Dijital Kamera Aksesuarları
© Marcus Hawkins |
Skylight filtrelerin iki görevi vardır. Birincisi, bazı çekimlerinizde, özellikle mavi gökyüzü altında bir gölgede çekiler yaptığınızda görebileceğiniz serin, hafif mavi renk tonlarını azaltmaktır. Günümüzün DSLRlerindeki gelişmiş beyaz dengesi yetenekleri ile, film kullanımına oranla çok daha az öneme sahiptir.
Ancak, skylight filtrelerinin daha önemli ve ikinci rolü, lensinizin ön elemanlarını kazara meydana gelebilecek çiziklerden ve su sıçramalarından korumaktır. Sürekli olarak stüdyoda çekim yapıyorsanız bu bir sorun teşkil etmeyebilir, ancak sürekli dışarıda çekim yapıyorsanız önemlidir. Bir filtre değiştirmek, lensi yenilemekten çok daha ucuz bir seçenektir.
Kamera Lens Filtre Rehberi adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.
25. Problem: Bir Skylight, UV ve Polarize filtreyi aynı anda kullanabilir miyim?
UV filtrelerin önemi eskiye göre çok daha az, çünkü DSLRler UV ışıklara, filmli kameraların olduğundan çok daha az hassas.
Yine de, çoğu fotoğrafçı UV filtreyi lensin ön elemanlarını korumak için kullanmaktadır. Teorik olarak bir skylight, UV ve polarize filtreyi bir arada kullanabilirsiniz, ancak olası iki sakınca mevcuttur. İlk olarak bir filtre kullanmak görüntü kalitesinin düşmesine neden olmaktadır, iki filtre daha kötü sonuçlara neden olacaktır.
Diğer tehlike ise vignetting (vinyet - köşe kararması) sorunudur, ki bunun en temel sebebi, filtrelerin lensin ön elemanına oldukça uzak bir şekilde yerleştirilmesi ve bağlantıların, fotoğrafın köşelerinde ortaya çıkmasıdır. Öyleyse, neden bir polarizeri tek başına kullanmayasınız ki? Amaç lensi korumaksa, bir polarize filtre de UV filtrenin gördüğü işi görecektir.
Filtreler adlı makalemizi okuyarak filtreler ile ilgili detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.
26. Problem: Mavi gökyüzünü karartmak için dairesel bir polarize filtre satın aldım, ancak sahnenin sadece belirli bir bölümünde işliyor gibi görünüyor. Neden?
Dairesel polarize filtreler, özellikle gökyüzü fotoğrafları çekiliyorken, son derece yön-seçicidirler; en iyi sonuçları güneşle 90 ̊'lik bir açı yaptıklarında elde edersiniz. Filtreyi azami etki için döndürdüğünüzde, lensinizi orta odak uzaklıklarında kullanırken belirgin kararmalar meydana gelebilir.
Fakat, geniş açılı lenslerde, gökyüzünün geniş bir bölümünün çekildiği çekimlerde belirli bölümlerdeki etki diğer bölümlere oranla daha güçlü olacaktır.
Fotoğrafçılıkta Polarize Filtreler adlı makalemizi okuyarak polarize filtreler ile ilgili detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.
27. Problem: Siyah beyaz çekim yaparken gökyüzündeki karşıtlığı (kontrast) artırmak için sarı, turuncu, kırmızı filtreler kullanabilir miyim?
RAW modunda çekmek çok daha iyi bir fikirdir, böylece fotoğraftaki renkler her halükarda kaydedilmiş olacaktır, bilgisayarda rötuş sırasında gerekli düzenlemeler yapılabilir. Daha sonra isteğinize bağlı olarak ve birbirinden bağımsız bir şekilde gerek gördüğünüz renk artışını ve azaltımını yapabilirsiniz.
28. Problem: Portre çekimlerinde dolgu reflektörü kullanmak istiyorum, fakat hangi boyut ve renkteki en iyisi?
Mevzu bahis reflektör kullanımı ise, en büyük boy en iyisidir. Daha büyük boylardaki reflektörler daha kaliteli portre fotoğrafları için daha yumuşak bir ışık kalitesi verecektir. Beyaz reflektörler daha ince sonuçlar verecekken, gümüş reflektörler daha dinamik sonuçlar verecektir. Altın reflektörlerin avantajı ise ten tonlarında daha sıcak sonuçlar vermesidir.
© Marcus Hawkins |
29. Problem: Bir üçayak (tripod) satın almak istiyorum – üç parçalı mı yoksa dört parçalı mı satın almalıyım?
Her bir ayağında dört ya da beş ayaklı iç içe geçen bölümleri olan bir üçayak genellikle çok yükseğe kadar uzanırken görece küçük bir alana katlanabilir. Ancak, her eklem potansiyel bir zayıf noktadır, bu yüzden parça sayısı az olan üçayaklar daha dayanıklıdır.
Detaylı bilgi için Tripod ve Monopod Rehberi - Üçayak ve Tekayaklar adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
30. Problem: Bir bacağı arkaya bakan ve etrafında dolaştığımda düşme tehlikesi içeren bir üçayak mı yoksa bir ayağı öne bakan ve diğer ayakları benim etrafımda duracak bir üçayak mı? Hangisi daha dayanıklıdır?
Daha uzun ve ağır lensler için, üçayak ayaklarından birisinin öne bakıyor olması lensin devrilme riskini daha aza indirecektir. Geniş açılı lensler için kameranın iki ayak arasındaki boşluğun üzerine yerleştirilmesi, geniş açılı çekimde, kameranın üçayağın uçlarını çekme riskini düşürecektir.
31. Problem: Daha önce DSLR ile hiç video çekmedim, fakat HD kapasiteleri beni cezbetti. Tek endişem, ses kalitesi. Bunu nasıl artırabilirim?
Canon 1100D gibi bazı giriş seviyesi modeller hariç çoğu DSLR'de harici bir mikrofon takabilmek için uygun girişler (soketler) mevcuttur. Bu, ses kalitenizi gözle görülür ölçüde artıracak, kameraya yapacağınız dokunuşları otomatik bir şekilde yakalayacak olan dahili mikrofonunuzun bu hadikapını ortadan kaldıracaktır. Kaliteli bir mikrofon için birkaç yüz dolar harcamanız gerekebilir.
32. Problem: Birçok lens aldım ancak bunları artık çantama sığdıramıyorum. Daha iyi bir seçenek olması açısından bir kamera çantası ya da sırt çantası önerebilir misiniz?
Sırt çantalarının ya da küçük kamera çantalarının artıları ve eksiler vardır. En önemli sorulardan birisi ne kadar uzun süre ve ne kadar uzun bir yol boyunca taşıyacak olduğunuzdur. Sırt çantaları ağırlığı bütün vücudunuza dağıtmanıza imkan sağlar, sadece kolunuza düşecek olan ağırlığı bölüştürür, ayrıca karın bölgenizde oluşacak olan yorgunluğu azaltır.
Eksi yönü ise, çoğu durumda, hangi lensi ve kamerayı ve diğer ekipmanı kullanmak istediğinizi belirlemeniz için çantayı yere sermeniz, içini açıp bir süre araştırma yapmanız gerekebilir. Bu, uzun süre bu işe uğraşmanız anlamına gelebilir, bunu sağlamak için her şeyi yere serip geri toplamak zorunda kalabilirsiniz, bu sürede çekimi kaçırma riskiniz de cabası.
Benim görüşüme göre, hızlı bir şekilde omuzunuza takabileceğiniz ve erişim sağlayabileceğiniz bir çanta işinizi görebilir. Messenger tarzı bir çanta iyi bir tercih olabilir.
1. SAYFA: Genel Fotoğrafçılık Problemleri
2. SAYFA: Lens Kullanımı
3. SAYFA: Dijital Kamera Aksesuarları
4. SAYFA: Dijital Kamera Ayarları ve Kontrolleri
5. SAYFA: Kamera Pozlaması
6. SAYFA: Flaş Kullanımı
7. SAYFA: Fotoğrafçılık Tekniği
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.