Son Yazılar

20 Aralık 2018 Perşembe

Minimalist Fotoğrafçılıkta Mükemmeli Yakalamak İçin 8 İpucu


Bir deyişte geçtiği gibi, az özdür. Minimalist fotoğrafçılığı daha basit bir ifade ile anlatmak mümkün değildir. Elbette, minimalist fotoğrafçılığın kesin tanımı kişiden kişiye değişebilir, biz bu fotoğrafçılık türünü aşağıdaki şekilde açıklamaya çalışacağız.


Minimalist fotoğrafçılıkta, tüm dikkatler fotoğraf konusuna odaklanır (ve azami ölçüde önemlidir) - görüntü üzerinde dikkati konudan uzaklaştırabilecek herhangi bir öge bulunmaz.

Dolayısıyla, fotoğrafta yer alan herhangi bir öge asgaride tutulmalıdır, bu durumda bile bu ögelerin bir kısmı fotoğrafın genel görüşü açısından çok büyük anlam arz edecektir. Uzun lafın kısası, çerçeveyi oluştururken mümkün olduğunca az öge kullanmanız gerekecektir.

Minimalist fotoğrafçılık ilginç bir fotoğrafçılık türü olsa da, henüz popüler bir hale gelmiş değil. Bazen, çevremizdeki tüm fazlalıklar nedeniyle kültürümüzde minimalizmi takdir etmek zordur. Bu tür sizde bir merak uyandırıyorsa, minimalist fotoğrafçılığa ilk adımı atabilirsiniz. Bu süreçte, aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır.


1. Kendinizi Minimalizmle Tanıştırın

Minimalizm bütün bir felsefedir ve bunu fotoğraflarınıza aktarabilmeniz için minimalizmi içtenlikle anlayabilmiş olmanız gerekiyor. Minimalizm, Dan Flavin, Agnes Martin ve Donald Judd gibi birçok 20. yüzyıl sanatçısının eserlerinde görülebilmektedir. Bu sanatçılar sanatlarını sınırlı sayıda şekil, renk, çizgi ve doku gibi öge ile tanımlamıştır. Bu yaklaşım, sanatçılar arasında oldukça öznel görülmektedir, çünkü izleyicinin çalışmaya dair fikrine göre farklı şekillerde anlamlandırılabilmektedir.

Bazı insanlar, türün genel özgürlük ve açıklığını takdir ediyorken diğer insanlar hem yön eksikliği hem de öneli görülen konu eksikliği nedeni ile bu türden nefret etmektedir. Ve  evet, hem savunucuları hem de nefret edenleri bulunan bir daldır minimalizm, peki ama, tam olarak nedir?


Fotoğrafçılar, sanatlarının etkisini artırmak için minimalizm taktiklerini kullanma şansına sahipler.

2. Basit Tutun!

Minimalizmin en hayati kuralı, işleri basit tutmaktır. Ne çektiğinizi uzun uzadıya düşünmeyi bırakın ve çektiğiniz fotoğrafları didik didik etmeyin. Sadece, minimalist çekimlerinizin sıkıcı olabileceğini ve bazı ilginç ögelerden yoksun olabileceğini unutmayın.

İyi bir başlangıç olarak, izleyicinin dikkatini anında üzerine çekebilecek bir çekim gerçekleştirebilirsiniz. Konu, çok fazla yer kaplamamasına rağmen, fotoğrafın her zaman en güçlü ögesi olmalıdır.

Minimalist fotoğrafçılıkta kullanabileceğiniz basit öznelerin mükemmel örnekleri arasında yekpare bir duvara karşı tek bir insan formu, ya da bir gökyüzü arka planına karşı enerji hatları ve hatta kuru ve çatlamış bir zeminin yakın çekim bir fotoğrafı bulunabilir.


Biraz zaman ayırın ve çerçeve içine ne yerleştirmek istediğinizi düşünün. Ayrıca neyi çerçeve dışında bırakacağınızı da düşünün. Nesneyi çevreleyen alan bu ögeyi vurgulayacaktır, bu nedenle düzenleme sırasında ya da konuya yakınlaştırma yaparken olası dikkat dağıtıcı unsurları kırpmaktan korkmayın.

Örneğin, bir fotoğrafta gökyüzü, bulutlar ve kuşlar varsa, fotoğrafı yalnızca bir kuş ve bir parça mavi gökyüzünden oluşacak şekilde kırpabilirsiniz.


3. Kompozisyonda Negatif Alan Kullanın

Kompozisyonun akıllıca kullanımı, bütün fotoğrafçılık dallarında fotoğraflara olumlu etkiler katmaktadır ve minimalist fotoğrafçılık için de aynı şey geçerlidir.

Negatif alan, minimalist çekimlerinizde dikkate almanız gereken kompozisyonun en önemli kurallarından biridir. Negatif alan, konu ya da konular arasında ya da etrafındaki boş alandır.

Negatif alan fotoğrafçılıkta genellikle pek az kullanılıyor, ancak burada negatif alan kullanımını arşa çıkarabilirsiniz. Minimalist fotoğrafçılıkta, kompozisyonun bir parçası olarak negatif alan kullanılması, başarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bazen fotoğrafçılar bu önemli kuralı görmezden gelirler, çünkü fotoğrafın konusunun çok önemli olduğu konusunda bir takıntıya kapılabilirler.


Minimalist fotoğrafçılık, yalnız özneyi vurgulamakla ilgili olduğu için, negatif alan bu konuda size yardımcı olacaktır. Örneğin, özneniz sade bir arka plana karşı bir böcek ise, böceğin arka plana göre daha küçük görünmesini sağlamak için lensinizle uzaklaştırma yapmalısınız.

Daha fazla negatif alan oluşacak (yani sade arka plan) ve konunuza daha fazla vurgulanacaktır. Bu, en açık tabirle minimalizmdir!


4. Rengi Zarafetle İşleyin

Minimalist fotoğrafçılık, işleri olabildiğince basit tutmaya dayanıyor olduğundan, bunu yapmak için etkili bir şekilde kullanabileceğiniz bir araç, renktir. Fotoğrafınızın basit olmasına rağmen, minimalismin felsefesinin bir gereği olarak, renkleri kullanarak göz alıcı ve çekici fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz en etkili tekniklerden biri, doygunluğu arttırmaktır. Çekimde sadece birkaç öge varsa, bu ögelerin renklerini vurgulamak sizi ödüllendirecektir. Bu dikkati fotoğraf üzerine çekecektir.


Minimalist görüntüleriniz için kasıtlı olarak tamamlayıcı renkleri seçmek harika sonuçlar verecektir. Örneğin, turuncu ve mavi, kırmızı ve yeşil, sarı ve mor renkler tamamlayıcı renklerdir. Sadece bu renklerden hangisinin çok yoğun bir şekilde tamamlayıcı bir zemin üzerinde bulunacağını hayal edin. Minimalist çekiminiz, ihtiyaç duyduğunuz şekilde parlayacak!


5. Dikkat Dağıtıcı Ögeler Aleyhinizedir, Bu Nedenle Onları Kırpın!

Minimalist fotoğraflar gereksiz dikkat dağıtıcı ögeler tarafından mahvedilebilir. Fotoğraf içindeki birkaç ögeden fazlası dikkat dağıtacaktır.

Bu fotoğrafçılık türünün altın kuralıdır. Peki, dikkat dağıtıcı ögeler ile ilgili problemi nasıl çözebilirsiniz? Basitçe, onları çerçeveden çıkarın!

Fotoğrafı kırparken, ayrıntıları göz ardı etmelisiniz. Bu sadece dikkat dağıtıcı ögeleri ortadan kaldırmakla kalmayacak, aynı zamanda fotoğrafınıza alan hissini de aşılayacaktır. Bu tekniği aklınızdan çıkarmayın, çünkü birçok durumda oldukça faydalı bulacaksınız.


Yine de, bazen hayattaki her şeyde olduğu gibi bu kuralda istisnalar olacaktır. Dikkat dağıtıcı detaylar fotoğrafın ortasındaysa, ne yazık ki, onları kırpamazsınız.

Bununla birlikte, fotoğraflarınızı etkili bir şekilde düzenlemek ve dikkat dağıtıcı ögeleri ortadan kaldırmak için kendinizi her zaman Photoshop (veya başka bir düzenleme aracı) kullanmaya hazır tutmalısınız.

Minimalist çekimlerinizi geliştirmek için Photoshop kullanmak istiyorsanız, Photoshop'u satın alabilirsiniz.



6. Sade Arka Planların En Sadesini Kullanın

Basit, sade arka planlar, minimalist çekimlerinizi geliştirmeniz için son derece faydalıdır. Bu mantıklıdır çünkü sade arka planlar çeşitli dikkat dağıtıcı ögeleri barındırmaz ve minimalizmi en iyi şekilde sunar.

Dışarıda bulunduğunu sürece ortamınız değişir, bu yüzden sade bir duvar veya çit gibi bir arka plan kullanın. Çiçekler gibi küçük nesnelerin fotoğraflarını çekecekseniz, gerçekten her şeyi ortadan kaldırabilir ve hatta kendi tarla arka planlarınızı oluşturabilirsiniz.


Çiçek gibi küçük nesnelerin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, aklınızda bulundurun: yere uzanın. Bu, çiçeklerin fotoğrafını aşağıdan yukarı çekmek ve gökyüzünü arka plan olarak kullanmak anlamına gelmektedir. Bu size doğal minimalist çekim elde etmiş olmanız için bir fırsat sunacaktır.

Konu rengin kendisine geldiğinde, bariz nedenlerden dolayı beyaz, minimalist arka plan için gerekli bir seçimdir. Yine de, cesur renkleri kullanamayacağınızı düşünmeyin.


7. Üçler Kuralına Uyun

Minimalist fotoğrafçılık, fotoğrafçılığın temel kurallarından biri olan üçler kuralını uygulamak için mükemmel bir bahanedir.

Hızlı bir özet geçelim: üçte bir kuralı, iyi dengelenmiş fotoğraflar çekmek amacıyla çerçeveyi üç dikey ve üç yatay çizgi ile dokuza bölmek ve çizgilerin kesiştiği herhangi bir ilgi noktasına nesne konumlandırmak temeline dayanır. İlgiyi üzerine çekmek istediğiniz ögeleri yerleştirebileceğiniz bu 4 adet kesişme noktası bulunur.

Çalışmalar, gözlerimizin, çerçevenin merkezi yerine bu kesişme noktalarına doğal olarak hareket ettiğini belirlemiştir.


Minimalist fotoğrafçılıkta üçler kuralının güzelliği, sizin için çalışacak bir vitrine oluşturmasıdır. Fotoğrafınıza bakan bir kişinin gözleri doğrudan görüntünün ilgi alanına yönlendirdiğinden, sizin yorumunuzu kolaylıkla anlayacaktır.

Diyelim ki boş bir tarlanın minimalist manzarasını çekiyorsunuz. Şaşırtıcı bir etki elde etmek için ufuk çizgisini kılavuz çizgilerinden birine yerleştirin.


8. Çekiminizi Dokuyla Harmanlayın

Minimalist fotoğrafçılığın en önemli parçalarından biri de dokudur, neden olmasın ki? Rengin yanı sıra, ilginç doku kullanımı minimalist sanatta en sık tekrarlanan ögelerden biri olabilir.

Dokuları çekimlerinize yerleştirmenin güzel yanı, dikkat dağıtıcı ögeler hakkında endişe duymadan bile izleyicinin dikkatini çekebilmenizdir.

Yaratıcı bir şekilde çalışabilmek için sadece ilginç bir yüzeye ihtiyacınız yok. Bunu etkili bir şekilde yakalamak için bir yöntemi bilmeniz gerekiyor.


Bunu yapmak için, seçtiğiniz dokunun herhangi bir yönü olup olmadığını ve bunu bir bileşim bağlamında akıllıca kullanıp kullanamayacağınızı düşünün. Işığı baskılamaya çalışın, bu dokuyu geliştirir ve daha fazla karşıtlık sağlar.

Bonus: İşte Minimalist Fotoğrafçılığa Başlamak İçin 8 Harika Fikir!

  1. Gökyüzüne karşı enerji hatlarının fotoğrafını çekin.
  2. Döşeme tahtalarında ilginç bir desen bulun ve uzaktan çekin.
  3. Bir manzara çekiminde üçler kuralını kullanın. Ufuk çizgisinin kılavuz çizgilerinden biri üzerine yerleştirdiğinizden emin olun.
  4. Kışa kadar bekleyiniz. Karda yeni ayak izleri bulun ve minimalist bir fotoğraf çekin.
  5. Kırmızı bir gül bulun ve fotoğrafınızın tek konusu haline getirin. Tamamlayıcı renk etkisinden yararlanmak için yeşil çimlerin üzerinde çekim yapın.
  6. Kumsallardaki kumlar gibi çok sade bir arka plan bulun ve bazı desenler oluşturun.
  7. Yağmur yağıncaya kadar bekleyin. Yağmur damlaları damlayan bir pencere bulun ve bu ilginç etkinin bir fotoğrafını çekin.
  8. Bir tahta parçasının fotoğrafını çekin ve tahta üzerindeki tüm ince doku örneklerine hayran kalın.

Özet

Minimalist fotoğrafçılık, bir gecede ustalaşabileceğiniz bir tür değildir. Öncelikle minimalist bir tarzda düşünmeye başlamak gerekir çünkü toplumumuzdaki ve kültürümüzdeki "daha büyük daha ​​iyidir" düşüncesi ile kuşatılmış durumdayız. Yine de, bu kuşatmadan kurtulabilir ve minimalizmin güzelliğinin farkına varabilirseniz, sanatınızı yepyeni bir seviyeye taşımanın doğru yolundasınız demektir.

Kendinizi bu ilginç fotoğraf türünün içine dalmış bir şekilde bulmadan önce minimalizmin ne hakkında olduğunu gerçekten anladığınızdan emin olun. Minimalist felsefeyi anlamanızı sağlayacak renk ve doku gibi temel konularla başlayın ve etkileyici sonuçlar elde etmek için her ikisini de deneyimleyin. Zaman ve uygulama ile minimalist fotoğrafçılığın ustası olabilirsiniz.

Minimalist fotoğrafçılıkla ilgileniyor musunuz? Paylaşmak için bazı minimalist fotoğrafçılık ipuçlarınız var mı? Eğer öyleyse, aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz; ve her zamanki gibi, bu yazıyı paylaşın, böylece çok daha fazla insan minimalizm cevheri ile tanışabilir!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status