Farklı fotoğrafçılık türlerinin ya da dallarının anlaşılması işinizi kolaylaştıracaktır. Fotografik bilginiz gelişecek ve büyüyecektir. Bu yüzden, onların bir listesini yaptık, böylece her dalda fotoğraf çekimi ile kendinizi tanıştırabilirsiniz.
1. Aile Fotoğrafçılığı
Aile fotoğrafçılığı, bir aileyi, portrelerini çekecek şekilde fotoğraflama eylemidir. Bu fotoğraflar, çektiğiniz kişilerle aranızdaki ilişkiyi gösterir.
Bu fotoğraflar kurgulanmış olabilir ya da samimi görüntüler elde etmek için atmosferi ve ruh halini yansıtmak için gizli bir şekilde çekilebilirler. Bu fotoğraflar ailenin kendisini eğlendirmesi için de çekilebilirler.
2. Altın Saat Fotoğrafçılığı
Altın saat fotoğrafçılığı, gün doğumundan hemen önceki ve gün batımından hemen sonraki saatleri ifade eder.
Güneş gökyüzünde en düşük açıda bulunduğunda gerçekleştirilir. Güneş ışığı günün diğer zamanlarında olduğu kadar sert değildir ve sıcak bir ton verir.
3. Astrofotografi
Astrofotografi, gece gökyüzündeki nesnelerin çekimini kapsamaktadır.
Teleskop kullanarak uzaktaki özneleri yakalayan derin gökyüzü çekimi de bu kapsamdadır. Güneş Sistemi ile güneş sistemimizdeki diğer bütün varlıkların fotoğraflanması eylemidir.
4. Belgesel Fotoğrafçılığı
Belgesel fotoğrafçılığı, olayları ya da ortamları belgelemek için kullanılan bir fotoğraf türünü ifade eder.
Tarih ve tarihi olaylarla hem anlamlı hem de alakalı olma eğilimindedirler. Bu fotoğraflar günlük hayata odaklanmaktadır.
5. Boudoir Fotoğrafçılığı
Boudoir fotoğrafçılığında modellerin özel ve romantik görüntülerini çekiyor. Bir yatak odası ya da giyinme odası ortamında gerçekleşirler.
Bu fotoğrafların çekim amacı, modelin ve onun romantik eşinin zevk almaları içindir. Nişan ya da düğün vesilesiyle eşlere hediye olarak sunulabilir.
6. Deniz Manzarası Fotoğrafçılığı
Deniz manzarası ya da okyanus fotoğrafçılığı, manzara fotoğrafçılığının bir alt dalıdır. Burada deniz ya da okyanus ana odak noktasıdır. Diğer seçenekler insanları, gemileri, adaları ya da kaya oluşumları ve uçurumlar gibi diğer coğrafi nesneleri çekmektir.
Kıyı fotoğrafçılığı da bu türe dahil edilmiştir.
7. Drone Fotoğrafçılığı
Drone ya da hava fotoğrafçılığı uçan bir cisim içinden ya da aracılığıyla fotoğraf çekimidir. Bu, helikopterleri, uçakları ve drone'ları içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir.
Bu görüntüler havadan fotoğraflanır. Bir diğer seçenek olarak, manzaraya ait soyut ya da gerçekçi görüntüler oluşturmak için belirli bir açı ile çekilebilirler.
8. Düğün Fotoğrafçılığı
Düğün fotoğrafçılığı, düğünlerle ilgili tüm etkinlikleri içerir. Portre, aile fotoğrafçılığı ve hatta drone fotoğrafçılığını da kapsar.
Siyah beyaz çekimi de kapsayabilir ve fotoğraf kabini gibi özel donanımlar ve ekipmanları gerektirebilirler.
9. Editöryal Fotoğrafçılık
Editöryal fotoğraflar, gazete ve dergilerde kullanılmak üzere çekilmiş fotoğraflardır.
Bunlar gizli çekim fotoğrafları ve moda, spor ve etkinlik fotoğrafçılığını içerebilir.
10. Etkinlik Fotoğrafçılığı
Etkinlik fotoğrafçılığı, insanları herhangi bir etkinlik ya da ortamla fotoğraflamaktır.
Bunlara düğünler, ürün bültenleri, partiler, karnavallar, kurumsal fotoğrafçılık ve canlı konser fotoğrafları dahildir.
11.Evcil Hayvan Fotoğrafçılığı
Evcil hayvan fotoğrafçılığı, evcil hayvanların fotoğraflarının portre tarzda çekilmesi eylemidir. Bunlara örnek olarak kedileri, kuşları ya da atları fotoğraflamak verilebilir.
12. Fotoğraf Gazeteciliği
Fotoğraf gazeteciliği (foto muhabirlik), fotografik görüntüleri kullanarak haber iletme eylemidir. Bu görüntülerin birincil kullanım sahası bir editöryal platform kullanan dergilerdir. Ayrıca natürmort, gizli çekim fotoğrafçılık, belgesel ve savaş fotoğrafçılığını da içermektedir.
Seyahat, sokak, portre ve mimari fotoğrafçılığı gibi türler, fotoğraf gazeteciliğini tamamlamak için ortak bir paydada buluşur.
13. Gayrimenkul Fotoğrafçılığı
Emlak fotoğrafçılığı, ticari ya da editöryal nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Bu türde aydınlatma teknikleri ve kamera donanımının kullanımı çok önemlidir.
Bu tür iç fotoğrafçılığı da kapsar. Yapıların iç mekanlarının fotoğrafları bu türde çekilir. Dış mekan fotoğrafçılığının ne demek olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz.
14. Gece Fotoğrafçılığı
Gece fotoğrafçılığı gece çekilen tüm fotoğrafçılığı kapsar. Bu türde, fotoğrafçının az aydınlatılmış sahneleri çekebilmek için farklı kamera ayarları, teknikleri ve ekipmanları kullanması gerekir.
Uzun pozlamalar ve zaman atlamalı çekimleri içerebilirler.
15. Gizli Çekim Fotoğrafçılık
Gizli çekim fotoğrafçılık, konuları haberleri olmadan çekmektir.
Bu türde, gerçek sahneler ve yüz ifadeleriyle sonuçlanan sahnelerle karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
16. Güzel Sanat Fotoğrafçılığı
Güzel sanatlar fotoğrafçılığı, fotoğrafçının sanatçı kişiliğini konuşturduğu yerdir. Burada, konunun çekilmesi asıl amaç değildir.
Bu görüntüler sanatsal ifadeler olarak sunulabilir. Bu tarzda, fotoğraflar geleneksel tarzda fotoğraflanan fotoğraflardan daha güçlü bir konsepte sahiptirler.
İç mekan fotoğrafçılığı, yapı içlerinde çekilen görüntüleri ifade eder. Burada, fotoğrafçının ortam ışığının eksikliğini hesaba katması, düşük ışık koşullarına uygun kamera ayarları ve donanım kullanması gerekir.
İç mekan fotoğrafçılığı genellikle editöryal ya da ticari amaç güdülerek çekilmez.
18. Kentsel Keşif Fotoğrafçılığı
Kentsel keşif ya da urbex fotoğrafçılığı, terk edilmiş yerleri ve mekanları fotoğraflama eylemidir. Bu tür mimari fotoğrafçılığı ve iç mekan fotoğrafçılığını içermektedir.
Bu fotoğraf türü, tehlikeli ve yasal olarak belirsiz doğası nedeniyle heyecan vericidir. Araştırma bu alanda çok önemlidir.
19. Kızılötesi Fotoğrafçılık
Kızılötesi fotoğrafçılık, kızılötesi ışığın kullanmanın önemli olduğu bir görüntüyü ifade eder. Analog ya da dijital fotoğrafçılık yoluyla gerçekleşebilir. Kızılötesi ışık, diğer görünür ışığı engelleyerek kamera sensörüne geçer.
B türde için bir filtreye ihtiyacınız olacaktır. Diğer seçenek olarak, rötuş yazılımları kullanarak bu tür görüntüleri elde edebilirsiniz.
20. Kompozit Fotoğrafçılık
Kompozit fotoğrafçılık, görsel unsurların ayrı kaynaklardan birleştirilmesidir. Bu görüntüler bir araya gelince nihai tek görüntüyü oluştururlar. Böylece, tüm ayrı ögelerin aynı sahnenin bir parçası olduğu yanılsaması meydana gelir.
Bu türde çifte pozlama (iki veya daha fazla görüntünün katmanlanması), montajlar (daha küçük parçaların fotoğraflandığı bir sahne) ve çoğaltmayı (bir kişiyi aynı sahne içinde birden çok kez çekme) barındırır.
Odak istifleme de bir tür kompozit fotoğrafçılıktır. Burada, bir noktanın farklı odak noktalarından çekilmesi gerçekleştirilir. Odak istifleme yapıldığında geniş bir alan derinliği meydana gelir.
21. Macera Fotoğrafçılığı
Açık havada fotoğraflanan herhangi bir macera çekimi burada yer alır.
Bu çok geniş bir fotoğraf alanıdır. Etkileyici manzaralar ve zorlu çekim koşulları içerir.
22. Makro Fotoğrafçılık
Makro fotoğrafçılık, küçük konuların yakından fotoğraflanması anlamına gelir. Burada, özel lensler ya da fotoğraf ekipmanları kullanırız. Gerçek bir makro fotoğraf, konunun 1:1 oranından daha büyük bir oranda büyütülmesi sonucu elde edilir.
23. Manzara Fotoğrafçılığı
Manzara fotoğrafçılığı, doğanın fotoğraflarının çekilmesidir. İnsan yapımı binaları ya da karmaşayı da içerebilir.
Bu türde, ağaç fotoğrafçılığı, doğa, çöller ve plajlar yer alabilir. Belirli mevsimlerde (İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış) açık hava çekimlerine yoğunlaşır.
Gün batımı ve hatta gece fotoğrafçılığı da bu tür içinde kendisine yer bulabilir.
24. Mimari Fotoğrafçılık
Mimari fotoğrafçılık, binaların ve yapıların fotoğrafını çekmeyi içerir. Özel kameralar ve teknikler kullanılarak konuların en doğru temsillerini çekmeyi hedefler.
Ve eğer tilt-shift lensinin ne amaçla kullanıldığını merak ediyorsanız, bu türde bunu iyice öğrenmeniz gerekebilir.
25. Minimalist Fotoğrafçılık
Minimalist fotoğrafçılık, en az miktarda görsel öge kullanarak fotoğraf çekmeyi ifade eder. Bu bileşenler arasında renk, doku, çizgiler ve formlar bulunabilir.
26. Mobil Fotoğrafçılık
Mobil ya da akıllı telefon fotoğrafçılığı, cep telefonunuzu ya da tabletinizi kullanarak çektiğiniz tüm fotoğrafları ifade etmektedir.
Moda fotoğrafçılığı, sergilenen giysileri ve diğer eşyayı fotoğraflama eylemidir. Stüdyo koşullarında ya da canlı podyum ve moda şovlarında gerçekleştirilebilir.
Çekimler editöryal ya da reklam amaçlıdır.
28. Natürmort Fotoğrafçılık
Natürmort fotoğrafçılık, hoş bir sahne oluşturmak için düzenlenmiş cansız nesneleri fotoğraflama eylemidir. Yiyecek ya da çiçek fotoğrafçılığı, fotoğraf çekimine bir örnektir.
29. Portre Fotoğrafçılığı
Portre fotoğrafçılığı, insanları fotoğraflamaktır. Burada fiziksel ifadelere ve özelliklere odaklanılır. Bu tür arasında otoportreleri, silüetleri ve high-key, low key çekimleri de içerir.
Ayrıca, yüzsüz çekimler (giyotin teknniği) ve çevresel portreler de bu türe dahildir.
30. Samanyolu Fotoğrafçılığı
Samanyolu fotoğrafçılığı, Samanyolu'nun fotoğrafının çekilmesini ifade eder. Bu türde, düşük ışık koşullarında iyi çalışan ve görüntü çözünürlüğünü yüksek tutmamızı sağlayan bir kamera kullanmanız gerekebilir.
Bu türde denenebilecek bir diğer yöntem de, ön planda manzara çekimi yapılarak Samanyolu'nun çekimidir.
31. Savaş Fotoğrafçılığı
Bu tür, silahlı çatışmaları ve bunun mekanlar ve insanlar üzerindeki etkilerini fotoğraflamayı içerir. Belgesel fotoğrafçılığı ve foto muhabirliği şeklinde gerçekleşir. Elde edilen görüntüler editöryal kullanım içindir.
32. Seyahat Fotoğrafçılığı
Seyahat fotoğrafçılığı, fotoğraf çekimi yoluyla bir alanı ya da yeri belgeleme eylemidir. Bu, portre, manzara, sokak ve gece fotoğrafçılığını da kapsar.
National Geographic'in ünlü fotoğrafçıları McCgraphic ve Steve McCurry gibi profesyonel fotoğrafçılar bu türü tanınır hale getirdi. Hem renkli hem de siyah beyaz olarak gerçekleştirilebilir.
33. Siyah-Beyaz Fotoğrafçılık
Siyah beyaz fotoğrafçılık, bir manzara renksiz bir şekilde çekme eylemidir. Burada sahneyi siyah beyaz olarak çekebilir ya da rötuş ile renkli bir fotoğrafı siyah-beyaza çevirebilirsiniz.
Bu ayrıca, aydınlatmanın minimalist bir şekilde kullanıldığı low key tek renkli görüntüleri de kapsar.
34. Sokak Fotoğrafçılığı
Sokak fotoğrafçılığı, sokakta ya da sokaktan çekilen görüntüleri ifade eder. Halka açık yerlerde insanların günlük yaşamlarını aktarmaya çalışmak genel odak noktasıdır. Bu aynı zamanda, birincil konum bir şehir ya da şehir ortamı ise, kentsel fotoğrafçılık olarak da bilinir.
35. Sosyal Medya Fotoğrafçılığı
Sosyal medya fotoğrafçılığı, görsellerinizi sosyal medya platformlarında paylaşma eylemidir. Bunlar Instagram ve Facebook'u ve diğer birçok platformu kapsar. Bu görüntüler kimimiz için editöryal, natürmort ya da moda fotoğrafçılığı olabilir.
Ayrıca ticari kampanyaların bir parçası olabilirler. Tüm fotoğraf türleri sosyal medya fotoğrafçılığı içinde yer alma kapasitesine sahiptir.
36. Soyut Fotoğrafçılık
Soyut veya kavramsal fotoğrafçılık, hemen bir anlam kurabildiğiniz fotoğraflar değillerdir. Nesne dünyasının ardında yer alırlar.
Fotografik donanım, işlem ya da materyal kullanımı önemlidir. Soyut görüntüleri var eden onlardır.
37. Spor Fotoğrafçılığı
Spor fotoğrafçılığı, her türlü sporun fotoğrafını çekme eylemidir. Bunlar, araba yarışı ve hava gösterileri gibi hızlı aksiyon sporları olabileceği gibi maraton ve yoga fotoğrafçılığı gibi daha rahat sporları da içerebilirler.
Farklı sporlar farklı kamera donanımları, lensler, ayarlar ve teknikler gerektirir.
38. Şehir Manzarası Fotoğrafçılığı
Bir şehir manzarası, bir kentin, şehrin ya da kentsel bölgenin fiziksel yönlerinin bir temsilidir.
Bu dal, manzaranın şehir bağlamında ele alınmasıdır. Gündüz ya da gece bir şehrin fotoğrafının çekilmesini içerebilirler. Ayrıca, birçok farklı teknik ve bakış açısı da kullanılabilmektedir.
39. Ticari Fotoğrafçılık
Ticari fotoğrafçılık, ticari kullanım için fotoğraf çekmeyi içerir. Bir ürün ya da hizmeti tanıtmak ya da satmak için kullanılabilirler.
Bu dalda, fotoğrafçılar genellikle önceden görevlendirilir ya da kiralanırlar.
Bu dalda fotoğrafçılığa örnek vermek gerekirse, kurumsal el ilanları, menüler ve kitapçıklar listelenebilir.
40. Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı
Uzun pozlama fotoğrafçılığı, uzun perde hızı ayarıyla bir sahnenin çekimini ifade etmektedir. Bu dalda, hareketli varlıklar bulanıklaşırken ya da gizlerken sahnedeki diğer sabit varlıklar çekimde yer alır.
Bu çekimler gece ya da gündüz gerçekleştirilebilmektedir.
41. Ürün Fotoğrafçılığı
Bu, reklam kullanımları için nesnelerin fotoğraflandığı bir ticari fotoğrafçılık dalıdır. Burada yapılan çekimleri kataloglarda ve broşürlerde ya da çevrim içi olarak görüntüleyebilirsiniz.
Bunlar arasında, takı fotoğrafçılığı ve su damlacıklarının fotoğraflanması da gösterilebilir.
42. Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığı
Yaban hayatı fotoğrafçılığı, hayvanları doğal ortamlarında belgelemekle ilgilidir. Telefoto ya da makro lensler gibi özel donanımlar bu alanda çok önemlidir.
43. Yaratıcı Fotoğrafçılık
Yaratıcı fotoğrafçılık, yaratıcılığın ön plana çıktığı geniş bir fotoğrafçılık alanıdır. Kullanılan kavram ya da teknikler, nihai görüntü kadar önemlidir.
Bunlar arasında kristal top fotoğrafçılığı, HDR fotoğrafçılık, balık gözü fotoğrafçılığı, kek ezme ve zorlanmış perspektif fotoğrafçılığı gösterilebilir.
44. Yaşam Tarzı Fotoğrafçılığı
Yaşam tarzı fotoğrafçılığı, insanları gerçek yaşam koşullarında fotoğraflamayı amaçlayan bir türdür. Açık ve aşamalı bir fotoğraf sunmak yerine, hikayeler anlatılır.
Bu görüntüler genellikle bir moda çekimi gibi sahnelenir. Editöryal ya da ticari kullanım için de bu kurgular kullanılabilir.
Burada, konular daha doğal, inanılır bir şekilde sunulur.
45. Yenidoğan Fotoğrafçılığı
Yenidoğan fotoğrafçılığı yeni doğmuş bir bebeğin fotoğrafının çekilmesidir. Bu, ailenin diğer üyeleri ile ya da onlar olmadan gerçekleşebilir.
Bu, güvenliğin bir numaralı unsur olduğu tek fotoğraf alanı. Fotoğrafçı, konunun güvenliğinden ve refahından sorumludur.
Fotoğrafçılar genellikle ilginç sahneler oluşturmak için görüntüleri birleştirir. Bebeğin yalnız olduğu izlenimini veren görüntüler popüler bir tekniktir.
46. Yiyecek Fotoğrafçılığı
Yiyecek fotoğrafçılığı, natürmort fotoğrafçılığının uygulandığı önemli bir alandır. Bu alanda, yiyecekler, malzemeler, model oluşturma ve yiyecekle ilgili sahnelere odaklanırız.
Bu aynı zamanda ticari ya da editöryal fotoğrafçılığın uygulama alanlarından birisidir. Çekelen fotoğraflar dergilerde yayımlanır.
47. Zaman Atlatmalı Fotoğrafçılık
Zaman atlatmalı fotoğrafçılık, görüntülerin art arda sıralanarak bir video oluşturulduğu bir fotoğrafçılık dalıdır. Amaç sahneyi bir hareket halinde göstermektir. Bu görüntüler sahnedeki tüm değişiklikleri sergileyen video aracılığıyla gösterir.
Bu çekimler gündüz ya da gece boyunca gerçekleşebilir.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.