Son Yazılar

30 Ağustos 2019 Cuma

Fırtına Fotoğrafları Nasıl Çekilir


Fırtınalı havalarda çekim yapmak bazen en güzel fotoğrafları çekebilmenizi sağlayabilir, ancak çekime başlamadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.




Önce Güvenlik

Öncelikle, yıldırımlar size ve ekipmanınıza zarar verebilirler, bu nedenle fırtınalı ve şimşekli havalarda çok dikkatli davranmalısınız. Fırtınadan yeteri kadar uzakta olduğunuza emin olun ve  evinizden ya da aracınızdan çok uzaklaşmayın. Yıldırımlarla ilgili güvenlik ipuçlarını okuyun ve durumunuz için mümkünse kapalı alanlardan çekim yapın.


Uzun Pozlamalar

Şimşek fotoğrafları çekme olasılığınızı artırmak için uzun pozlama yapmanız gerekecektir, bu durumda çekimlerinizin bulanık çıkmaması için bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Kameranızda Bulb ayarı varsa, ve örtücünün ne kadar uzun süre açılabileceğini kontrol etme şansınız varsa, çekimde başarılı olma şansınızı artırmak için bunu kullanın. Eğer bunlara erişiminiz yoksa, 30 saniyelik bir perde hızı kullanın.


Zamanlama

Fırtınalar çekilmesi süreci çok sıkıntılı bir süreç olduğu için birçok çekim fırsatı kaçırılabilir, bu nedenle fırtınanın hareket yönünü önceden bilirseniz, deklanşörü ne zaman ateşleyebileceğinize de karar verebilirsiniz.

Doğada ışık sesten daha hızlı hareket eder, bu nedenle ilk önce şimşek görüntüsü görülür daha sonra da gök gürültüsü duyulur. Ancak fotoğrafçılar yıldırımın düşeceği anı önceden hesaplayarak çekim yapabilir.

Şimşek çaktığını gördüğünüzde gök gürültüsüne kadar geçen zamanı sayın. Bir sonraki süreçte aradaki zamanı tekrar sayın. İkisi arasındaki fark azalıyorsa bu fırtınanın size doğru yaklaştığı anlamına gelecektir.


Şimşek

Şimşek fotoğrafı çekebilmek için sabra ihtiyacınız olacaktır. Kamerayı üçayak üzerine bağlayın ve yıldırımın nereye düşeceğini tahmin edin. Yıldırımın nereye düştüğüne bakın ve kameranızı yıldırımın tekrar aynı noktaya düşme ihtimali üzerine o noktaya doğru yöneltin. Mümkünse kapalı bir diyafram, f/16 ya da f/22 gibi bir ayar kullanın. Yıldırım yakalama ihtimalinizi artırmak için daha önce de belirtildiği gibi uzun pozlamalar yapın. Otomatik odaklama karanlık koşullarda sıkıntı çıkarabileceği için elle netleme yapın.

Yıldırımın tekrar tekrar düşme ihtimali olduğunu düşünüyorsanız, lensi kapatmak için bir kart kullanın. Zamanlama her şeydir, ancak birkaç yıldırımdan sonra onu durdurmalısınız.


Bulutlar

Her şey şimşekle ilgili değildir, fırtına bulutları da çok etkileyici sonuçlar verebilir. Daha fazla ilgi eklemek için ufuk çizgisindeki ağaçlar kullanabilirsiniz. Bu, aynı zamanda fırtına bulutlarının boyutunu daha da büyük gösterecek ve çekiminizi ölçeklendirecektir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status