Son Yazılar

28 Ağustos 2018 Salı

Sokak Fotoğrafçılığı Kompozisyon Dersleri #16: Ölçek


Bir fotoğraf kompozisyonu dersi: ölçek duygusu vermek için çok uzaktan (ya da çok yakından) çekim yapın.

Örneğin, Robert Capa'nın fotoğraflarının bazılarında insanların birer karınca gibi, nasıl küçük göründüğüne dikkat edin:

İTALYA. Troina, Sicilya yakınları. Ağustos 1943. Amerikan birlikleri Messina'ya giden ana yoldan Troina'ya doğru ilerliyor (Scilya'nın anakaraya giden limanı). Tüm Alman birliklerinin tahliyesi amacıyla şehir Almanlar tarafından şiddetli bir şekilde savunulmaktaydı.

icp 878
Namdinh yakınları, Mayı 1954

İTALYA. Cassino yakınları. Ocak 1944. Almanlar ile US/Kanada İlk Özel Hizmet Gücü (dağ savaşı için özel olarak hazırlanmış bir birim) arasında savaşın hemen ardından.
İTALYA. Pantano Dağı, Cassino yakınları. Ocak 1944. Fransız birlikleri tepeyi 4 haftadan uzun bir süredir savunan Amerikan birliklerine gıda ve mühimmat getiriyor.
icp 506
Agrigento. 17-18-19 Temmuz 1943. Hava saldırılarından sonra özgürleştirilen şehir.
İTALYA. Napoli. 2. Dünya Savaşı. Almanların Maden Postanesi. 7 Ekim 1943.
Şehir kurtarılmadan önce Almanların geride bıraktığı ve zaman ayarlı bir bomba ile yok edilen Ana Postane.
ÇİN. 7 Nian 1938. Taierchwang, Suchow önleri. Taierchwang Savaşı Japonya'nın ilk yenilgisini aldığı savaştı ve Çin'de Japonları yenebilme konusunda bir iyimserlik dalgası meydana getirdi.
ÇİN. Hankou. Mart 1938. Karda oynayan çocuklar.
ÇİN. Hubei, Hankou. Temmuz-Eylül 1938. Bir Japon hava saldırısı sonrası.
ÇİN. Hubei, Hankou. 5 Temmuz 1938. Chiang Kai-shk tarafından tutulan Alman askeri danışmanları Çin'i terk ediyor. Çin işgalinden beri Japonlar bu insanların emekli olmaları için Almanya'ya baskı yapıyorlardı. 
ÇİN. 1938. Dr SHIH ders veriyor.
ÇİN. Mayıs/Haziran 1938. Xian ve çevresi.

ÇİN. Nisan 1938. Taierchawng, Suchow önleri. Taierschwang Savaşı Japonya'nın ilk yenilgisini aldığı savaştı ve Çinlilerde Japonya'yı yenme konusunda bir iyimserlik meydana getirdi. Savaştan sonra yaralılar tren yoluna ulaşmak için birkaç kilometre yürüdü.

ÇİN. Zhengzhou yakınları. Haziran/Temmuz 1938. Japonlar Zhenghou'da ilerledikçe, kuzey ve doğu Çin'in iki büyük demiryolu hattı arasındaki kavşak ve Hankow bölgesine açılan kapıda Sarı Nehir üzerinde yer alan benti CHIANG KAI SHEK'teki havaya uçurdu. Japonları geçici bir süre durduran, on bir şehri ve 4 bin köyü sular altında bırakan sel, 4 ilin mahsullerini tahrip etti ve 2 milyon insanı eviz bıraktı.
ÇİN. Zhengzhou yakınları. Haziran/Temmuz 1938. Japonlar Zhenghou'da ilerledikçe, kuzey ve doğu Çin'in iki büyük demiryolu hattı arasındaki kavşak ve Hankow bölgesine açılan kapıda Sarı Nehir üzerinde yer alan benti CHIANG KAI SHEK'teki havaya uçurdu. Japonları geçici bir süre durduran, on bir şehri ve 4 bin köyü sular altında bırakan sel, 4 ilin mahsullerini tahrip etti ve 2 milyon insanı eviz bıraktı.
Ya da Rene Burri'nin uzaktan çektiği bu fotoğrafta, ölçek duygusuna ve insanların nasıl da küçük göründüğüne dikkat edin. Yüksek bir binadan bir telefoto lens aracılığı ile çekilmiş:

BREZİLYA. Sao Paulo. 1960.

Ya da, Henri Cartier-Bresson'un bazı epik fotoğrafları; çok küçük varlıklarla sevimli ve basit dinamik kompozisyonlara dikkat edin:

SOVYETLER BİRLİĞİ. Leningrad. Neva Nehri üzerindeki Peter ve Paul Kalesi. 1973.
İTALYA. Abruzzo. Scanno. 1951.
İSPANYA: Madrid. 1933.
FRANSA. Paris. The Palais Royal Gardens. 1959.
ABD. New York City.Manhattan. Downtown. 1947.
HİNDİSTAN. Gujarat. Ahmedabad. 1966. Kadınlar güneşten önce sarilerini yayıyor.
YUNANİSTAN. Cyclades. Siphnos Adası. 1961.
İTALYA. Toskana. Sienna. 1933.
"Müzeyi geziyordum ve üst kattaki pencereden dışarı baktığımda hareketsizlikten dolayı boş duran bir pazar yeri gördüm."

Ölçeği fotoğraflamak için ipuçları:


1. Geniş açılı bir lens kullanın, birkaç adım geri atın ve varlıkların oldukça küçük çıkmasını ağlayın. Çevredeki mimariyi ve manzarayı da çerçeveye dahil etmeye çalışın. Manzaranın kişilerden daha baskın olmasını sağlayın.

2. Yüksek bir açıdan çekim yapıyorsanız, hareketin içine girmek için bir telefoto lens kullanın (Rene Burri'nin meşhur çatı fotoğrafında olduğu gibi).

3. Çevre ile insanlar arasındaki ilişkiyi ya da uyumsuzluğu göz önünde bulundurun.

Kompozisyon hakkında daha fazla bilgi edinin

Aşağıda, sokak fotoğrafçılığı ve kompozisyon yazı dizisindeki tüm makaleler yer almaktadır:

Bu makaledeki tüm fotoğrafların telifi kendi sahiplerine aittir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status