Son Yazılar

19 Kasım 2018 Pazartesi

Telekonvertör – Profesyonel Fotoğrafçılar İçin Yeterince İyi mi


Telekonvertör (teleconvertor), odak uzaklığını artıran küçük bir cam parçasıdır. Lens ve kamera gövdesi arasına yerleştirilir. Çoğu telekonvertörün 1.4 veya 2'lik bir yakınlaştırma oranı vardır. Eksisi, diyaframın aynı oranda küçülmesidir. Telekonvertörler, kötü bir şöhrete sahiptirler çünkü birçok fotoğrafçı onları düşük görüntü kalitesiyle ilişkilendirmektedir. Peki ama, bir telekonvertör profesyonel fotoğrafçılar için yeterince iyi mi?

Kısa cevap, evet. Telekonvertörler, 70-200mm f2.8 gibi büyük bir diyaframa sahip uzun lensler için ideal bir uzatmadır.

Kişisel olarak telekonvertörümü seviyorum ve ondan asla vazgeçmem. Özellikle seyahat ettiğimde bana daha fazla esneklik sağlıyor ve eğer bir telekonvertör sahibi olmasaydım, kesinlikle bazı çekimleri yapamazdım.


Bir telekonvertör nedir

Bir telekonvertör, normal lens ile kamera gövdesi arasına yerleştirebileceğiniz ek bir lense benzer. 2x telekonvertörü 70-200mm f2.8 lense bağladıysanız, 140-400mm f5.6 lens elde edersiniz. Bir telekonvertör, odak uzaklığını arttırır ve yakınlaştırma oranında diyaframı küçültür. Bu, her zaman daha uzun bir odak uzaklığı ile daha kısık bir diyafram arasında bir tercih meselesidir.


Telekonvertörler için yaygın yakınlaştırma oranları 1.4 veya 2'dir, ancak 3 orana kadar telekonvertörler de vardır. Neredeyse her lens üreticisi telekonvertör üretmektedir. Bu, değiştirilebilir bir lense sahip neredeyse her kamera için bir telekonvertörün mevcut olduğu anlamına gelir. Bazı genişleyen lensler dahili bir telekonvertöre de sahiptir. Canon EF 200-400 f4, lens üzerinde anahtar ile etkinleştirilen dahili 1.4x telekonvertöre sahiptir. Telekonvertörler, daha uzun bir odak uzaklığı elde etmek için birbirine bağlanabilir, ancak her seferinde diyaframda kayıp yaşanacaktır. Yine de, bazı fotoğrafçıların telekonvertörleri birbirine bağlayarak 1120mm, 9600mm ve hatta 25600mm gibi uzun tele-lensler elde ettiklerini petapixel üzerinden okuyabiliyoruz.

Bir telekonvertör satın almayı planlıyorsanız, kullanmak istediğiniz lensin bir telekonvertör ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tamron 24-70mm f/2.8 gibi kısa bir odak uzaklığına sahip lenslerin çoğu telekonvertörler ile uyumsuzdur.

Eksileri

Fotoğrafçılarla telekonvertörler hakkında konuşursanız, genellikle kendilerinden kaynaklanan sorunlardan bahsettiklerini duyarsınız.

Kalite Kaybı


Çoğu zaman fotoğrafçılar telekonvertörleri kullanmaktan kaçınırlar çünkü görüntü kalitesindeki düşüşten korkarlar. Bu bazı durumlarda geçerlidir. Lens kalitesi düşükse, telekonvertör kullanıldığında bu daha da artar. Lensin güçlü renk sapmaları varsa, telekonvertör kullandığınızda bunu daha açık bir şekilde fark edersiniz. Bir telekonvertör kullandığınızda, lensi sınırlarına zorlarsanız, elbette kalitede bir azalma meydana gelecektir. Yeni lenslerin çoğunda kalitenin azalması artık sorun değil.


F-durak kaybı


Bir telekonvertör kullanıldığında her zaman f-durakta kayıp yaşanır. Eğer bir 2x telekonvertör sahip bir f/2.8 lensiniz varsa, f/5.6 diyafram açıklığı elde edersiniz. Eğer bir 1.4x telekonvertör sahip bir f/6.3 lensiniz varsa, f/8.82 diyafram açıklığı elde edersiniz. Bu belki de bir telekonvertörün en büyük eksisidir.

Odaklama sorunları


Bir telekonvertör kullanıyorsanız, özellikle aynaları olan kameralarda odaklama problemleri ortaya çıkması muhtemeldir. Fotoğrafı normal bir lensle çekiyorsanız, fotoğrafı çekene kadar diyafram açık kalacaktır. Doğru odaklamanın yapılabilmesi için kameranın mümkün olduğunca fazla ışığa ihtiyacı olacaktır. Eğer f/6.3 lens üzerine 2x telekonvertör bağladıysanız, f/12.6 diyafram açıklığı elde etmiş olacaksınız. Faz algılamalı kameraların çoğu, gerçekten aydınlık bir günde fotoğraf çekmiyorsanız odaklanma sorunlarına neden olacaktır.

Artıları

Eksileri dışında, fotoğrafçıların çoğunun telekonvertörler hakkında konuşurken göremedikleri artıları bulunmaktadır.

Daha uzun odak uzaklığı


Telekonvertörler ile ilgili en iyi şey, daha uzun odak uzaklığına sahip olmanızdır. 2x telekonvertör, 70-200mm lensinizi 140-400mm lense dönüştürür. Basit bir cam parçasıyla fazladan bir lens elde edersiniz. Daha uzun bir odak uzaklığına ihtiyacınız varsa daha fazla seçeneğiniz vardır. Daha uzun odak uzaklığına sahip fazladan bir lens taşımak zorunda değilsiniz, bir telekonvertör kullanabilirsiniz.

Küçük ve hafif


Telekonvertörlerin büyük bir artısı olan diğer bir nokta, küçük ve hafif olmalarıdır. 1.4x'lik bir telekonvertör, pancake lens, 2x'lik bir telekonvertör, 50mm'lik bir lens boyutundadır. Lenslerden biraz daha ağırdır, özellikle bir nifty-fifty lensten, çünkü telekonvertörler metalden yapılmıştır ve içinde daha fazla mercek vardır. Sigma 2x telekonvertör yaklaşık 290 gramdır. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Canon'un Sigma için ürettiği 70-200mm f/2.8 lensi 1430 gramdır.

2x  telekonvertör ile 50mm f/1.8 lens karşılaştırması

Pahalı değil


Yeni bir lense kıyasla telekonvertörler ucuzdur. Teknoloji mağazalarından 1.000 TL'ye kadar 1.4x telekonvertörler satın alabilirsiniz. Yaklaşık 6.000TL'ye mal olacak olan bir yeni tele lense oranla, bu gerçekten iyi bir fiyattır. Daha uzun odak uzaklığına sahip olmak istiyorsanız, fotoğrafçılığa yeni başladıysanız ya da daha uzun bir lensle fotoğraf çekmeye çalışmak istiyorsanız, bu gerçekten iyi ve ucuz bir seçenektir.

Minimum odak mesafesine etkisi yok


Bir lensin minimum odak mesafesinin, uzatma tüplerinde olduğu gibi, bir telekonvertör ile değiştiğini düşünebilirsiniz. Ama bu bir sorun değil. Bir telekonvertörün minimum odak mesafesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.


Sorunlar

Bir telekonvertör ile fotoğraf çekiyorsanız bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ekipmanınızın sınırlarını zorluyor olacaksınız. Bu, ekipmanınıza zarar vermez ancak bazı işlevler sınırlanabilir. Bu, odaklama sorunları ya da görüntü kalitesiyle ilgili bazı problemler olabilir. İşte en yaygın sorunlardan bazıları ve onlara çözümler.

Odak sorunları


Daha önce de belirttiğim gibi, bir telekonvertör ile odaklanma problemleri yaşayabilirsiniz, çünkü sensöre gelen ışık azalmış olacaktır. Özellikle aynalı kameralarda olduğu gibi faz algılama odağı sensörleri ile bu problemi yaşayabilirsiniz. Örneğin, f/6.3 lense 2x telekonvertör bağladıktan ve f/12.6 lens elde ettiğinizde, ekipmanınızın sınırlarını zorladığınızda. Tabi ki elle netleme yapabilirsiniz ama otomatik odaklama yapabilme seçeneği mevcutken hiç kimse elle netleme yapmak istemez. Canlı İzleme modunu açarsanız bu durumda size yardımcı olabilir. Düşük ışık koşullarında fotoğraf çekerken, canlı görüntüde kullanılan karşıtlık algılama çoğu zaman daha iyidir.

Kamera titreşimi


Lens ne kadar uzun olursa, keskin bir fotoğraf elde etmek için kamerayı sabit tutmak o kadar fazla önem arz edecektir. Lensinizde bir görüntü sabitleme teknolojisi mevcutsa, onu sınırlarına kadar zorlarsınız. 2x telekonvertör kullanıyorsanız, sabitleyicinin daha fazla hareketi telafi etmesi gerekecektir. Kamera sarsıntısının neden olduğu bulanıklıklardan kaçınmak için bir üçayak kullanabilirsiniz. Daha fazla esnekliğe ihtiyacınız varsa, bir tekayak da kullanabilirsiniz.

Düşük perde hızı ile keskin fotoğraflar elde etmek için kullanılan bir diğer hile de çok fotoğraf çekmektir. Çok düşük perde hızlarında bile, bir fotoğrafın keskin çıkması konusunda belli bir şansınız vardır. Çok fazla fotoğraf çekerseniz, bir veya iki fotoğrafın keskin çıkma ihtimali daha yüksek olacaktır.

Yüksek ISO


Telekonvertör kullanıyorsanız, muhtemelen normal durumlarda olduğundan daha yüksek bir ISO kullanmanız gerekecektir. Bazen bunu uzun odak uzaklığı için kabul etmeniz gerekir. Perde hızını biraz zorlamaya çalışabilirsiniz, ancak bir sınıra ulaşırsınız.

Lensin telekonvertör ile uyumsuz olması


Bazı lensler bir telekonvertöre uyumlu değildir. Telekonvertör, lensi taktığınız yerde belirli bir girintiye yerleşecektir. Bir telefoto lens ile bir problem yaşamayacaksınız çünkü son cam elemanı lensin biraz içinde bulunuyor olacaktır. 24-70mm gibi daha kısa odak uzaklıklarında, son cam elemanı doğrudan lensin sonunda yer almaktadır. Bu gibi bir durumda, bir telekonvertör lens ile uyumlu olmayacaktır. Lensinizin bir telekonvertör ile uyumlu olup olmadığından emin değilseniz kamera mağazasına gidin veya denemek için birini ödünç alın, bir şeye zarar vermeyin.

Bu 24-70mm f/2.8 lens telekonvertör ile uyumlu değildir

Benim deneyimim

Bir telekonvertör ile ilgili bir fikir edinebilmeniz ve size yardımcı olabilmek için bazı deneyimlerimi yazacağım. Daha önce de belirttiğim gibi telekonvertörümden vazgeçmek gibi bir niyetim yok. Sigma'nın Canon için ürettiği 2x'lik bir telekonvertörüm var. Benim kameram bir Canon D760 / Rebel T6s. Bazen Sigma 70-200mm f/2.8 bazen de Sigma 150-600mm f/5-6.3 ile telekonvertörü kullanıyorum.

70-200mm lens ile birlikte çok iyi bir uyuma sahibim. Özellikle seyahat ettiğimde ve uçmam gerektiğinde ya da 200mm'den daha uzun bir lense ihtiyaç duyduğumdan emin olmadığımda telekonvertör gerçekten kullanışlıdır. Bulutlu bir günde bile, 400 mm'lik bir odak uzaklığı için hala oldukça iyi sayılabilecek bir f/5.6 diyafram değeri elde ediyorum. Bu birleşim kendini ispatlamıştır. Görüntü kalitesi benim için yeterli geliyor.

Telekonvertörü 150-600mm lens ile kullandığımda, makalede daha önce bahsettiğim problemlerden bazıları ile karşılaşıyorum. Bulutlu günlerde, otomatik odaklama yavaşlıyor ve bu durumda Canlı İzleme ya da elle netleme yapmam gerekiyor. Böyle günlerde çok iyi görüntü kalitesi alamıyorum çünkü kameramın düşük ışık kapasitesi gerçekten iyi değil. Tüm eksilerine rağmen bir telekonvertör kullanma sebebim, hiçbir fotoğraf çekememiş olmaktansa ya da kaliteli bir fotoğraf çekmiş olduğum halde öznenin belirgin çıkamayacak kadar küçük çıkmasındansa kalitesiz çıkmış da olsa hafızamda yer edecek bir görüntü elde etmek istiyor oluşumdur. Aydınlık bir günde, uzun bir lens ve 2x telekonvertör ile bir problem yaşamıyorum. Böylece, 300-1200mm'lik bir lensle çekim yapmanın keyfini sürüyor olabiliyorum.


Sonuç

Bir telekonvertör, fotoğrafçılar için gerçekten iyi bir seçenektir. Fiyatı yüksek değildir ve geniş bir diyaframa sahip bir lensiniz varsa, pahalı bir yatırım ya da taşınması zor olmayan ikinci bir lens gibi bir şey satın aldığınızı düşünebilirsiniz. Seyahat ya da uzun yürüyüşler için bir telekonvertör, size fazla ağırlık vermeyecektir ve iyi bir seçenek olacaktır. Düşük ışık koşullarında, daha iyi görüntü kalitesi ya da konuya daha yakın olmak arasında bir seçim yapmanız gerekeceği durumlarda, sizin için neyin daha önemli olduğuna karar vermeniz gerekecektir.

© Bastian Bodyl

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status