasını tavsiye ederim. Eğer filtreniz temizse kullanabilirsiniz ancak fotoğrafların kenarlarında vinyet (kararmalar) oluşturmadığından emin olmalısınız. Yine de lensinize dairesel bir polarize filtre takılı ise bunu çıkarmanızı tavsiye ederim çünkü gökyüzünde berbat sonuçlara yol açabilir. İşte size bu kötü sonuca bir örnek:
© Nasim Mansurov |
Üçayak (Tripod) – bir üçayak kullanmak tercih meselesidir fakat en iyi sonuçların alınması noktasında ben üçayak kullanımını tavsiye ediyorum. Herhangi bir üçayak işinizi görebileceği gibi üçayak başlığınızın (kafasının) esnek bir şekilde soldan sağa hareket edebildiğinden emin olmalısınız. Bu konuda üçayaklar ile ilgili yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz.
Uzaktan Kumanda – tercihen kullanılabilir fakat sarsıntısız görüntüler elde edilmesi konusunda tavsiye edilebilir.
Panoramik Çekim Aparatı – Bu tür bir aparat en iyi sonuçların elde edilmesi amacı güdüldüğünde idealdir fakat biraz pahalıdır (1500 - 2000 TL civarı). Karmaşık kullanım süreci nedeniyle başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için tavsiye edilmez. Fakat fotoğraf çekip bunları satan profesyonel kullanıcılar için olmazsa olmazdır.
3.2) Kamera Ayarları
Panoramik fotoğraflar çekmeye başlamadan önce kameranızdaki bazı ayarları değiştirmelisiniz. İşte size tavsiye edeceğim kamera ayarları:
"Manuel Mod" ile çekin – panoramalarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pozlamaların uyumudur. Çekimlerinizi aydınlık ya da karanlık olması önemli değildir, asıl önemli olan bütün fotoğraflarınızın aynı parlaklıkta olmasıdır. Kameranızın pozlamayı kilitleme özelliği varsa diğer modlar ile de çekim yapabilirsiniz fakat olası hatalardan kaçınmanız için manuel mod kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ben de manuel mod ile çekim yapmaya başlamadan önce pozlama kilitleme özelliğini kullanarak birçok panoramik fotoğraf çekmiştim.
Lensinizi Elle Netleyin – Eğer bir DSLR sahibi iseniz lensinizi sonsuza ya da uzaktaki bir nesneye odaklayın ve manuel odaklama seçeneğine geçin. Her bir fotoğrafı çekmeden önce tekrar tekrar netlemek istemezsiniz.
ISO – ISO'yu otomatik olarak ayarlamayın ve ISO değerini mümkün olan en düşük seviyeye (ISO 100 ya da ISO 200) ayarlayın.
Diyafram ve Perde Hızı – panoramik fotoğraflar için her şeyin odakta olmasını istersiniz. Bu nedenle ön plandaki ve arka plandaki her şeyi mükemmel bir şekilde odak içine alabilecek bir diyafram değeri kullanmalısınız. Lensinizin odak uzaklığına bağlı olarak en az f/8, tercihen f/10 ya da daha yüksek bir diyafram değeri (Ön plandaki en yakın nesnenin uzaklığına bağlı olarak) seçmelisiniz. Doğru diyafram değerini seçtinizde aşağıda ölçüm başlığında belirtilen ayara göre perde hızınızı ayarlayın.
Ölçüm (Poz Ölçümü) – ölçüm sırasında en aydınlık ya da en karanlık alanları baz alan bir ölçüm yapmayın, daha ziyade "tatlı orta" oranda bir ölçüm noktası bulun ve çekiminiz için uygun perde hızını seçin. birkaç fotoğraf çekerek fotoğraflarınızın en aydınlık ve karanlık noktalarının aşırı ya da az pozlanmış olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Lens Odak Uzaklığı – ultra geniş açılı lensler ve full frame kameralarda 24-28mm ile crop sensör kameralarda 16-18mm altındaki lensler ile çekimler yapmak yüksek bozulmalar ve vinyet sorunları nedeni ile fotoğrafların hizalanmasını ve düzgün bir şekilde birleştirilmesini güçleştirmektedir. Örneğin, Nikon 24-70mm f/2.8G lensi Nikon D700 gibi bir full frame kameraya taktığımda 24mm odak uzaklığında gözle görülür derecede vinyet ve bozulmalar meydana gelecektir. Neyse ki Lightroom programındaki Lens Correction (Lens Düzeltme) ayarı ile birlikte bu tür bozulmalarla kolaylıkla mücadele edilebilmektedir ancak eğer Lightroom ya da diğer lens problemlerini düzelten programları kullanmayacak olsaydım panoramik fotorğaflar çekebilmek için muhtemelen 24mm odak uzaklığını atlayacaktım. Genellikle panoramik fotoğraf çekimlerinde, lense bağlı olarak değişmekle birlikte, full frame kameralar için 28mm - 50mm arası, crop sensör kameralarda ise 18mm - 35mm arası odak uzaklıkları kullanmaktayım.
Raw Çekmek – En iyi sonuçların elde edilmesi noktasında her zaman raw formatında fotorğaf çekimlesini tavsiye ederim. Bu konuda yazdığım yazımı okuyabilir ve neden raw çekmeniz gerektiği hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Beyaz Dengesi – Raw formatında çekim yaparken beyaz dengesi ayarınızı "Auto" (Otomatik) olarak ayarlayın; ihtiyaç duymanız halinde daha sonra değiştirebilirsiniz.
© Nasim Mansurov |
3.3) Çekim Tekniği
Eğlenceli bölüme geldik – panoramalar çekmek. Gerekli ekipmanınızı sağlamış ve çekime hazırsanız aşağıdaki verileri takip edin:
- Çekim yapacağınız bölgeyi belirleyin. İlk yapmanız gereken, neyi çekmek istediğinize karar vermektir. Panoramik fotoğraflar çekmek için en iyi aday yerler yüksek yerlerdir; örneğin bir dağ ya da bir tepe üzerinde ayakta durarak ya da yakınlarında herhangi bir nesnenin olmadığı yükseklikten aşağı doğru bakarak çekimler yapabilirsiniz. Özel bir ekipmana sahip değilseniz ön planda ağaçlar, çitler ya da diğer nesnelerin olmasından sakının. Eğer bu tür nesneleri uzaktan çekiyorsanız panoramanız mükemmel bir şekilde birleştirilecektir çünkü kullanacağınız program paralaks hataları ile baş etmek zorunda kalmayacaktır.
- Rüzgarı ve diğer hareket eden nesneleri takip edin. Rüzgar ağaç yapraklarını, çimenleri, suları ve kumları panoramalarınızı bozacak şekilde farklı yönlerde hareket ettirebilir. Rüzgarlı havalarda rüzgarın bütün nesneleri tek bir yönde hareket ettirebilecek derecede şiddetli estiği zamanlarda çekin. Dalgaların hareket ettiği durumlarda çekimler yapmaktan kaçının.
- Eğer bir üçayak kullanacaksanız üçayağı sabit bir yüzeyde kurun ve dengeleyin. Dengeyi sağladığınızda kamerayı üçayağa dikey ya da yatay bir şekilde takın ve sağlam bir şekilde bağlayın. Kamerayı herhangi bir açı değişikliğine yer vermeyecek şekilde bir taraftan diğer tarafa rahata hareket ettirebildiğinize emin olun. Vizörden bakarak hizalama hataları oluşup oluşmadığını, ufuk çizgisini takip ederek kontrol edin.
- Eğer kamerayı elinizde tutuyorsanız LCD'den bakmak yerine kamerayı gözünüze yaklaştırın ve vizörden bakın. Bir taraftan diğer tarafa kamerayı kaydırın ve ufuk çizgisini baz alarak çekimlerinizi yapın.
- Kamera ayarlarını yukarıda belirtildiği gibi yapın ve pozlamanın kilitli olduğundan emin olun.
- Kameranın odaklama ayarını kontrol edin ve otomatik netleme özelliğinin kapalı olduğundan emin olun.
- Başlangıç ve bitiş noktalarınızı not edin ve çekim sırasında bu noktaları hatırlamaya özen gösterin.
- Bir deneme çekimi yapın ve LCD'den bakarak fotoğrafın iyi çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer fotoğraf iyi görünüyorsa çekime hazırsınız demektir. Eğer iyi görünmüyorsa, pozlama ayarlarınızı kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin.
- Kamerayı sol tarafta yer alan başlangıç noktanıza getirin ve ilk çekimi yapın. Kamerayı hareket ettirmeden önce vizörden baktığınızda kameranızın orta noktasının nerede olduğuna dikkat edin ve kamerayı sağa doğru hareket ettirerek bu orta nokta kameranızın sol kenarına getirin. Bu, temel olarak çekeceğiniz yeni fotoğrafın diğer fotoğrafın %50'lik bir kısmının üstüne geleceğini tanımlamaktadır. Bu şekilde bitiş noktasına kadar fotoğraf çekmeye devam edin. İlk fotoğrafın orta noktasının neresi olduğunun hatırlanması bana göre bilgisayarda yapılacak birleştirme işlemi için en kolay ve en güvenilir yoldur. Bu işlemle birlikte üst üste bindirme işlemini küçük bir boyutta gerçekleştireceğiniz için daha fazla fotoğraf çekmeniz gerekecektir, bu nedenle fotoğrafların nasıl çekileceği tamamen size aittir. Sadece birleştirme programınızın kolaylıkla birleştirme noktalarını belirleyeceği bir şekilde ve en az %20'lik bir bindirme oranı ile çekim yaptığınıza emin olun.
- Eğer elde çekim yapıyorsanız, bir noktada durun, dirseklerinizi vücudunuza yaklaştırın ve sadece kameranın başınıza en yakın konumda ve başınızla hareket edebileceği bir şekilde vücudunuzun üst kısımlarını hareket ettirin. Ayaklarınızın bir üçayak (tripod) ve vücudunuzun üst bölümlerinin tripod kafası olduğunu hayal edin Bu fotoğraflarınızda meydana gelmesi olası paralaks hatalarını en aza indirecektir. Eğer yakın planda birtakım nesneler yer alıyorsa paralaks hatalarını en aza indirmeniz gerekecektir, bunu yapabilmek için şu tekniği uygulayabilirsiniz: sol baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak lensin ortasından tutun ve kolunuzu hareket ettirmeden (lensin bu noktasında bir üçayak varmış gibi düşünün) fotoğrafı çekmeye çalışın (vücudunuz hareketsiz durmalı). Vizörden bakamayacağınız için bu işlemi gerçekleştirmek zordur ancak imkansız değildir. Bu şekilde pek az fotoğraf çektim ve bu fotoğraflar harika bir şekilde birleşti. Her lens farklıdır ve giriş pupil * (Lens döndürüldüğünde yakın ve uzak nesnelerin kendi bağıl konumlarını korudukları nokta) konumu da lensin mekanik ve optik özelliklerine bağlı olarak değişir. İki parmağınız lensin giriş pupil noktasına denk gelecek şekilde (birçok kişinin kabul ettiği şekli ile düğüm noktasından değil) alttan tutuyor olmalı ve kamera bu nokta çevresinde dönmeli.
- Fotoğraf çekimini tamamladığınızda LCD'den en az bir kez izleyerek birleştirme işlemine başlamadan önce herhangi bir sorun olmadığından emin olmalısınız.
© Nasim Mansurov |
3.4) Panoramik Başlık Kullanmak
Ciddi bir şekilde panoramalar ile uğraşma amacı güdüyorsanız iyi bir panoramik donanım sahibi olmalısınız; ki bu sayede paralaks hataları endişesi olmadan, rahat bir şekilde fotoğraflar çekebilesiniz. Bununla ilgili birçok farklı çözüm bulunmaktadır ve en popüler olanlar Nodal Ninja, Manfrotto ve RRS (profesyonellerin bir numaralı tercihi)'dir. İyi bir panoramik başlık ile birlikte kamera ekipmanınızı lens üzerindeki pupil noktası üzerinde hareket ettirebilir ve tekli ya da çoklu dizi çekimleri herhangi bir hata ile karşılaşmadan çekebilirsiniz.
4) Panoramaları Program İle Birleştirme
Fotoğraf çekmeyi tamamladığınızda panoramik fotoğrafları birleştirme kapasitesi olan bir program kullanarak birleştirmeniz gerekecektir. Aşağıda Photoshop ve PTGui programları kullanarak bu işlemi nasıl yapacağınızı göstereceğim, ancak piyasada bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz birçok farklı program bulabilirsiniz.
4.1) Adobe Photoshop Kullanımı
Panoramaları Photoshop kullanarak birleştirmek oldukça kolaydır. Eğer Lightroom kullanıyorsanızbasit bir şekilde fotoğrafları seçin ve şu yolu izleyin: "Edit In => Merge to Panorama in Photoshop" (Türkçe Lightroom için Düzenle => Panoramayı Photoshop İle Birleştirin". Eğer Lightroom kullanmıyorsanız Photoshop programını açın ve aşağıdaki yolu izleyin: "File => Automate => Photomerge" (Türkçe: Dosya => Otomatikleştirme (Otomatik İşlemler) => Photomerge) Şöyle bir iletişim kutusu açılacak.
© Nasim Mansurov |
Lightroom kullanıyorsanız fotoğraflar otomatik olarak görünüyor olacaktır. Eğer bu işlemi Photoshop kullanarak yapıyorsanız Browse (Göz At) butonuna bastıktan sonra panoramayı oluşturacak fotoğrafları seçebilirsiniz. "Blend Images Together" (Fotoğrafları Birlikte Harmanlayın) ve "Geometric Distortion Correction" (Geometrik Bozulma Düzeltme) kutucuklarını seçili olduğuna emin olun ve "OK" (Tamam) butonuna basın. Bu, birleştirme işlemini başlatacaktır. Birleştirme işlemi çektiğiniz fotoğrafların sayısı ve boyutuna göre zaman alabilir. İşlem tamamlandığında tek yapmanız gereken fotoğrafı kırpmak ve işlemi tamamlamaktır.
4.2) PTGui Kullanımı
Photoshop'un yanı sıra birçok farklı panoramik fotoğraf oluşturma programı vardır ve PTGui bu programların en popüleridir. Bu programı yıllardır kullanırım ve Photoshop'un sorunlu panoramaları daha iyi bir şekilde birleştirebildiğini kabul etsem de PTGui programından son derece memnunum. PTGui programını açtıktan sonra "Load images..." (Fotoğrafları Yükle) butonuna basın, birleştirmek istediğiniz fotoğrafları seçin ve "Open" (Aç) butonuna basarak fotoğrafları açın. Fotoğraflar tamamen seçildiğinde "Align images" (fotoğrafları hizala) butonuna basın ve PTGui'nin fotoğrafların bağlantı noktaları hesaplamasını bekleyin. İşlem tamamlandığında şöyle bir görüntü ortaya çıkacaktır.
© Nasim Mansurov |
Size uygun olan doğru gösterimi seçin ve ana ekrana geri dönün ve "Create Panorama" (Panoramayı Oluştur) butonuna basın, ki bu işlem sonucunda ayrı bir pencere açılacaktır. Doğru boyut ve formatı seçip "Create Panorama" butonuna basarak birleştirme işlemini başlatabilirsiniz.
PTGui, Photoshop'a oranla daha fazla birleştirme seçeneği sunmaktadır ve birleştirme noktalarını elle seçmek ve farklı birleştirme algoritmaları seçmek gibi farklı özellikler kullanabilirsiniz.
5) Panoramik Fotoğrafçılıktaki Zorluklar
Panoramik fotoğrafçılıkta karşılaşılan en büyük zorluk paralaks hatalarından kaynaklanan birleştirme hatalarıdır. Paralaks hataları ile ilgili internette birçok farklı kaynakta makaleler bulabilir ve bunun fotoğrafçılık açısından ne denli büyük bir soruna yol açacağını görebilirsiniz. Paralaks hatalarını en aza indirmeyi ve doğru bir şekilde fotoğraf çekmeyi öğrendiğinizde harika panoramik fotoğraflar çekmeye başlayabilirsiniz.
NIKON D700 @ 35mm, ISO 800, 1/200, f/5.0, © Nasim Mansurov |
Eğer aklınıza takılan bir nokta varsa yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz.
© Nasim Mansurov
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.