Son Yazılar

17 Kasım 2018 Cumartesi

GoPro – Profesyonel Fotoğrafçılar İçin Yeterince İyi Mi


Hemen hemen her fotoğrafçı bir tane GoPro sahibi ya da satın almak istiyor. Ama bir profesyonel fotoğrafçı için bir GoPro yeterince iyi mi? 3.000 TL'lik bir yatırım yapmaya değer mi?

Kısa cevap, hayır. Bir GoPro güzel bir oyuncaktır ancak bir profesyonel fotoğrafçı için yeterince iyi değildir. Bu, güzel fotoğraflar çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor, ancak daha az parayla daha iyi kameralar elde edebilirsiniz. Yaptığınız yatırımı haklı çıkarmak için bahaneler arıyor ya da artıları ve eksileri öğrenmek istiyorsanız, makalemizi okumaya devam edin.

Video Kamera

GoPro bir video kameradır. Bir video kamera arıyorsanız, GoPro gerçekten iyi bir seçenektir. Özellikle video stabilizasyona sahip yeni GoPro 7 Black, gerçekten harikadır. GoPro'yu genellikle hareketsiz görüntülerden başka anılar elde etmek amacıyla kısa seyahat videoları çekmek için kullanırım. Video düzenleme söz konusu olduğunda GoPro da iyi iş görür. Mobil cihazlardaki ve masaüstündeki uygulamalar, yeni başlayanlar için bile videoları düzenlemeyi kolaylaştırır. GoPro Hesabınızla bir stok müzik platformuna da erişebilirsiniz.

İyi bir video işlevi maalesef iyi bir fotoğraf makinesi ile eş anlamlı değildir. Fotoğraf moduna geçmek için, bir düğmeye birkaç kez basmanız gerekiyor ve bazen gereğinden fazla basıyorum. İhtiyacınız olduğunda fotoğraf makinesi hazır olmayabiliyor. Deklanşöre basmak biraz zor. Bir video çektiğinizde, sarsıntı parçasını kesebilirsiniz, eğer bir fotoğraf çekerseniz, sonunda kompozisyonu mahvedersiniz.


Lens

Tipik olarak bir GoPro geniş açılı bir lens içerecektir. GoPro'nun geniş açılı bir lense sahip olması, bu lensi değiştiremeyeceğiniz anlamına gelir. Yazılım alanından görüş alanını değiştirebilirsiniz. Bu, görüntü çözünürlüğüne etki etmeyecek, yine de bir geniş açılı lens ile çekim yapıyor olacaksınız. Bir çeşit yakınlaştırma elde ediyor olacaksınız. Bu, optik yakınlaştırmalı bir kamera ile karşılaştırılabilir ölçüde olmaz, ancak dijital yakınlaştırma yaptığında çözünürlüğün azaldığı bazı akıllı telefonlardan daha iyi olacaktır. Ana kameram bir kompakt kamera olduğu zaman GoPro'yu yanımda taşırım. GoPro, bir kompakt kamerayla yapamayacağınız geniş açılı fotoğrafçılık için size olanak sağlayacaktır.

Şimdi GoPro lensine dair bazı teknik detaylar verelim. GoPro hakkında sağlam bilgiler bulmak zordur ve bu bilgilerin her GoPro için doğru olduğunu garanti edemem. GoPro için diyafram f/2.8 ve odak uzaklığı 2,92mm'dir. Sensörü, 5.64 odak uzaklığı çarpanı veren 1/2.3" (6.17x4.55mm) sensördür. Bir tam kare kamera ile karşılaştırıldığında GoPro'nun f/15.8 diyaframı ve 16.5 mm odak uzaklığı vardır.

Geniş açı bir sınırlılık olabilir. Geniş açılı bir lensle nasıl fotoğraf çekileceğini bilmek zorundasınız. Bu makalede daha fazlasını okuyabilirsiniz. Genel olarak, daha yakın daha iyi demektir. Bir fotoğrafta, üç metreden daha uzakta olan şeyler gerçekten küçük görünecektir. İyi haber şu ki, odaklanma problemleriniz olmayacaktır. F/15.8 diyafram açıklığı ile her şey odakta olacaktır.


Görüntü kalitesi

GoPro'nun görüntü kalitesi bir akıllı telefon ve iyi bir kompakt kamera arasında bir yerde yer alır. Akıllı telefonların çoğundan daha iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz, ancak kalitesi iyi bir kompakt kamerada olduğu kadar iyi değildir. Geniş açılı lens nedeniyle fotoğraflarda lens bozulmaları ortaya çıkar. Tipik GoPro görünümünü seviyorsanız bu hoş olabilir, ancak çoğu durumda, bu bir eksidir.

GoPro'yu profesyonel fotoğrafçılar için daha çekici kılan iyi bir özellik GoPro'nun RAW görüntüler çekebilmesidir. Bu, görüntüleri işlemeyi kolaylaştırır. GoPro'nun en son nesil ürününü (7) satın alırsanız, sadece Siyah çekimde raw görüntü elde edebilirsiniz. RAW formatı, GoPro kendi geliştirdiği ve Adobe DNG'ye dayalı bir biçimdir. Lightroom, GoPro RAW görüntülerini desteklemektedir.

Küçük sensör boyutu, görüntü kalitesinde bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle, ISO'yu artırmak zorunda olduğunuz düşük ışık koşullarında, fotoğraflar grenli çıkar ve keskin olmaz. F/15.8 ile fotoğraf çektiğinizi aklınızda bulundurmalısınız. GoPro, zor ışık koşullarında fotoğraf çekimi için üretilmemiştir. Gün boyunca ya da gün batımı ya da gün doğumunda fotoğraf çekiyorsanız herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Fotoğraf kalitesine kıyasla GoPro'nun video kalitesi gerçekten çok iyidir. GoPro video için üretilmiştir ve video hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız bile harika bir video kalitesi ile karşılaşırsınız.



Küçük Boyutu

GoPro'nun en büyük avantajlarından biri küçük boyutudur. Her cebe sığacak kadar küçük boyutta iyi bir geniş açılı kameranız olacaktır. Bu GoPro'yu seyahat için iyi bir fotoğraf makinesine dönüştürüyor. Çok daha yaratıcı fotoğraflar da çekebilirsiniz çünkü GoPro golf sahasındaki ya da kumsaldaki küçücük bir deliği de sığacaktır. GoPro çok küçük ve hafif olduğundan, bir motosiklete ya da bir sörf tahtası gibi herhangi bir yere de takabilirsiniz. Yaratıcı fotoğraflar için birçok seçeneğiniz bulunacaktır.


Ucuz Ekipman

Aksiyon kameraları ve GoPro'lar son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi. Popülerliklerinden dolayı çok fazla ekipmana sahip olmak isteyebilirsiniz. GoPro en popüler aksiyon kamerası olduğu için özellikle GoPro'lar için üretilmiş çok sayıda farklı ekipmana erişebilirsiniz. Göğüs aparatlarından yarım su altı fotoğrafları için dome portlara, birçok aksesuar satın alabilirsiniz. GoPro'nun kendi Internet sitesi üzerinden orijinal ekipmanları satın alabilir ya da çok daha uygun fiyata diğer mağazalardan üçüncü parti malzemelerden üretilmiş ekipmanlara sahip olabilirsiniz.


Uygulama

GoPro'nun, kamerayı kontrol etmek ya da videoları kesmek için kendi uygulamaları bulunmaktadır. Bu, diğer aksiyon kamera üreticileri ile aralarındaki büyük bir farktır. Diğer markalardan ya da Çin kopyalarından benzer işlevler ve kalite elde edersiniz, ancak orijinal bir GoPro'nun farkı, GoPro'nun sağladığı uygulamalardır. Akıllı telefonunuzdan Bluetooth ve W-Lan ile kamerayı kontrol edebileceğiniz bir uygulama buulnmaktadır. Bu, yaratıcılık açısından daha fazla olanak sağlar ve uzaktan çekim yaparken daha fazla kontrole sahip olursunuz.


Kullanım Durumları

GoPro satın almak için bazı gerekçelere ihtiyacınız varsa, işte size yardımcı olacak bazı durumlar.

Hafif Seyahat

Seyahat ediyorsanız ve fazla eşya taşımak istemiyorsanız, GoPro iyi ve çok yönlü bir kameradır. Hemen hemen her cebe sığar ve bir video çekmek istediğinizde hemen yanınızdadır.

Su altı

Su altı fotoğrafçılığına başlamak istiyorsanız GoPro iyi bir seçenektir. Yeni GoPro'lar, 10 metreye (33 ft) kadar su geçirmez. Şnorkelle dalmak ya da suda eğlenceli fotoğraflar çekmek istiyorsanız, GoPro iyi bir kameradır. Dalış için GoPro'yu 60 m'ye (196 ft) kadar koruyan ek bir aksesuara ihtiyacınız olacaktır. (Gopro Super Suit: (Ultra Koruma + Dalış Kamera Kutusu Hero5 Black İçin)


Ek Geniş Açı

Ekstra geniş açılı bir kameraya sahip olmak istediğinizde GoPro işinizi görecekti. Bazı durumlarda, özellikle de geniş açılı lensler kullanıyorsanız, bir şeyi fotoğraflamak istediğinizde akıllı telefon ya da bir kompakt kamera kullanışlı değildir. Bir GoPro güzel bir tercih olabilir.

Time - Lapse (Zaman Atlamalı Fotoğraf)


GoPro'lar zaman atlamalı fotoğraflar için mükemmel kameralardır. Bir yere harici bir güç kaynağı ile bağlayabilir ve içine büyük bir hafıza kartı yerleştirebilirsiniz. GoPro ile gerçekten uzun süren zaman atlamalı fotoğraf videoları yapabilirsiniz ve kurulumu çok kolaydır. Siz farklı hızlar arasında seçim yaparsınız ve GoPro sizin için her şeyi bir videoda bir araya getirir. Her düğün için GoPro'su ile bir zaman atlamalı fotoğraf çeken ve videoyu bir sürpriz olarak müşterilerine sunan bir fotoğrafçı tanıyorum.


Kişisel deneyim

Size biraz daha fazla bilgi vermek ve satın alma ya da satın almama kararınız konusunda yardımcı olmak için, kişisel deneyimlerimden bazılarını sizinle paylaşacağım. 2016'dan beri bir Siyah GoPro 5 sahibiyim. GoPro'yu çok beğeniyorum. Cebimde her yere götürebildiğim için, başka bir kamerayla elde edemeyeceğim güzel yaratıcı fotoğraflar çekebiliyorum. Seyahat ederken bazı hareketli görüntüleri çekebilmek için GoPro'yu sık sık kullanıyorum, bu yüzden sadece durağan görüntülerim değil, bazı hareketli hatıralarım da var. Instagram için kısa videolar kesmek amacıyla GoPro App ile bir süre çalıştım. GoPro'yu ayrıca denemeler yapmak için de kullanıyorum. Kamera yok edilemeyecek kadar dayanıklıdır. DSLR'imin ömrünü riske atamayacağım zor koşullarda GoPro'yu kullanıyorum. Ben GoPro ile daha yaratıcı olduğum izlenimine kapıldım çünkü bunun gerçek bir kamera olduğunu düşünmüyorum ve bu nedenle çok daha detaylı düşünmem gerekiyor. GoPro benim için aynı zamanda mükemmel bir özçekim kamerası. Geniş açı ile etrafımdaki her şeyi çok daha geniş bir şekilde görebiliyorum.


Ama ben de GoPro ile bazı olumsuz deneyimler edindim. Film çekmekten başka amaçlarınız da varsa, GoPro'yu kullanmak zordur. Özellikle kocaman parmaklarınız varsa, ekran çok küçük olduğu için kullanmakta zorlanırsınız. Video modundan fotoğraf moduna geçmek istediğinizde zor anlar yaşayabilirsiniz. Ses kontrolünü kullanabilirsiniz, ama etrafta başka insanlar olduğunda bir kameraya bağırmanın aptalca olduğunu düşünüyorum. Özellikle RAW fotoğraflar çektiğimde ve ışığın o kadar da iyi olmadığı zamanlarda, bazen belli belirsiz bir renk dağılım problemi yaşıyorum. Sonuç olarak, GoPro'nun olduğu şeye göre çok pahalı olduğunu düşünüyorum. Ben kendiminkini bir yılbaşı hediyesi olarak aldım, çünkü parayı diğer, daha kullanışlı ekipmanlara harcamayı tercih ederdim.

GoPro'ya İhtiyacım Var Mı?

Son cümlemden de fark edebileceğiniz üzere, bir fotoğrafçının GoPro'ya ihtiyacı yoktur. Hareketsiz görüntü kalitesi, bir profesyonel fotoğrafçı için yeterince iyi değildir ve başka sınırlılıklar da vardır. Parayı başka bir şey için harcamayı tercih etmelisiniz.

© Bastian Bodyl

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status