Son Yazılar

20 Temmuz 2016 Çarşamba

Ekipmanlar: Hatalı Ekipman Seçiminin Önüne Geçmek


Fotoğraf: Laurence Norah
Bugün, Finding the Universe adlı intrenet sitesinden Laurence Norah, daha iyi seyahat fotoğraflarının çekilmesi ile ilgili hazırlamış olduğu beş bölümlük yazı dizisine devam ediyor. Çoğumuz, fotoğrafçılığımızı geliştirmek isteriz, Laurence de bize bu konuda yardımcı oluyor. Serinin ilk bölümünde fotoğrafçılığın temellerinden, ikinci bölümünde de daha iyi bir fotoğrafın nasıl çekileceğinden bahsetmişti. Bu bölümde, Laurence harika bir kameranın ve ekipmanların nasıl seçileceğinden bahsedecek.



İyi bir ekipmanın daha iyi fotoğraflar çekimini sağlayacağı konusunda bir inanç vardır. Bazı özel durumda geçerli olsa da, en büyük farkı meydana getiren, fotoğrafçının yeteneğidir. Deneyimsiz ellerdeki ileri düzey bir kamera bir iPhone kullanan kişinin çektiği fotoğraflardan bile daha kötü sonuçlar verecektir.

Harika bir fotoğrafın nasıl kompoze edileceğini bilmek ve kamerayı düzgün bir şekilde kullanmayı öğrenmek harika fotoğraf çekmenin iki temel adımıdır, kamera ekipmanının kendisi, bu iki adımdan sonra gelmektedir.

Bazen, ekipman büyük farklılıklara neden olabilmektedir, özellikle çok hızlı hareket eden nesnelerin çekiminde ya da ışık koşullarının oldukça yetersiz olduğu durumlarda, bu gibi durumlarda daha büyük sensörlü bir kameraya ya da daha geniş diyafram açıklığına sahip bir lense ihtiyaç duyabilirsiniz. Spor ve düğün fotoğrafçılarının pahalı ekipmanlar taşımalarının temel sebebi budur. Ancak, ortalama bir seyahat fotoğrafçısı için ekipman belirleyici faktör değildir. Bunun yerine, sizin için, bütçeniz için ve beceri seviyeniz için en doğru ekipmana sahip olmanız önemlidir.

Dikkate Almanız Gereken Üç Şey

Fotoğraf: Laurence Norah
Yeni bir kamera satın alırken üç konuya dikkat etmeniz gerekir: ne kadar pahalı, ne kadar ağır, ve kullanmayı ne kadar sürede öğrenebileceğinizi düşünüyorsunuz.

Fotoğrafçılığa yeni adım atıyorsanız, megapiksellerle, sensör boyutu ile, odak uzaklıkları ile kafanızın karışmasına izin vermeyin. Kamerayı satın almanıza yardımcı olacak belirli temel gereksinimlere yoğunlaşın.

Fiyat

Fotoğraf: Laurence Norah
Bütçenize uygun olmayan ekipman peşinde vakit harcamak gereksizdir. Öncelikle bütçenizi belirleyin ve lensler, hafıza kartları, bataryalar, filtreler ve diğer aksesuarları da unutmayın.

Azalan Verimler diye adlandırılan bir kurala göre, ihtiyacınız olan bütün donanıma sahip olabilmek için 1,500 - 3,000 TL arası bir para ayırmanız gerekecektir.

İhtiyacınız olan bütün donanımı kurabilmeniz için aşağıdaki fiyat rehberini aklınızda tutun:
  • Bütçe: 500 - 1,000 TL
  • Değer: 1,000 - 1,500 TL
  • Orta Aralık: 1,500 - 3,000 TL
  • Üst düzey: +3,000 TL

Ağırlık

Fotoğraf: Laurence Norah
Ağırlık, üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir konudur, yanınızda hangi ekipmanı taşımak isteyeceğiniz konusunda ciddi bir karara varmanız gerekmektedir. "Dışarı çıkarmak için çok ağır." diyerek pahalı DSLRlerini otel odalarında dışarı bırakıp akıllı telefonları ile fotoğraf çeken birçok kişi ile karşılaşıyorum.

Eğer siz de ağır ekipmanları taşımak konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorsanız, pahalı ekipmanlara para ayırmanıza gerek yok. Her zaman için geçerli olan kurala göre, en iyi kamera, o an için sahip olduğunuz kameradır, bu nedenle hafif bir şekilde gezinmeyi seviyorsanız, sadece akıllı telefonunuzu kullanabilir ya da basit kompakt kameralardan bir tane edinebilirsiniz.

Referans olması açısından, bir akıllı telefon yaklaşık 180 gram, bir bas-çek kamera yaklaşık 220 gram, lensli aynasız bir kamera yaklaşık 500 gram ve bir DSLR yaklaşık 850 gram ya da daha ağırdır.

Daha ağır ekipman, daha yüksek üretim kalitesi, özellikle optik elemanlar yüksek kaliteli fotoğraflar üretme eğilimdedirler. Ancak, çektiğiniz fotoğrafları baskı haline getirip satmayı planlamıyorsanız, görüntü kalitesindeki farklar gözle görülebilir düzeyde olmayacaktır.

Öğrenme Eğrisi
Fotoğraf: Laurence Norah

Kendinizle samimi olmanız gereken bir diğer konu da budur. Kamerayı kullanmayı doğru bir şekilde öğrenmek zaman alacaktır, ve eğer bu işe zaman ayıramayacaksanız, karmaşık ve pahalı ekipmanlar almayın.

Bir kameraya 15.000 TL verip otomatik mod ile çekimler yapan ve bir iPhone'un daha iyi fotoğraf çekmesinin sebebini idrak edemeyen insanlarla karşılaşıyorum. Daha pahalı ekipman otomatik olarak daha iyi fotoğraflar çekmez!

Bir kamerayı kullanmanın zorluğu herhangi bir bilimle açıklanmaz, yine de zorluk göstergeleri arasında fiyatın yüksekliği, daha fazla düğme içermesi ve büyük bir kullanım kılavuzu gösterilebilir. Daha karmaşık bir kamera, kontrol altına almanız gereken daha fazla değişken demektir, bunun sonucu olarak iyi sonuçlar elde edebilmek için öğrenmeye zaman ve güç harcamanız gerekecektir.

Ne Tür Bir Kamera Almalı

Kamera türleri arasındaki temel fark, kemaraların içindeki sensörün boyutudur — daha büyük sensör, düşük ışıkta daha yüksek performans anlamına gelir, bu kameralar boyut olarak büyük ve fiyat olarak pahalıdır.

Aşağıdaki liste sensör boyutuna göre küçükten (akıllı telefonlar) büyüğe (SLRler) sıralanmış bir şekilde verilmiştir.

Akıllı Telefon Kameraları

Fotoğraf: Laurence Norah
Yeni nesil akıllı telefonlar son derece hoş dahili kamera teknolojileri ile üretilmektedir, üstüne fotoğraflarınızı etiketleyebiliyor, düzenleyebiliyor ve başka cihazlar ile paylaşabiliyorsunuz.

Avantajları: Her zaman yanınızdadır; yeteri kadar kaliteli çekimler verir; kullanımı kolaydır; bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç bırakmaz.
Dezavantajları: Zum özellikleri kısıtlı; düşük ışık performansları zayıftır; kısıtlı (yine de gelişmekte olan!) manuel seçenekleri bulunmaktadır.

Önerilen Akıllı Telefon Kameraları


  • Android: LG G4. Yıllardır Android telefonlar kullanırım, yakın zamanda bir LG G4 satın aldım ve mobil fotoğrafçılığa etkili bir giriş yaptım. Tam manuel kontrol, f/1.8 gibi geniş bir diyafram, Raw formatı ile çekim yapabilme, optik görüntü sabitleme sistemi ve düşük ışıkta çok iyi performans gibi özellikler sunmaktadır. Fiyatı 1,500 TL civarında.
  • iPhone: iPhone 6 ya da iPhone 6 Plus. Kişisel olarak, bir iPhone telefonu hiç kullanmadım, ancak birçok arkadaşım tarafından ileri düzey fotoğraf çekim kalitelerinin methedildiğine şahit oldum. Eğer bir Apple hayranı iseniz, muhtemelen bu telefonlardan birine sahipsinizdir. Fiyatı: 2,200 (iPhone 6) - 3,200 (iPhone 6 Plus) TL.

Basçek Kameralar

Fotoğraf: Laurence Norah
Uzun bir süre boyunca bir basçek kamerayı kullanmadığımı belirtmeliyim — genellikle aynasız kameramı, DSLR'mi veya akıllı telefonumu kullanıyorum.

Yine de, yakınlaştırma kabiliyeti olan ve kolay taşınabilir, genellikle ucuza satın alınabilir bir kamera arıyorsanız, bir basçek kamera iyi bir seçenek gibi görülebilir, ve yeni nesil basçek kameralar dahili Wi-Fi ve GPS özellikleri sunmaktadır.

Sony gibi ismi bilinen bazı üreticiler yakın zamanlarda ileri düzey basçek modelleri ortaya çıkardı, bu modeller büyük sensörler ve harika görüntü kalitesi sunmaktadır, ancak bu kameralardan birine sahip olmak için yüksek meblağlar ödemeniz gerekecektir.

Avantajları: Hafif; ucuz seçenekleri mevcut; kullanımı kolay.
Dezavantajları: Genellikle manuel kontrol seçeneği yok; bir akıllı telefondan fazlası değil.

Önerilen Basçek Kameralar



  • Sony RX 100 IV: Ucuz basçek sınıfından olmayan bu kamera, genellikle sınıfının en iyileri arasında gösterilmektedir. Diğer modellerdekine oranla barındırdıkları büyük sensörleri çok daha iyi görüntü kalitesi vereceği anlamına gelmektedir. Fiyat: 2,700 TL.
  • Panasonic Lumix DMC-SZ10: Ölçeğin ucuz kısmında Panasonic tarafından üretilen 300 TL'lik bu basçek yer almaktadır. 12x optik zum ve cebinizde kolaylıkla taşımanıza imkan sağlayan yapısı ile işinizi görmenizi sağlayabilecektir. Fiyat: 300 TL.
  • Canon Powershot G16:Fiyat aralığı açısından yukarıdaki iki modelin arasında yer alan bu kamera Sony'nin ürettiği kameraya yakın görüntü kalitesi vermektedir. Mükemmel pil ömrü, sağlam yapısı, Wi-Fi özelliği ile dikkat çekmektedir. Fiyat: 1,250 TL.


Aksiyon Kameraları

Fotoğraf: Laurence Norah
Aksiyon kameraları, genellikle basçek kameraların özel bir türüdür, daha zorlayıcı maceralar için tasarlanmıştır, suya ve darbeye dayanıklıdır. Değiştirilebilir lens seçeneği sunmazlar ya da manuel kontrollere izin vermezler, yine de rafting ya da ekstrem faaliyetlerde bu kameralar tek seçenektir.

Avantajları: Hafif; boyutuna göre harika görüntü kalitesi; sağlam.
Dezavantajları: Pahalı; kısıtlı kontrol; yakınlaştırma özelliği yok.

Önerilen Aksiyon Kameraları

  • GoPro Hero 4 Silver: Diğer üreticilerin aksine, konu aksiyon kameralar geldiğinde, tek bir seçeneğe sahip olduğunu görürsünüz, ve o marka, GoPro'dur. Hero 4 Silver modelini öneriyorum, çünkü dokunmatik ekrana sahiptir, bu ekranda neyi çektiğinizi görebilirsiniz. Fiyat: 1,500 TL.

Süper Zum Kameralar

Fotoğraf: Laurence Norah


Bir DSLR ile bir basçek kamera arasında bir yerlerde duran bir kamera türüdür, dahili olarak harika yakınlaştırma kapasitelerine (42x büyütme oranına varan!) sahiptirler. Bir basçek kameradan büyük, bir DSLR'den küçüktür, esnek ve çok yönlü çözüm fırsatı sunarlar.

Çok yüksek bütçelere sahip değil ve değiştirilebilir lenslerle uğraşmak istemiyor, ancak etkili manuel kontroller ve yeterli görüntü kalitesi arıyorsanız, ihtiyacınız olan kamera, budur. Galapagos Adalarında bir gezide Nikon'un bir süper zum kamerasını kullanma fırsatı bulmuş ve yaban hayatına dair gerçekleştirdiğim çekimlere hayran kalmıştım.

Avantajlar: Harika zum; hepsi içinde; manuel kontroller; SLR'den daha öz; cep dostu.
Dezavantajları: Güncelleştirilebilir değil; görüntü kalitesi daha kaliteli sistemler kadar yok; görece ağır.

Önerilen Süper Zum Kameralar

  • Nikon P530: Nikon'un süper zum kameralardaki kalitesi ortadadır, bu modeli inanılmaz boyutlardaki 42x zum seçeneği sunmaktadır. Fiyatı da oldukça makul düzeylerde, bu nedenle, eğer fotoğraflarınızda çok fazla kontrol imkanı olmasını aramıyorsanız, bu modeli size rahatlıkla önerebilirim. Fiyatı: 1,250 TL.

Aynasız Sistemler

Fotoğraf: Laurence Norah
Sony, Olympus, Panasonic ve Fuji'nin ürettiği aynasız kameralar görüntü kalitesinde ve taşınabirlik konusunda son zamanlarda büyük atılımlar gerçekleştirmiş ve bu markalar son derece kaliteli kameralar üretmişlerdir.

Bütçesi el verip de fotoğrafçılığa adım atmak isteyen herkese aynasız kameralar satın almalarını öneriyorum.

Aynasız kameralar hantal SLRler gibi yüksek kalitede görüntü kalitesi verirler, hem de bunu daha küçük, hafif gövdeleri ile gerçekleştirirler. Bu kameralar ayrıca bir DSLR'nin diğer avantajlarını da sunmaktadır, bunlar arasında tam manuel kontroller, daha da önemlisi, değiştirilebilir lens seçeneği sunması gösterilebilir, bu da farklı fotoğrafçılık dalları için geniş bir kullanım alanı sunması anlamına gelmektedir. Hem Sony hem de Panasonic aynasız kameraları kullandım ve sonuçtan memnun kaldım.

Avantajları: Bir SLR'den daha hafif ve taşınabilir; harika görüntü kalitesi; düşük ışıkta harika sonuçlar; tam manuel kontrol.
Dezavantajları: Çok pahalı (öxellikle lenslerle birlikte!); optik vizör yoksunluğu; kısa pil ömrü; Canon ve Nikon'daki gibi fazla lens seçeneği olmaması.

Önerilen Aynasız Sistemler

Aşağıdaki listedeki modelleri öneriyorum, çünkü bu modeller genelikle yüksek oy almış, karşılaştırmalarda ön plana çıkmıştır. Görüntü kalitesi, düşük ışık performansı ve optik görüntü sabitleyici özelliği de seçiminizde dikkat etmeniz gereken konular arasındadır.


Dijital Single-Lens Reflex (DSLR)

Fotoğraf: Laurence Norah
Fotoğrafçılık dünyasının doruğu olarak kabul edilse de, bir profesyonel değilseniz ya da özel lens gereksiniminiz yoksa seyahat için bir DSLR satın almanızı tavsiye etmiyorum.

Bir DSLR satın almak istemenizin temel nedeni liderliğini Canon ve Nikon'un çektiği geniş, en iyi (ve genellikle en pahalı) lens pazarıdır.

Genel seyahatleriniz için çok büyük ve ağır lensleri veya SLR'nin kendisini yanınızda taşımak istemezsiniz. Bunun yerine aynasız sistemlere yönelebilirsiniz.

Avantajları: Harika görüntü kalitesi; geniş lens seçim olanağı; optik vizör.
Dezavantajları: Pahalı; ağır.

Önerilen DSLRler

Canon EOS 6D: Bu kameraların iki türünü kullanarak çekimler yaptım ve her zaman sonuçlardan memnun kaldım, özellikle düşük ışık koşullarında. Full-frame kameralar içinde en hafif SLRlerden olan bu kamera modeli ayrıca Wi-fi ve GPS seçeneklerini de barındırmaktadır, GPS özelliği seyahat yaparken bulunması ayrıca önemli bir özelliktir. Fiyat: 7,200 TL

Lenslere Bir Bakış

Fotoğraf: Laurence Norah
Eğer bir aynasız sistem ya da SLR sistemi satın alacaksanız, en azından bir lens de satın almanız gerekecektir. Lense, en azından kameranın gövdesi kadar para harcamanız gerekir.

Öncelikle, bir kamera gövdesi almanızı, daha sonra "kit-lens" yerine kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda lensler satın almanızı tavsiye ediyorum.

Lens Terminolojisi

Fotoğraf: Laurence Norah
Bir lensin iki özelliği bulunmaktadır: odak uzaklığı ve azami diyafram.

Daha küçük sayıda diyafram değeri, kameranın içine daha fazla ışık girmesini sağlayarak farklı etkiler elde edebilmenize olanak sağlamaktadır (serinin ikinci yazısında paylaşmıştım).

Odak uzaklığı ise, lensin yakınlaştırma oranıdır — mm cinsinden daha büyük değer, daha fazla yakınlaştırma, daha küçük değer daha az büyütme oranı anlamına gelmektedir.

Lens Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Seyahat amacı için, iki lens satın alınmasını tavsiye ediyorum:
  • 50 mm civarında sabit odak uzaklığı ve f/1.8 gibi bir diyafram değeri olan ucuz bir "prime" lens, portre ve gıda çekimleri için harika sonuçlar verecektir.
  • "Gezgin" lensi olarak adlandırılabilecek, geniş odak aralığı olan bir zum lens geniş manzaralardan insanların yakın çekimlerine kadar her şeyi çekebilmenize olanak sağlayacaktır. 24-105 mm gibi bir lens işinizi görecektir.

Aksesuarlar

Fotoğraf: Laurence Norah
Bir kamera sayın aldığınızda, aksesuarlara da bir miktar para ayırmanız gerekecektir. İşte bu konu hakkındaki önerilerim:
  • Yedek Batarya: Çoğu kamera bataryası 300-500 çekimden sonra bitmektedir, bu nedenle çok fazla fotoğraf çekeceğiniz ve özellikle elektrikten uzak kalmanız muhtemel bir geziye çıkıyorsanız, ikinci bir batarya çekim fırsatlarını kaçırmamanız hususunda size yardımcı olacaktır. Üreticinizin garantili bataryalarından satın almanızı tavsiye ediyorum. Fiyat: 100 TL.
  • Harici Hard Disk: Bilgisayarınızın kapasitesine bağlı olarak, fotoğrafları depolamak isteyeceğiniz bir harici diske ihtiyaç duyacaksınız. Ben, üç farklı harici disk kullanıyor, fotoğraflarımı bu disklerden ikisine kopyalıyor, ayrıca, hızlı bir internete erişir erişmez bulut yöntemleri ile internete yüklüyorum. Fiyat: 2TB 200 TL.
  • Filtreler: Lensler ucuz değildir. Görece ucuz bir UV filtre alıp lensinizin önüne takarak, herhangi bir darbe sonrasında bütün lensi değiştirmektense sadece bir UV filtreyi değiştirmekle yetinebilirsiniz. Ayrıca, bir polarize filtre kullanmanızı da tavsiye ediyorum (serinin ikinci yazısında bahsetmiştim). Fiyat: Büyük filtreler daha pahalıdır. 30 TL - 300 TL arasında Hoya, B+W ve Tiffen gibi güvenilir markalardan satın alım yapabilirsiniz.
  • Hafıza Kartları: Hafıza kartları ucuzdur, bu nedenle Class 10 32 Gb ya da 64 Gb kartlar satın alarak yıllar boyunca çekim yapabilirsiniz. Markalar arasında büyük farklar görmedim ve kullandığım kartlarda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Fiyat: 64 Gb için 100 TL.
  • Üçayak: Bir üçayak, yaratıcı çekim olanakları konusunda ufkunuzu açabilir, uzun pozlamalar yapabilmenize olanak sağlar ve zamanla oynamanıza izin verir. Küçük bir üçayak bile gezilerde size yardımcı olabilir. Yine, eğer kullanmayacaksanız, satın almayın. Fiyat: 300 TL'lik güvenilir bir marka mükemmel sonuçlar verecektir. Ben, 300 TL'den 1,000 TL'ye varan fiyat aralıklarındaki Vanguard markanın VEO modellerinden kullanıyor, gerektiği durumlarda üçayağa 2 kg civarında ağırlık bağlıyorum.
*********
Asla unutmayın ki fotoğrafçılıktaki en güçlü araç sizsiniz — kameranız değildir! Dünyayı 10 megapiksellik Canon SLRler ile dolaştım ve çektiğim fotoğraflarla birçok ödül elde ettim, yeteri kadar para kazandım — günümüz standartlarında — çok basit bir ekipmandı. Ekipmanımı, kendimi aşmam gerektiğine açıkça inandığım anda güncelledim.

Fotoğrafçılığınızı geliştirmeye zaman ayırmanız, ekipmana para yatırmanızdan daha önemlidir. Araştırın, kendi fotografik stilinizi keşfedin, ağırlık, fiyat ve amaçlarınız doğrultusunda sizin için en ideal kamera hangisi ise onu satın alın.

Sonuçta, cevabınız bir akıllı kamerayı gösteriyorsa, harika. En iyi kamera, her gittiğiniz yere yanınızda götürebileceğiniz ve bütçenize en uygun olandır.


Serideki diğer makalelere göz atmayı da unutmayın.



    Yorum Gönder

    Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

     
    Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
    DMCA.com Protection Status