Son Yazılar

19 Aralık 2018 Çarşamba

Kır Çiçeği Fotoğrafçılığı İçin Nihai Rehber


Colin Roberts, bu kısa ömürlü ve kırılgan çiçeklerin fotoğraflarını çekebilmek için ihtiyacınız olan teknikleri sizinle paylaşıyor...



Pek az şey bir manzara fotoğrafını kır çiçekleri tarlaları kadar geliştirir ve eğer kır çiçekleri toplu bir şekilde büyüyorlarsa baskın özellik haline gelirler. Elbette, fotoğraf çekiminde zorlanabileceğiniz bir konu olabilirler - kısa ömürlüdürler, kırılgandırlar ve bazen de yerlerinin belirlenmesi zordur - ancak derinlemesine bir bilgi ve doğru teknikler ile ilham verici görüntüler elde edebilirsiniz.

Işık

Birçok doğal konuda olduğu gibi, ışık önemli bir etkendir, bu yüzden, şartlar uygun olduğunda çekmeyi düşündüğünüz görüntü türünü düşünmeniz ve çekim yapacağınız yeri önceden ziyaret etmeniz işinize yarayacaktır. Yumuşak ışık her zaman çiçek ve bitki çekimi için iyi bir seçenektir çünkü güçlü gölgelerin olmaması birçok ayrıntıyı açığa çıkaracaktır - bu nedenle mümkün olduğunca hava koşullarından yararlanın.

Tabii ki, gün doğumu ya da gün batımının güçlü yan ışığı, çekime çok daha fazla heyecan katacaktır, bu yüzden daha çarpıcı kır çiçekleri görüntüsü elde etmek istiyorsanız, güneş gökyüzünde daha düşük açıda bulunduğu anlarda çekim gerçekleştirin.


En sevdiğim kır çiçeği fotoğraflarının birçoğu şafakta çekilmiştir, ancak bu şekilde bir fotoğrafı çekmek o kadar da kolay değil. Yaz mevsiminde gün doğumunda belirlediğiniz bir yerde olmanız demek, sabah saat 4'te ya da daha erken bir saatte yola çıkmanız ya da araba ile seyahat etmeniz ve daha sonra uzak bir yere yürüyerek gitmeniz anlamına gelebilir, bu nedenle planlama çok önemlidir.

Biraz araştırma hayati detayları ortaya çıkarabilir - örneğin, bazı çiçekler sadece güneş gökyüzünde oldukça yüksek olduğunda açar, bu yüzden düşük ışık koşullarında gerçekleştirilecek çekimler için uygun değildir. Dikkate alınacak diğer bir etken de, birçok kır çiçeğinin yüzlerini sürekli olarak güneşe dönecek şekilde gökyüzündeki hareketleri izlemesidir. Bu, özellikle bakışları kameradan uzağa yönelmiş bir çiçek tarlası fotoğrafı çekmiş olmak istemediğiniz bir durumda, bakış açısı seçiminizi etkileyebilir.


Kompozisyon

Bir kır çiçeği manzarasının ihtişamı, kompozisyon dikkatlice yapılandırılmadığında kaybolabilir. Aslında, doğal bir gösteri ile karşı karşıya olmak göz kamaştırıcı olacaktır, bu yüzden etrafa göz atmak, çeşitli açılardan elde çekim gerçekleştirmek ve sonuçlarını analiz etmek önemlidir.

Fotoğraflarda bir ya da iki rengin baskın olmasının birçok rengin harmanlanmasından daha etkili sonuçlar vereceğini unutmayın, bu nedenle karışık çiçeklerden oluşan bir çayırda, bir veya iki türün hüküm sürdüğü alanları izole etmeye çalışın.


Genel manzara kompozisyonu için kullanılan tüm teknikler geçerlidir, yani, odak noktalarına dikkat edin, derinliği artırmaya çalışın ve çerçeve içinde belirli bir yöne yönelen eğriler bulundurun. Ön planın daha baskın çıkmasını sağlamak için kamerayı hafifçe aşağı doğru eğmeyi deneyin - bu şekilde çiçekler daha belirgin çıkacak ve gökyüzü görüntüde daha az yer kaplayacaktır.

Beyaz ay papatyası ya da yonca gibi daha küçük çiçek açan türlerin fotoğraflarını çekerken, çevrelerine oranla daha büyük bir görüntü elde etmelerini sağlamak için geniş açılı bir lens ile çiçeklere yakın olmayı deneyin; aksi takdirde, herhangi bir gerçek etkiye sahip olamayacak derecede küçük çıkacaklardır.

Önemli İpuçları

1. Su oyunları


Nem, renklerini daha yoğun hale getirerek çiçeklerin görünümünü daha da zenginleştirir, bu nedenle çiylenmenin ağır bir şekilde gerçekleştiği berrak günlerde çiçek fotoğrafları çekmeye çalışın. Ek olarak, yağmur bittikten hemen sonra çiçekler hala ıslak ve çiçeklerin yaprakları yağmurla yıkanmış ve temiz ve parlak bir hal almışken çekim yapmaya çalışın.

2. Renk bileşimleri


İki türün yan yana büyüdüğü ilginç renk bileşimlerine bakın. Bileşimler, kırmızı gelincik ile pembe karanfil gibi uyumlu; ya da sarı reseda ve mor devedikenleri gibi karşıt olabilir.

3. Rüzgar oyunları

© Colin Roberts
Sert rüzgarlar var diye çekimi ertelemeyin. Rüzgarın savurucu etkisinden yararlanmanın bir yolu, perde hızınızı yavaşlatmak ve çiçekleri hareket halinde göstererek izlenimsel bir etki yaratmaktır.

4. Sisler içinde


Beklenilerek mükemmel koşulları elde edemezsiniz, yine de kır çiçeklerinin açtığı bir mevsimde sisli bir atmosferin potansiyelini aklınızdan çıkarmayın. Sabah sisiyle kır çiçekleri arasında doğal bir uyum var gibi görünmektedir, bu yüzden doğru zamanda doğru yerde bulunun.

5. Yakın çekim


Bir veya daha fazla çiçeğin kömeçine yakın durmak, manzarayı dışlamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Dikkatli bir çerçevelemeyle, çevreleyen kırsal alanı yumuşak bir arka plan şeklinde bırakarak çerçevenize dahil edebilirsiniz.

Ekipman

Polarize filtre


Yansımaları ortadan kaldırmak ve renkleri zenginleştirmek için tüm kır çiçeği fotoğraflarımda bir polarize filtre kullanıyorum. Çiçekler ve yapraklar nemli olduğunda etkisi özellikle belirginleşmektedir.

Çok-yönlü üçayak


Çayırlar ve tepeler genellikle bataklıktır ya da düzensiz bir zemine sahiptir, bu yüzden bağımsız olarak konumlandırılabilen ayaklı bir üçayak gereklidir. Hem Benbo hem de Manfrotto modellerine sahibim ve çekimlerimde mükemmel sonuçlar verdiğini söyleyebilirim.

2 yorum :

  1. Çok güzel bir konuda içimizi açan bahar fotoğraflarıyla bezeli paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status